szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bíróság helyt adott az Együtt-PM és az MSZP indítványának, egyetlen szavazókörben rendeltek el újboli voksolást. A döntés indoklásából kiderül: egyértelmű a szavazók szervezett szállítása, és az alkalmas volt a választók befolyásolására.

A Kecskeméti Törvényszéki döntése értelmében meg kell ismételni a bajai időközi önkormányzati választáson a szavazást abban a szavazókörben, amelyben csalás gyanúja merült föl. A törvényszék végzésében megváltoztatta a Területi Választási Bizottság választás eredményét megállapító határozatát, mert bizonyítottnak tartja, hogy a Baja 3. sz. egyéni választókerületének (itt rendezték az időközi választást) 32. számú szavazókörben kampánycsend-sértés történt.

Az adott szavazókör eredményeit megsemmisíti, és a szavazást megismételteti. A döntés ellen jogorvoslatnak már nincsen helye, tehát mindenképpen újból voksolnak majd az ott élők.

Mint ismert, lényegében egyetlen szavazókörben dőlt a szeptember 22-i bajai időközi választás. A szavazókörök adatainak elemzéséből kiderül: a 3. önkormányzati egyéni választókerület öt szavazóköréből háromban nyert az MSZP-E14-DK közös jelöltje, Teket Melinda, míg kettőben a fideszes Kovács Csaba győzedelmeskedett. Az összesítésben Kovács 61 szavazatnyi különbséggel, 467 szavazattal nyert, míg Teket 406 szavazatot kapott (a Jobbik és az LMP jelöltje 82, illetve 41 szavazattal nem rúgott labdába).

Az alulmaradt MSZP és Együtt óvást jelentett be arra hivatkozva, hogy választási csalás történt a 3. számú szavazókörben, de a megyei területi választási bizottság szerdán minden beadványt elutasított, viszont a bírósági fellebbezés lehetősége megmaradt, amivel a három párt élt is.

A most meghozott végzés indoklásából kiderül, hogy a törvényszék számára elegendő volt magának, a kampánycsend-sértésnek, illetve a szervezetszállítás tényének a bizonyítása, és a Helyi illetve Területi választási Bizottság helytelenül járt el, mikor elutasította a az eredményt megtámadó kifogást. A bizottságok szerint ugyanis a fölvételek és a beszámolók nem támasztják alá, hogy történt szervezett szállítás, illetve ezzel megvalósuló ingyenesen juttatott szolgáltatás, továbbá, hogy a szolgáltatás alkalmas volt-e a választói akarat befolyásolására, illetve az sem derül ki, hogy a fölvételek hol készültek.

A Kecskeméti Törvényszék azonban leszögezi, hogy egyértelműen beazonosítható a fölvételek helye, így az egyik tanú – aki a túloldalról figyelte napközben a szavazókör történéseit – vallomása bizonyítékokkal alátámasztható. Eszerint a nap folyamán délelőtt és délután többször is, párhuzamosan Ajtai Tibor [a Lungo Drom egyik vezetője, ld írásunkat az ügy hátteréről] és „egy Lakatos vezetéknevű” férfi személygépkocsival szavazókat szállított a szavazókörbe, majd onnan el. A Lakatos nevű személy a helyszínen el is mondta, hogy többször fordult az általa vezetett autóval szavazókat szállítva.

A törvényszék a fölvételeket értékelve azt is megállapította, hogy a „videofelvételek hanganyaga valóban nem egyenletes minőségű, de az ügy eldöntése szempontjából releváns részletek érthetőek, tartalmuk egyértelműen megállapítható”. Tehát „a Lakatos nevű személy” azt mondja, hogy „hátrányos helyzetű öreg hölgyeket hordok be, akik nem tudják megoldani, hogy ide jöjjenek”, „ebben szerintem nincs semmi törvény..., nem buszokkal hordom a választókat, hanem ...kocsival”. „A felvételen tisztán kivehető az is, amikor ugyanez a személy az előző mondatai után visszaindul az autójához, amelybe azonban nem száll be, hanem meglát valakit, akihez az úton áthaladva a következő kérdést intézi: „Elnök Úr! Van olyan, hogyha háromszor itt vagyok vagy akár tízszer, az valami jogot sért..törvényvétség?” A válasz egy rövid időre látható férfitól érkezik: „Semmi....ötvenszer is.” Ezt követően a férfi ismét visszaindul az autójához, amelybe időközben négy ismeretlen személy szállt be”.

