szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kokainvád Szombathelyen, százmilliós korrupciós gyanú Zuglóban, mocskos kampány Baján. A Fidesz az ellenzékre mutogat a sorozatos botrányokért, de valószínűbb, hogy az egymásnak feszülő helyi pártemberek kezdték nyírni egymást. A vezetőség képtelen kontrollálni a helyi konfliktusokat, és most üt vissza, hogy 2010 előtt ráerőltették a helyi szervezetekre a pártvezetés embereit.

Nem az ellenzék talál fogást a Fideszen, az utóbbi hetekben kirobbant botrányok a párton belüli feszültségekre vezethetők vissza – állítja a kormánypárt egy magas rangú politikusa azokról a helyi ügyekről, amelyek az országos sajtóba, a kereskedelmi tévék híradóiba is bekerültek.  

Szeptember végén két egymást követő napon ért súlyos vád fideszes politikusokat. Szeptember 25-én Papcsák Ferenc zuglói polgármestert és a kerület vagyonkezelőjét érintő hangfelvételről számolt be a sajtó, egy nappal később pedig a szombathelyi MSZP azt állította, hogy a város alpolgármestere, Lazáry Viktor látható azon a nyilvánosságra hozott videofelvételen, amin egy férfi vélhetően kokaint fogyaszt. Ezzel egy időben a bajai időközi választások kampányát is több botrány kísérte – a szemben álló felek blogokon, a sajtóban támadták egymást –, végül a kecskeméti törvényszék megállapította, hogy az öt közül abban az egy szavazókörben kell csalás miatt megismételni a választást, melyben a Fidesz a győztes szavazatokat begyűjtötte.

A párt egyik neve elhallgatását kérő vezető politikusa szerint mind Zuglóban, mind Szombathelyen belső ellentétek miatt robbant a bomba, a Fidesz vezetésében biztosra veszik, hogy egyes párton belüli csoportok próbálják lejáratni egymást, és ehhez az ellenzék segítségét is igénybe veszik. Más fideszes források is úgy vélték, hogy a bajai helyzet a többitől különbözik, ott egyszerűen csak óriási a nyomás Zsigó Róbert polgármesteren, aki a párt szóvivője is, és akinek a jövője múlhat a választáson. 

A választók ítéletére bízzák Papcsákot

A 2010-es önkormányzati választásokat megelőzően mindhárom városban a vezetőség lefejezésével tett rendet a pártvezetés. Magas rangú kormányzati forrásunk szerint erre azért volt szükség, mert a korábbi fideszes vezetők több ügyben is megalkudtak az MSZP-vel, és ennek a pártvezetés véget kívánt vetni. Ám mégsem sikerült megnyugtató megoldást találni, sőt, az évekkel ezelőtt háttérbe szorított csoportok ismét aktivizálódtak vagy a 2010-es győztesek vesztek össze a zsákmányon.

Papcsák a parlamentben – egyedül maradt?
©

„Nem tudok róla, hogy engem bárki is jelölne, de ha érkezik ilyen felkérés, azt nagy-nagy megtiszteltetésnek fogom venni” – mondta a kormány elszámoltatási biztosa három hónappal a 2010-es önkormányzati választások előtt, amikor a Hírszerző arról kérdezte, ő lesz-e a polgármesterjelölt a főváros XIV. kerületében. Papcsák Ferenc még azt is hozzátette, hogy ebbe nincs beleszólása, mert nem tagja a kerületi Fidesz-szervezetnek. A tiszavasvári származású politikust – aki 2002 és 2006 között a nyírségi Baktalórántháza képviselője volt – végül a pártvezetés jelölte ki a feladatra, mert tavasszal őt indították sikerrel az országgyűlési választásokon Zuglóban. Pedig 2010 júniusában a Magyar Nemzet még külön cikkben mutatta be Ferdinandy Istvánt, aki abban reménykedett, hogy zuglói lakos lesz a kerület polgármestere, akárcsak ő. Emellett aláírásgyűjtés folyt a 2002-2006 közötti fideszes polgármester, Rátonyi Gábor mellett is, akinek viszont Ferdinandy a szövetségese volt.

