szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magára vállalta a Lehel úti bankrobbantást és újabb akciók helyszínét jelölte meg egy csoport, amely Őrsereg néven mutatkozott be. A szervezetről semmit nem tudni, csak azt, hogy egyetért a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) bankok elleni akcióival, ezért címezte állítólag a VÉSZ-nek a bejelentést. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lefoglalta a levelet.

Egy magát Őrseregnek nevező, ismeretlen hátterű szervezet vállalta magára a január 13-i Lehel úti bankrobbantást a kilakoltatások ellen küzdő Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) címzett levelében – tudatta a szervezet elnöke a honlapjukon. „A konspiratív jelleggel, betűkirakással megírt levél a VÉSZ honlapján közzétett közleményekre hivatkozik, valamint arra, hogy VÉSZ elnöke évértékelésében kilátásba helyezte a 'bankháború' újraindítását, amennyiben végleges és megnyugtató megoldás nem születik a devizahitelezésnek nevezett hatalmas csalássorozat áldozatainak ügyében” – írta a VÉSZ elnöksége.

Mivel a levél konkrétan megemlíti az Őrsereg következő célpontjait, a nyomozás érdekeire való tekintettel a levél szövege egyelőre nem hozható nyilvánosságra – tette hozzá a szervezet a közleményben. A VÉSZ elnöke, Éliás Ádám a hvg.hu-nak elmondta, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lefoglalta tőlük a levelet és vizsgálja annak tartalmát. A VÉSZ részéről közölték azt is, hogy az NNI „nyomozócsoportjának vezető munkatársai szerint a levéllel kapcsolatosan semmilyen verzió nem zárható ki…, az is lehet, hogy valótlan tartalmú, az is lehet, hogy valakik, a bankrobbantáshoz kapcsolódva készülnek valamire, és az sem zárható ki, hogy maga az elkövető szervezet jelentkezett”.

A bankrobbantás körülményei

Január 13-án hajnali négykor, a Lehel út 70-72. alatt található CIB-bankfiókot robbanás rázta meg; a detonációban a szomszédban lévő Budapest Bank épülete is megsérült. A bankok és a térfigyelő rendszer kameráinak felvételei alapján egy fekete ruhás motoros hajtott az épület elé. Miután leszállt a motorról, letett egy csomagot az épületnél, majd a járműre visszaszállva sietve távozott. A bomba a motoros távozása után néhány perccel élesedett. A társasház szerkezetében – melynek aljában a pénzintézet található – körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban pedig további 1,5 millió. A fekete motorosdzsekit viselő, bukósisakos, sötét kezes-lábast viselő, 180-185 centiméter magas robbantó megtalálására 135 fős nyomozócsoportot állított fel a rendőrség, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. (A pénz annak jár, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik.) A lakossági bejelentésekre külön telefonszámot (06/80-620-107) hoztak létre, erre egy hét alatt mintegy kilencven bejelentés érkezett.

„Elítélünk minden fellépést, amely bárkire, akár egyetlen embertársunkra is veszélyes lehet. Ellenfeleink, sőt ellenségeink ellen sem lehetséges semmilyen, épségüket, életüket veszélyeztető támadás. A levél kritikus hangnemben kioktat minket, arra utalva, hogy a VÉSZ 'háborúja' nem elég hatékony" – írja a VÉSZ a közleményében. Éliás Ádám a hvg.hu-nak azt mondta, a levél alapján számára egyértelmű, hogy a detonációt üzenetnek szánta a tettes.

Egy volt nemzetbiztonsági tiszt a hvg.hu-nak név nélkül azt mondta, a robbantásos merényletek metodikája ez: vagy követelek valamit, vagy kilátásba helyezek több következő hasonló támadást. „Előfordulhat az is, hogy többen is meglovagolják a lehetőséget, és mint robbantók mutatkoznak be. Anno a terrorszervezetek is magukra vállaltak olyan eseteket, amit nem ők hajtottak végre, mert kellett nekik a hírekben a hely.” Hozzátette, lehet, most is hasonlóról van szó, mert a bankrobbantóból Robin Hoodot csináltak bizonyos szervezetek rajongói, mint ahogy az a VÉSZ- vagy a Koppány-csoport Facebook-oldalain lévő hozzászólásokból is lekövethető.

A rendőrség részéről a hvg.hu-val a VÉSZ-nek megküldött levéllel kapcsolatban azt közölték, hogy a számtalan bejelentés egyikeként kezelik a küldeményt, és mint a többi bejelentést, ezt is leellenőrzik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

Sötétben tapogatózik a rendőrség a bankrobbantás ügyében

Először legendaként kezelte a rendőrség, hogy a történteknek volt hajléktalanként élő szemtanúja, aztán később maga ismerte be, hogy az ügyben tanúvédelmi programba vettek egy 64 éves férfit. Erőltetik azt a verziót, hogy a tettes a bankautomatára utazott, miközben a pénzt otthagyta. A rendőrség terel és nagy erőkkel sem jut egyről a kettőre. Átnéztük, mi is történt az elmúlt tizenegy napban a Lehel úti bankrobbantás ügyében.

MTI Itthon

Bankrobbantás: minden garázst feltúrtak a rendőrök a környéken

A Népszabadság szerint az elsődleges vizsgálatok befejeződtek a hétfő hajnali Lehel utcai bankrobbantás ügyében. A rendőrség most azt a verziót kommunikálja, hogy ATM ellen irányult a támadás, ám a Népszabadság úgy értesült, hogy bár a pénzkazetta szétrobbant, pénz nem hiányzott belőle.

MTI Itthon

Bankrobbantás: nem hallgatták ki a Banki Adósok vezetőjét

Még mindig helyszínel a rendőrség a Lehel utcában, ahol hajnalban több bankfiók portálját felrobbantották. A rendőrség nem erősítette meg információnkat, miszerint az ATM-et akarta felrobbantani a tettes, csak túlméretezte a bombát.

Básti Juli: A megalázottság megöli a tehetséget

Básti Juli: A megalázottság megöli a tehetséget

Orosz kémek kavarnak a Balkánon

Orosz kémek kavarnak a Balkánon

Brit választás karácsony előtt, a pokol és a Brexit között

Brit választás karácsony előtt, a pokol és a Brexit között

Elon Musk megnyerte a pedofilozós ügyét

Elon Musk megnyerte a pedofilozós ügyét

Marabu Féknyúz: Ez az ünnep is hogy megváltozott

Marabu Féknyúz: Ez az ünnep is hogy megváltozott

"Az internet világában az emberiség olyan lett, mint egy olyan kórus, ahol csak szólisták vannak" – erős beszédet mondott a Nobel-díjas Tokarczuk

"Az internet világában az emberiség olyan lett, mint egy olyan kórus, ahol csak szólisták vannak" – erős beszédet mondott a Nobel-díjas Tokarczuk