szerző:
MTI

Pintér Sándor belügyminiszter az önkormányzati és területfejlesztési bizottságnak számolt be az elmúlt évről. Isén 33 százalékkal esett vissza a tűzesetek száma, ennek oka a hatékonyabb tűzmegelőző munka.

Minden településen feltöltötték a körzeti megbízotti helyeket, és megerősítették a szolgálatot - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának keddi ülésén.

A tárcavezető szavai szerint az önkormányzatok egyértelmű igénye volt a rendőri jelenlét növelése a településeken, ezért tavaly év végéig több mint 3000, vagyis valamennyi körzeti megbízotti helyet feltöltöttek, és további 300-at hoztak létre, amelyeken év végére mindenütt szolgálatot teljesítenek. 

Kitért arra, hogy csökkentették a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hosszú évek óta tartó létszámhiányát, a BRFK az elmúlt három évben 1585 tiszthelyettest és 116 tisztet kapott. Elmondta, hogy az önkormányzatok által felajánlott szolgálati lakások nagy segítséget jelentenek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendőrök kötődjenek az adott városokhoz, kerületekhez.

Pintér Sándor véleménye szerint az önkormányzati törvény jól vizsgázott, a feladatfinanszírozás megfelelő, és két keretet is hagytak az önkormányzatoknak az átállás esetleges nehézségeinek finanszírozására. A 45 milliárd forintos forrás elegendő lesz év végéig - tette hozzá.

Megjegyezte azt is: a települések jobban beleszólhatnak az épített környezet kialakításába, ugyanakkor ez nem okoz késlekedést az építési engedélyek kiadásában.

271 ezer közmunkást foglalkoztattak

A közfoglalkoztatással összefüggésben jelezte: tavaly összesen 271 ezer embernek adtak munkát, és a mezőgazdasági betakarítási hónapokban csaknem 100 ezren dolgoztak egyszerre. Idén a közfoglalkoztatásban egy időben részt vevők száma meghaladta a 200 ezret, az egész évre vetítve pedig 300 ezernél is több lesz. Mint mondta, jövőre legalább 200 ezer embert szeretnének foglalkoztatni egész évben legalább napi hatórás időtartamban, de a költségvetéstől függően nyolc órára is emelhetik a munkaidőt. A belügyminiszter megjegyezte: a közfoglalkoztatottak közül csaknem 15 ezren el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Tájékoztatása szerint a Start-munka programokban kiemelkedő eredményeket értek el az önkormányzatok a mezőgazdaság területén, 37 település pedig még az idén szociális szövetkezetet alapíthat, ami azt jelenti, hogy nem állami pénzből működnek, hanem el tudják tartani magukat. A tárca ehhez 1,1 milliárd forint induló tőkét ad.

33 százalékkal kevesebb tűzeset

Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy a tűzoltók idén 15 ezerrel kevesebbszer vonultak, mint a tavaly év azonos időszakában. Ennek okaként a hatékonyabb tűzmegelőző munkát jelölte meg és kiemelte: 33 százalékkal csökkent a tűzesetek száma. Hozzátette: folyamatosan növelik az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatását. Ilyen szervezet 533 településen dolgozik és másfél millió ember védelmében segít - jegyezte meg, hozzátéve, a nekik szánt forrásokat arányosabban, objektív mérőszámok alapján fogják elosztani.

A belügyminiszter beszámolójában hangsúlyozta azt is, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jelentős erőket fordított a korrupció visszaszorítására, ennek eredményeként a Portik- és a Vizoviczky-ügyben is megtalálták a rendőri szálakat. Tavaly 780 vizsgálatból 16 ügyben tettek büntetőfeljelentést a hivatásos állomány visszaélései miatt, idén az első félévben a 392 ügyből 21 feljelentésnél tartanak. Kitért arra is, hogy a szolgálat már nemcsak a rendőrségen belül vizsgálódik, hanem a döntéshozó köztisztviselők tevékenységét is ellenőrzi.

Nagy siker az O.Z.O.R.A-i razzia

A tárcavezető ugyancsak az NVSZ felderítési sikerének tartotta, hogy az augusztusi O.Z.O.R.A  fesztiválon 26 civil és 5 hivatásos állományú ember ellen is büntetőfeljelentést tettek a kábítószerügyekkel összefüggésben.

A bizottsági ülésen Tállai András önkormányzati államtitkár az egyik legnagyobb horderejű változásnak nevezte az áttérést feladatfinanszírozásra, ezt a feladatok átcsoportosítása előzte meg. Ismertette, hogy a finanszírozás felmerült problémáit két rendelettel korrigálták, jövőre pedig beépül a pótfinanszírozás a költségvetésbe.

Tállai András azt is bejelentette: az önkormányzatok működését segítő támogatásra a kedd éjféli határidőig 1900 település pályázott 61 milliárd forint értékben. Megjegyezte: ennyi forrás nincs a tartalékban, de igyekeznek érzékelhető támogatást adni, hogy év végére valóban érvényesüljön az elv: nem lehet hiány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!