A most szeptember végén nyilvánosságra került hangfelvételen Ferdinandy beszélget egy építőipari vállalkozóval a zuglói közbeszerzésekről, és a megnyert pályázatok utáni állítólagos „visszaosztásokról”. A 100 milliós nagyságrendű pénzmozgásokról a két férfi szerint tudnia kellett Papcsáknak is, hiszen a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezetője, Mazsu Gergely a polgármester „embere” volt, ő hozta Debrecenből a cég élére. Papcsák közleményben utasította vissza a vádakat, szerinte épphogy ő tett rendet a kerületben, Ferdinandy és a vállalkozó pedig „sértett emberek”, mert „átvilágítások és átszervezések” meggátolták őket abban, hogy „tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket”.

Forrásaink szerint a Fideszben azóta is Papcsák verzióját fogadják el, és támogatják a kerületi „rendteremtés” folytatásában. Igaz, a magas rangú fideszes forrás szerint azt is látják, hogy a polgármester-képviselő meggyengült a harcokban, ráadásul több ügyét – mint a luxusautójáról szóló híreket – „rosszul kezelte”. Ezért a jelenlegi tervek szerint 2014-ben képviselőként indítják, a választásokon pedig kiderül, hogy maradhat-e a politikában. Az összeférhetetlenség miatt választania kell a két poszt között, tehát ha képviselőjelölt lesz, búcsút mondhat polgármesterségnek.

A hároméves háború nagy csatái

2010-2011 fordulóján még úgy tűnt, Papcsák kiegyezik a régi zuglói fideszes garnitúrával. Ferdinandyt maga mellé vette alpolgármesternek, Rátonyi lánya, Flóra önkormányzati képviselőként bekerülhetett a testületbe. Mint a hvg.hu 2011 februárjában megírta, a volt fideszes polgármester, illetve több exképviselő havi 320 ezer forintot kapott tanácsadásért.

Ám hiába alkudozott velük Papcsák, a feszültségek megmaradtak. A polgármester csak második nekifutásra tudta elérni, hogy az ő emberét indítsák 2011 elején az időközi választáson. Majd 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátási terve miatt is nézeteltérései voltak a frakcióval. A kibocsátást ellenzők között volt a zuglói Fidesz–KDNP-t vezető Harrach Péter – a parlamenti KDNP frakcióvezetőjének fia –, akit egyes vélemények szerint a „feleselésért” váltottak le, igaz, a kötvénykibocsátás is lekerült a napirendről. A Papcsákkal való szembenállás egyébként olyan ügyben is megmutatkozott, mint a Budapesti Zsidó Hitközség támogatási kérelmének elutasítása, amelyet a képviselő-testület a polgármester támogatása és ajánlása ellenére nem fogadott el.

Szintén nem értettek egyet a régi zuglói fideszesek a BVSC ingatlanainak önkormányzati tulajdonba vételével. Második körben ugyan Zugló vezetője sikerrel járt, de nem hagyta megtorlatlanul a szembenállást: idén tavasszal megvonta a renitensek vezetőjének tartott Ferdinándy jogköreit. A XIV. kerületi ingatlanok értékesítése miatt is húzták a szájukat a helyi Fidesz-KDNP tagjai, mert úgy vélték, a zuglói önkormányzat a jelenlegi gazdasági viszonyok között csak a piaci ár alatt tudja telkeit értékesíteni értékes telkeit. Az ő és ingatlanszakértő számításai szerint 1,5 milliárd forinttól esett volna el Zugló.

Hende takarodót parancsolt

„Ez nem egy postaládába beesett anyag, folyamatosan jöttek az információk, jó háromnegyed év alatt állt össze a kép” – mondta a hvg.hu-nak Czeglédy Csaba az állítólagos szombathelyi drogügyről. Az MSZP helyi frakcióvezetője szerint a szeptember 26-án nyilvánosságra került, leleplezőnek szánt videót nem ők készítették, hanem egy közvetítőtől kapták pendrive-on. Azt nem volt hajlandó elárulni, ki volt a közvetítő, de sokat sejtetően azt hangsúlyozta, tudott a Fideszen belül zajló háborúskodásról.

Lazáry vizeletmintát ad a kórházban
©

Arról, hogy a szombathelyi Fideszen belül konfliktusok vannak, először a HVG számolt be júniusban – jóval a videó kikerülése előtt. A hetilap azt írta, a jelenlegi polgármestert, a KDNP-s Puskás Tivadart sem képviselőként, sem polgármesterként nem akarja indítani a Fidesz. A képviselői helyet ugyanis a 200 fő alá csökkenő parlamentben a honvédelmi miniszternek, Hende Csabának tartanák fenn, aki Vas megye „erős embere”. A miniszter korábbi titkárát és kampányfőnökét, Lazáry Viktort szánja polgármesternek, és ebben kész volt konfliktusokat vállalni a helyi Fidesszel. A hetilap fideszes forrásokból úgy értesült, hogy az vezetett az összezördüléshez, hogy Puskástól a szívinfarktusa idején Hende kifejezett kérése ellenére nem Lazáry, hanem Marton Zsolt kapta meg a helyettesítési feladatokat, és a vele járó jogokat. Hende kegyeltjének mellőzése miatt viszont Puskás és Marton kiesett a pikszisből.

Lazáry a botrány kirobbanása után a szombathelyi kórházban drogtesztet végeztetett, amely azt igazolta, hogy napokkal előtte nem fogyasztott kábítószert. A Nemzeti Nyomozó Iroda időközben nyomozást indított az ügyben, Lazáry pedig felfüggesztette párttagságát. A Blikk október elején meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kokainozásra utaló jelenetet egy csapatépítő rendezvényen vették fel rejtett kamerával 2013 tavaszán. Czeglédy a hvg.hu-nak az ügy kirobbanása után azt mondta, van egy hosszabb verziója is az anyagnak, ami nyilvánosságra került, az csak egy kivágott rész. Az MSZP-s politikus nem adott egyértelmű választ arra, hogy rendelkeznek-e már a teljes verzióval, de azt állította, a vágatlan verzión több szereplő is látható, tehát a botrány több fideszes politikusra is rávetülhet.

Az Index szerint egy luxusjachton készült a felvétel, a hvg.hu szombathelyi információi szerint egy, a helyi Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló – a Balatonon vitorláskölcsönzéssel is foglalkozó – üzletember hajóján ünnepeltek zárt körben. Ez azt a verziót erősíti, hogy nem a szombathelyi ellenzék „dolgozott rá” Lazáryra, hanem azok, akik veszthetnek a jelölésével.

Fideszes fideszesnek farkasa

A szombathelyi Fideszben 8 éve folyamatos a háborúskodás. A nyáron egymásnak esett felek 2005-ben még egységesen léptek fel a régebbi fideszes csapattal szemben. A vita akkor olyan heves volt, hogy az országos politika szintjét is elérte: a szombathelyi tisztújításon történtek ellen tiltakozva kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából Gyimesi József.

Gyimesi nyolc évvel ezelőtt ki akart vonulni a helyi politikából, ezért maga helyett egy önkormányzati képviselőt ajánlott. Ám nem az ő jelöltje, hanem Hende Csaba támogatottja győzött, a héttagú elnökségbe pedig öt új ember került (köztük a most összekülönbözött Lazáry és Marton). Gyimesi és több társa 2005-ben azt állították, olyanokat is engedtek szavazni, akiknek a pártba való felvételét a voksolás előtt jelentette be Hende (akkoriban zárult a polgári körök beléptetése a Fideszbe, amit Hende koordinált). A vesztesek által kifogásolt körülmények között megválasztott elnököt alig egy évvel később leváltották, helyére egy másik városi képviselő került, de két évvel később neki is távoznia kellett, mert 2007-ben az új elnök Ágh Péter lett, a Fidelitas akkori alelnöke.

2005-ben annak ellenére került be a helyi elnökségbe a korábbi polgármester, Szabó Gábor, hogy 2002-ben elvesztette a választást az MSZP-s Ipkovich Györggyel szemben – ebben szerepet játszott, hogy korábban kiderült, az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül szerzett doktori címet. 2006-ban viszont már ki is lépett a pártból, és MDF-esként kisegítette a szocialistákat. A 2006-os választásokon ugyanis Ipkovich megőrizte a posztját, ám a képviselő-testületben kisebbségbe került. Ekkor lett Szabó alpolgármester, Gyimesi pedig egy civil szervezet városi képviselőjeként adta a voksát a szocialista polgármester előterjesztéseire. A Fidesz akkori alelnöke azzal magyarázta Szabó pártból való kilépését, hogy a politikus akart ismét Szombathely polgármestere lenni, de már nem őt jelölték.

A cukrász legyőzte az ügyvédet

Papcsáknál és Hendénél jóval óvatosabb volt Zsigó Róbert, aki 2010-ben vette át a hatalmat Baján. Fideszes forrásaink szerint a párt regionális igazgatójának, Kerényi Jánosnak a támogatását élvezve mára az összes olyan politikust eltávolított a városháza környékéről, akik 2006 és 2010 között irányították Baját. 

Zsigó Róbert rendezkedik a parlamentben – csak egy maradhat
©

Elődje Révfy Zoltán 2006-ban 24 százalékot vert a korábbi MSZP-s polgármesterre, Széll Péterre. „A döntést nem jó szívvel, de végül tudomásul veszem” – fakadt ki négy évvel később a Demokrata nevű hetilapnak, amikor kiderült, hogy a pártvezetés nem engedi újrázni, hanem Zsigót akarja polgármesternek. Révfy az interjúban arról beszélt, egy ideig fontolgatta, elindul Zsigóval szemben függetlenként, de végül a Fidesz iránti lojalitása miatt nem ment bele a háborúskodásba. Pedig a váltás előtt még a Kövér László vezette országos választmányhoz is fellebbezett, mert szerinte szabálytalanul jelölték a helyiek Zsigót, az ő nevét, mint alternatívát nem is terjesztették elő a párttanácskozáson.

Egy helyi ellenzéki forrásunk szerint a kettőjük viadalát a „bácsalmási cukrász” és a jogász háborújaként emlegették a városban (Zsigó 1998-ig az ÁFÉSZ cukrászüzemében dolgozott, 2010-es parlamenti életrajza szerint csak érettségije van, Révfy viszont jogi egyetemet végzett, és ma is ügyvédként dolgozik.) Révfy a Demokratának elárulta, azért sem indult függetlenként három éve, mert jelezték neki, ha nyer, „ellenzéki polgármester lenne a kétharmados Fidesz-kormánnyal szemben”. 2010-ben végül már eleve úgy alakították a képviselő-jelöltek listáját, hogy a régiek ne okozzanak gondot az új polgármesternek.

Egy vezető fideszes forrás szerint Zsigó indulását a pártvezetés azért támogatta, mert már 2010-ben tervbe volt véve az összeférhetetlenség kimondása. Így azt szerették volna, ha minél több képviselőjük egyben polgármester is – Zsigó pedig 1998 óta képviseli Baját –, hogy a 199 fős Országgyűlés kialakításakor ne okozzon gondot a kiszoruló káderek elhelyezése. Viszont Zsigó meggondolta magát, és nem akarja feladni az országos politikai karrierjét, április óta a párt egyik szóvivője. Kerényi szeptember elején azt nyilatkozta a bacsmegye.hu-nak, hogy Baja polgármestere a képviselő-jelöltség mellett döntött, így meg kell találni az utódját.

Csakhogy egy, a Fidesz elnökségi döntéshozatalára rálátó forrás szerint nincsenek megelégedve Zsigó személyzeti politikájával, márpedig, ha 2014 tavaszán képviselő lesz, neki kell előkészítenie az őszi önkormányzati választást, segítenie az utódjelöltjét. (Szeptember elején a visegrádi frakcióülésen jelentette be Orbán Viktor, hogy leváltott választókerületi elnököket, mert rosszul teljesítettek.) Mint a hvg.hu korábban megírta, egy belső használatra készült mérés szerint a bajai időközi választások előtt a Fidesz helyben 50 százalékon állt, a jelölt – aki egy biztonsági őr, a polgármester barátja – viszont csak 30-on. A jelölt az 5 szavazókörből 3-at elvesztett, egyet közel döntetlenre hozott ki. A győzelmet az a szavazókör hozta meg neki, ahol a baloldali pártok szerint autóval szállították a szavazókat – a bíróság pedig kampánycsendsértést állapított meg, ezért vasárnap megismétlik a voksolást.

Bár nyilvánosan a párt vezető politikusai cáfolták, hogy csalás történt volna – az ellenzéket téve felelőssé a "mocskos kampányért" – kiálltak Zsigó és a jelöltje mellett, forrásaink szerint nagy a nyomás a polgármesteren, hogy garantálja a győzelmet. Mint a hvg.hu helyszíni riportjában beszámolt róla, napok óta kamerákkal figyelik, ki, melyik családnál kampányol a szavazókörben, és az LMP jelöltje szerint szinte minden tűzifát felvásároltak a városban, majd – ahogyan az Index közölte – a kisebbségi önkormányzat Fidesz mellett kampányoló vezetője tűzifát osztogatott.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI / hvg.hu Itthon

MSZP: hajminta kéne Lazárytól, nem vizeletminta

Az MSZP szerint aki szenvedélybeteg, az orvosi segítségre szorul és nem láthat el városvezetési feladatokat – mondta Nemény András, a szocialisták Vas megyei elnöke. Ezzel Lazáry Viktor fideszes szombathelyi alpolgármesterre utalt, akinek szerinte nem vizeletmintával kellene bizonyítania ártatlanságát, hanem hajmintával. Lazáry ma nyilvános drogtesztet készíttetett, de arra az újságírói kérdésre nem válaszolt, hogy vállalna-e hajmintavételt is.

Csikász Brigitta Itthon

"Ez már olyan kínos ügy, hogy Viktorral sem lehet megbeszélni"

Önkormányzati vezetőket hozhat kínos helyzetbe egy, az internetre felkerült hangfelvétel, amelyen arról esik szó, hogy húsz százalékot kellett visszaosztani az önkormányzattól elnyert épületfelújítások után a vállalkozóknak Zuglóban. A beszélgetésen Ferdinandy István zuglói alpolgármesternek panaszkodik egy vállalkozó, hogy a helyi vagyonkezelő vezetőjének visszaosztott pénz nagyjából annyi, amennyivel a munkákat elnyert céget, az időközben csődeljárás alá került HBF Építőipari Kft.-t megmenthetnék. A felvételen szereplő üzletember elmondja azt is, csalódott a Fidesz-érában, mert a baloldalhoz képest a „jobboldal még saját embereit sem hagyja élni”.

MTI Itthon

Megszólalt a Fidesz Papcsák és Lazáry ügyében

Ha egy közéleti szereplőről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, annak "nincs pardon", vagyis nincs helye a közéletben, így a Fideszben sem – így kommentálta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a zuglói hangfelvételügyet és azt is, hogy Szombathely fideszes alpolgármesterét drogfogyasztással gyanúsítja az MSZP.

hvg.hu/MTI Itthon

Nem a fotósok előtt vizelt Lazáry a drogteszten

Nem volt nyilvános a szombathelyi fideszes alpolgármester vizeletmintavétele a városi kórházban elvégzett drogteszten. Az osztályvezető főorvos azt mondta, ő a garancia arra, hogy valóban Lazáry Viktor adta le a megvizsgált vizeletet.

Koronavírus: majdnem 1000 ember halt meg egyetlen nap alatt Spanyolországban

Koronavírus: majdnem 1000 ember halt meg egyetlen nap alatt Spanyolországban

Haraszti Miklós: Valójában esélyt ad az ellenzéknek, hogy a parlamenten kívül kerültek

Haraszti Miklós: Valójában esélyt ad az ellenzéknek, hogy a parlamenten kívül kerültek

Menekülttáborban is megjelent a koronavírus Görögországban

Menekülttáborban is megjelent a koronavírus Görögországban