szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A helyi képviselő-testülettel jelöltetne ki egyes helyeken vállalkozókat dohánytermék ideiglenes árusítására a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. Máshol egyből a korábbi árusítók kaptak kedves hangú levelet arról, hogy „kijelölésre kerültek”. Az érintettek közül sokan azonban a jelek szerint nem túl lelkesek a lehetőségtől.

A csanyteleki polgármester nem volt hajlandó választani a helyi kereskedők közül, bár levélben erre kérte a helyi képviselőket a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Így pedig nincs dohányárusítás a faluban. A település mellett Csongrádban még tíz van hasonló helyzetben. Forgó Henrik polgármester azt mondta a hvg.hu-nak: az első koncessziós kör pályázati eredményhirdetése után kaptak levelet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-től, hogy a képviselő-testület jelöljön ki egy kereskedőt, aki az átmeneti időben árusítja a dohánytermékeket, hiszen az első körben senki nem nyert koncessziót a. „A levelet azonban nem a főnökeinktől, a Belügyminisztériumtól kaptuk, ezért a törvényességi felügyelethez fordult településünk jegyzője: van-e joga a NDN Zrt.-nek ilyet kérni tőlünk? Azt a választ kaptuk, hogy természetesen nincs. Egyébként is, hogy tudnánk vállalni, hogy a 12 kereskedéssel foglakozó vállalkozó valamelyikét kiemeljük, és nekiadjuk csak úgy a koncessziót, még ha átmeneti időre is, hiszen a levélben erre kértek bennünket. Így testületünk úgy döntött, hogy nem jelölünk ki senkit, így egy kicsit a mi lelkünkön is szárad, hogy most nem lehet cigit kapni a faluban” – mondta Forgó, aki azzal is indokolta döntésüket, hogy „nem  tudtam volna a hoppon maradt 11 kereskedő szemébe nézni”.

Majd újra termeszteni fogják?

A csanyteleki képviselők nem tudták, hogy első körben kik adták be a pályázatukat, csak pletyka útján terjed, hogy négyen is próbálkoztak, mind eredménytelenül. A második pályázati kiírásban pedig Csanytelek nem szerepel a célzott, eddig trafik nélkül maradt 1417 település között. „Nem értünk semmit! 2888 lakosú a falu, nem is tudom hányan dohányoznak, én 40 év után éppen januárban szoktam le, van még egy megkezdett doboz a kocsimban, majd szétosztom” – háborgott a polgármester. Az 50-es években az egész csanyi határt dohány lepte, szinte mindenki azzal foglakozott, voltak fermentálók is. Most a helyiek azzal ugratják egymást, legfeljebb megint belefognak, biztos kifizetődő.

Nem lesz egyszerű a kistelepülésekre visszavinni az árusítást
©


Az óföldeáki testület a két szóba jöhető üzletből választott. Nem volt nehéz, az élelmiszerbolt vezetője elutasította az ajánlatot azzal, hogy nem tud külön bejáratot csinálni, így maradt a kocsma. A tulaj könnyített feltételek mellett árulhat cigit, amíg a második pályázaton nem hirdetnek eredményt, bár Hajnal Gábor polgármester szerint aki akarta, az megpróbálta első körben. Most a kocsma tulajdonosa a raktárhelyiségből fog kialakítani egy külön részt, ahol árulni fogja a dohányt. Egyelőre persze nincs árusítás, még nem kötötték meg a szerződést a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-vel. Július 16-ig még árultak cigarettát, de utána le kellett söpörni a polcokról, hiszen szigorúan ellenőrzik az árusokat. Majd egy-két hét múlva ismét kipakolhatja a dohányt, s akkor az óföldeákiak is helyben vásárolt cigiből gyújthatnak rá.

Két dohányos egy faluban

Értetlenség fogadta a Dohánykereskedelmi Zrt. levelét az ország nyugati határvidékén fekvő Őrségben is. Velemér alig 70 lakosú falucska Vas megyében, Őriszentpéterhez közel. A falu egyetlen boltját három éve zárták be Kenyér Istvánék az alacsony forgalom miatt, ők most egy fogadót működtetnek. „Egyszer csak kaptunk egy levelet 'Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.' feladóval, hogy a fogadónk 'kijelölésre került' dohánytermék árusítására, mert a faluban korábban is mi árultunk ilyet. Én nem értem ezt a ’kijelölést’, ilyen a régi rendszerben volt szokás. Egy évig árulhatnánk cigarettát, de ez alatt az idő alatt is bármikor visszavonhatná a Dohánykereskedelmi Zrt. a jogot, már csak emiatt sem akartunk beszállni, korábban is csak a vendégeknek tartottunk néhány doboz cigarettát, a faluban összesen ketten dohányoznak, miattuk nem érné meg árulni” – mondta Kenyér István a hvg.hu-nak, aki szerint Veleméren senki nem fog cigarettát árulni, egyszerűen azért, mert nem éri meg.

A múlt héten a Baranya Ma hírportál is arról írt: több megyei kistelepülésről megkereste őket több boltot üzemeltető kereskedő, akit ideiglenesen kijelölt arra a helyi képviselő-testület, hogy az átmeneti időszakban, néhány hónapig dohányt árulhat. A baranyai hírportálnak az érintettek azzal indokolták a döntésüket, hogy ilyen rövid időtartamra, és ennyire bizonytalan feltételek mellett egyszerűen nem éri meg belevágni. Ráadásul az előírások szerint dohányterméket ők is csak elkülönített helyen árulhatnának, a már ismert 18-as karikás Nemzeti Dohánybolt felirat alatt, hetente legalább öt napon át, napi négy órában, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. szoftverét használva árulhatnának.

Kíváncsiak voltunk, hány településen jelöltek ki dohánytermék árusítására boltokat, és ezek közül hányan fogadták el a lehetőséget, ezért elküldtük ezzel kapcsolatos kérdéseinket a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-nek. Válaszaikat természetesen közölni fogjuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Fotó: ingyenkávéval csábítják a dohányboltba betérőket

A Széll Kálmán téren található egyik újonnan megnyílt trafikban ingyenkávét adnak annak, aki betér vásárolni, legalábbis ilyen papírt függesztettek ki a trafik ajtajára. A dohánytörvény szerint ilyet lehet csinálni, csak dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utaló képet, szöveget, látványelemet nem lehet kirakni.

MTI Gazdaság

Megkezdődött a dohánytámogatások átutalása

Csaknem egymilliárd forint utalását kezdi meg 913 gazdálkodónak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) július 16-án, a termeléstől elválasztott Burley és Virginia dohány támogatás keretében - közölte a hivatal hétfőn.

Szaszkó Mariann Gazdaság

Illegálisan hekkelik meg a dohányboltok a szeszrendeletet

A nemzeti dohányboltoknak köszönhetően meg lehet hekkelni azt a teréz- és erzsébetvárosi szeszrendeletet, mely a vendéglátóhelyeken kívüli kiskereskedelmi egységeknek éjszakára megtiltja a szeszes ital árusítását. Igaz, mindez feltehetően jogszabályellenes, de az egyik érintett önkormányzat egyelőre a füle botját se mozdítja. Kipróbáltuk, működik.

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Aranyérmes Lőrincz Tamás a birkózó-vb-n

Miben más egy magyarországi használt autó, mint egy cseh, lengyel vagy szlovák?

Miben más egy magyarországi használt autó, mint egy cseh, lengyel vagy szlovák?

Hajnalig dübörgött a hangpróba a Puskás-stadionban és környékén

Hajnalig dübörgött a hangpróba a Puskás-stadionban és környékén

A magyar cégek jól teljesítenek – bár jórészt nem magyarok, és nem versenyben küzdenek

A magyar cégek jól teljesítenek – bár jórészt nem magyarok, és nem versenyben küzdenek

Patthelyzet az izraeli választás után, Netanjahu politikai jövője forog kockán

Patthelyzet az izraeli választás után, Netanjahu politikai jövője forog kockán

Érdekes játékokkal indít az Apple filléres játékszolgáltatása

Érdekes játékokkal indít az Apple filléres játékszolgáltatása