A törvényszék mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy „a bajai 32. szavazókörbe a választók szervezett szállítása történt. A szervezettség tényét a törvényszék azért állapította meg, mert a választók személygépkocsival, több fordulóban történő szállítása mindenképp összehangolt tevékenységet feltételez”. Ráadásul a fölvételeken az is látszik, hogy a kocsik rendszáma nem sárga színű, tehát nem taxikról van szó, így a szállítás ingyenességet föltételez. Márpedig a Választási Eljárásról szóló törvény értelmében „a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása”.

A törvényszék a fentiek alapján jutott az eredmény megsemmisítéséig, ugyanakkor azt – a szintén kifogásolt esetet – nem látta bizonyítottnak, hogy megvalósult volna a szavazóhelyiségben tiltott adattovábbításra alkalmas eszközök használata. (A beszámolók szerint az egyik pártdelegált a névjegyzéket tőle óránként átnézte, lapozgatta és amikor nem voltak szavazók a helyiségben, kiment az udvarra dohányozni és az udvaron telefonált, valamint sms-ezett, ám a törvény csupán a helyiségben tiltja a telefonálást és más adattovábbító eszköz használatát.)

Egy "mesteri láncszavazó" fölbukkanása, és a durvuló kampány:

Egy, először a 444.hu-n megjelent videofelvétel tanúsága szerint vasárnap a helyszínen, a 32. szavazókörnek helyt adó Bodoki úti épületnél jelen volt Ajtai Tibor, Lungo Dromos politikus, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja. Ajtai a felvétel tanúsága szerint egy autós férfinak azt mondta: nem baj, ha többször jön. A sofőr a felvétel egy másik részén maga mondta azt, hogy idős embereket szállít a szavazókörbe, de szerinte ez nem törvénytelen. Ajtai neve már egy korábbi, állítólagos választási csalás ügyében is felmerült: szintén felvétel készült arról, amint azt magyarázta, a 2010-es, kiskunfélegyházi önkormányzati választások idején Kapus Krisztián fideszes polgármester érdekében 11 autóval szállítottak szavazni 300 helyi romát. Mint mondta, a láncszavazást „mesteri módon” végrehajtották.

A Fidesz Kovács Csabát küldte ringbe Baján, aki biztonsági őr egy helyi művelődési házban, az Index szerint a polgármester, Zsigó Róbert – aki egyben a Fidesz szóvivője is – jó barátja. az MSZP, Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje pedig Teket Melinda, helyi televíziós szerkesztő volt. A választás előtti napokban a kampány eldurvult, különféle blogokon, a Facebookon támadják miden féle vádakkal a vetélytársak egymás jelöltjeit, de a voksolás után is folytatódott az adok-kapok.

Szeptember 19-én a kampány Budapestig ért. Zsigó Róbert és Kocsis Máté az MSZP VI. kerületi székháza elé vonult, ahol a Zuschlag-ügyben akartak kérdéseket feltenni Mesterházy Attilának, mert szerintük részese volt sportminisztériumi államtitkárként az évekkel ezelőtti botránynak (Zuschlag János azt megelőző nap reggel szabadult a börtönből, miután letöltötte hatéves büntetését). Válaszként az MSZP szóvivője, Török Zsolt pénzt szórt a képviselők elé, arra utalva – mint azt a hvg.hu megírta –, hogy a Fidesz pénzt fizetett a rezsicsökkentés mellett aláírást gyűjtőknek. Török a bajai kampány eldurvulását is számon kérte a két fideszes politikuson. 

Az ellenzéki vezetők reakcióját  itt olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud

Sokkal jobb, mint a Google Fordító, és most már magyarul is tud