szerző:
MTI

Göndör István 2014-ben már az Együtt-PM jelöltjeként fog elindulni Nagykanizsán. Jelenlegi pártja nem őt jelölte volna. A képviselő az MSZP-ből kilép, de a szocialista frakciónak tagja marad a ciklus végéig.

A jelenleg az MSZP parlamenti képviselőjeként tevékenykedő Göndör Istvánt az Együtt-PM szövetség indítja a jövő évi országgyűlési választásokon nagykanizsai jelöltként - közölte Szigetvári Viktor, a szövetség társelnöke hétfői nagykanizsai sajtótájékoztatóján. Göndör István azt mondta: napokon belül felfüggeszti tagságát a szocialista pártban, de a szocialista frakció tagja marad.

Szigetvári Viktor a Nagykanizsai Demokratikus Kerekasztallal kötött megállapodás alkalmából tartott tájékoztatón beszélt arról, hogy a civil szervezet javaslatát elfogadva indítják jelöltként Göndör Istvánt.

A politikus "rendezi a viszonyát az MSZP-vel", és a következőkben már az Együtt-PM képviselőjelöltjeként jelenik meg - jelezte a szövetség társelnöke. Hozzátette: új lendületet kell adni a balközép nagykanizsai jelenlétének is, Göndör István pedig jól ismert politikus a térségben. "Nem hiszek az erőszakos fiatalításban" - mondta, nem attól lesz jó politikus valaki, hogy hány éves, hanem attól, van-e elismertsége, jó kapcsolatot ápol-e a civil szervezetekkel és a pártok többségével.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: Cseresnyés Péter jelenlegi fideszes országgyűlési képviselőnél jobb képviseletet érdemel Nagykanizsa és térsége a parlamentben. "A sok fideszes nagyvad között Cseresnyés úr hangja nem hallik", nem tud kellő forrást szerezni a városnak, "rossz lobbistája Zala megye déli részének".

Tar Mihály, a Nagykanizsai Demokratikus Kerekasztal elnöke elmondta: szervezetük februárban alakult meg. Azóta keresték a technikai lehetőségét Göndör István jelöltkénti szerepeltetésének, hogy kiderült, a három zalai választókerületből a nagykanizsaiban az Együtt-PM állíthat közös jelöltet az MSZP-vel.

Az MTI kérdésére, hogy a 2010-ben a szocialista párt országos listájáról a parlamentbe jutott Göndör István miként lesz az Együtt-PM jelöltje, Szigetvári Viktor azt mondta: "valószínűleg ki fog lépni" az MSZP-ből, mert fontos, hogy tiszta helyzet teremtődjék. Hozzátette, hogy az MSZP a korábbi megbeszéléseiken nem Göndört javasolta Nagykanizsán, az Együtt pedig azóta már egyeztette jelöltjük személyét a szocialistákkal.

Göndör István hétfőn a Parlamentben azt nyilatkozta: napokon belül felfüggeszti tagságát az MSZP-ben, amit az tesz szükségessé, hogy a szocialisták alapszabálya szerint a tagjaik más párt színeiben nem politizálhatnak. Mint mondta, rövid türelmi időre azért van szükség, mert a letenyei pártszervezet élén pótolni kell.

A politikus ugyanakkor azt is közölte, hogy a ciklus végéig a szocialista frakció tagja marad, ebben az MSZP és az Együtt-PM vezetői is egyetértettek.

Kiválasztásáról szólva megerősítette, a nagykanizsai az MSZP valóban nem őt jelölte volna a körzetben. Azonban - folytatta - már korábban jelezte, hogy nem szeretne nyugdíjba menni, ezért is fogadta örömmel a Nagykanizsai Demokratikus Kerekasztal és az Együtt-PM felkérését.

Göndör István hangsúlyozta, hogy háromszor (1994, 2002 és 2006) győzött a nagykanizsai egyéni választókerületben, és amikor 1998-ban egyetlen vereségét elszenvedte, akkor is ő győzött az első fordulóban (a másodikban végül kilencszáz szavazattal alulmaradt a kisgazda jelölttel szemben úgy, hogy az SZDSZ jelöltje nem lépett vissza a javára).

Göndör István arra a kérdésre, hogy belép-e Bajnai Gordon pártjába, úgy válaszolt, most nem a pártszervezés, hanem a kampány ideje jön el. Hozzátette: azt reméli, hogy a választási győzelem után egy sok platformból álló, erős szociáldemokrata blokk jön létre az MSZP-ből és az Együtt-PM-ből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

Odacsap a weboldalaknak a Facebook, amelyek lopott képekkel, videókkal próbálják behúzni a netezőket

15 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója

15 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak