szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly a hetilapokban megjelentetett állami hirdetések relatív többsége – az összes költés 22,7 százaléka, listaáron közel 300 millió forint - a Heti Válasznál landolt - derül ki a Mérték Médiaelemző Műhely elemzéséből.

A Heti Válasz brutális állami támogatásának ténye már egy ideje ismert, inkább csak a mérték meglepő: még látványosabb az állami reklámköltések minden józan mértéket meghaladó aránytalansága, ha a heti 215 ezer példányban értékesített Nők Lapjára jutó alig 10 százaléknyi állami hirdetéssel is összevetjük a Heti Válasz teljesítményét az egy eladott  példányra jutó állami támogatás (hirdetés) alapján - írja az Átlátszó blog.

A Mérték Médiaelemző Műhely múlt heti blogbejegyzése egy hosszabb elemzés előzeteseként adatokat közöl az állam folyóirat-támogatási gyakorlatáról. Ezek szerint tavaly például a hetilapokban megjelentetett állami hirdetések relatív többsége – az összes költés 22,7 százaléka, listaáron közel 300 millió forint - a Heti Válasznál landolt. Dacára annak, hogy a Magyar Terjesztés Ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai szerint 2012-ben a HV hetente átlagosan mindössze 16 376 példányban kelt el.

Háromszor ennyit, 53 307 példányt értékesítettek heti átlagban ugyanebben az időszakban a HVG nyomtatott változatából – ehhez képest mindössze negyedannyiért, 65 millióért hirdetett itt tavaly az állam. Ez az összes költés 5 százaléka – közel ugyanennyi állami hirdetés, összegszerűen 61 millió jutott a Magyar Konyhának, amely lapnál Borókai Gábor a lapigazgató, illetve a szerkesztőbizottságban ott ül a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó.

Még látványosabb az állami reklámköltések minden józan mértéket meghaladó aránytalansága, ha a heti 215 ezer példányban értékesített Nők Lapjára jutó alig 10 százaléknyi állami hirdetéssel is összevetjük a Heti Válasz teljesítményét az egy eladott  példányra jutó állani támogatás (hirdetés) alapján - írja a blog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével

Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát