szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Köztársaság téri MSZP-székházban felejtett holmik miatt adatkezelési mulasztásban látja vétkesnek a szocialistákat az adatvédelmi hatóság.

Felelősnek találta a szocialistákat adatkezelési mulasztásban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A napilap felidézte: idén február elején több tízezer korábbi MSZMP-tag nevét, személyes adatait és pártkongresszusokra készült statisztikai összesítéseket tartalmazó mikrofilmeket talált az Átlátszó nevű internetes lap az MSZP fővárosi, II. János Pál pápa téri volt székházában. A filmeket az OSA Archívumba szállították az újságírók, hogy levéltárosok állapítsák meg, mit tartalmaznak. A NAIH kivizsgálta az ügyet, az MSZP pedig feljelentést tett.

A Magyar Nemzet szerint a NAIH vizsgálata végül megállapította, hogy az MSZMP utódpártjaként a szocialisták felelőssége lett volna gondoskodni az épület teljes kiürítéséről és a tekercseken található adatok kezeléséről. A határozat megállapítja azt is, hogy a tekercsek jogos tulajdonosa a Magyar Nemzeti Levéltár.

A NAIH – bár nem szabott ki bírságot a szocialistákra – felszólítja a pártot a hasonló adatkezelési mulasztások elkerülésére és az információszabadságról szóló törvény betartására – írta a lap.

Mint arról beszámoltunk, a párt 5 éve adta el az épületet, és azóta is ott hevernek az MSZP-s kampányanyagok, a Fiatal Baloldal dolgai és a múlt rendszerből ottfelejtett könyvek. Ottfelejtették a "Szigorúan bizalmas" felirattal ellátott pártstatisztikákat és a párttagsági könyvek mikrofilmen rögzített fotóit is.

Az esetről szóló riportok szerint hevert ott néhány meztelen nős plakát is, ahogy ezen a Hír24 által közzétett képen is látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vezető német lap: Veszélyzónába ért a járvány

Vezető német lap: Veszélyzónába ért a járvány

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad