szerző:
MTI

A Jobbik a jó listás eredmény mellett egyéni mandátum megszerzésére készül Fejér megyében – jelentette ki Vona Gábor, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje szombaton Székesfehérváron.

Vona Gábor a Fejér megyei 1-es és 2-es választókerület jelöltjeinek lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, a különböző közvélemény-kutatók rendre alulbecsülik a Jobbikot a Dunántúlon, ezért meglepetésre számít a listás eredmények mellett az egyéni mandátumok tekintetében is. Úgy vélekedett, hogy Fejér azon megyék közé tartozik – néhány másik mellett -, ahonnan a párt egyéni képviselőt juttathat a parlamentbe.

Vona Gábor kiemelte: koalícióra lépni sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel nem fognak. Hozzátette: szeretnék lezárni az elmúlt 24 évet, ezért azoknak kívánnak alternatívát nyújtani, akik "egyik pártszövetségből sem kérnek, mert kudarcként élik meg ezt az időszakot".

A pártelnök elmondta, hogy a kampányban "szándékosan kikerülik a sárdobálást", és az MSZP-vel és a Fidesszel szemben pozitív üzeneteket fognak közvetíteni: az elmúlt 24 év sikertelen kormányzásai után saját programmal és pozitív jövőképpel jelentkeznek. Hangsúlyozta, hogy kampányuk három szlogenre épül: megélhetés, rend, elszámoltatás. Az egész országban tisztességes béreket és nyugdíjakat, közbiztonságot, szigorodó és igazságos törvényeket, valamint a korrupció, a hazaárulás és a politikai felelőtlenség felszámolását ígérik – mondta.

Mező Balázs, a Fejér megyei 1-es választókörzet jobbikos jelöltje közölte: a Jobbik kormányra kerülve a munkahelyek minőségére is hangsúlyt fektet, és jogszabályokkal kötelezni fogják a multinacionális nagyvállalatokat, hogy az uniós átlagbérek 80 százalékát bérként kifizessék a magyar dolgozóknak.

Fazakas Attila, a Fejér megyei 2-es választókerület jobbikos jelöltje elmondta, hogy a közbiztonság megteremtését, a móri kórházban uralkodó „elviselhetetlen állapotok” megszüntetését, az utak állapotának javítását, valamint a falusi kisiskolák megvédését tűzte ki célul. A sajtótájékoztatót követő, a Fejér Megyei Művelődési Központban tartott fórumon telt ház, mintegy 300 ember hallgatta Vona Gábor előadását.

A Jobbik elnöke közölte, a magyar társadalom egyik legsúlyosabb gondja, hogy félmillió munkaképes ember a jobb megélhetés miatt elvándorolt az országból. Úgy vélekedett, hogy a "külföldön élő gazdasági menekültek burkolt választási csalásként akadályoztatva vannak a szavazásban", mert nem szavazhatnak levélben, mint a határon túli magyarok.

Vona Gábor az elmúlt 24 év legnagyobb átverésének nevezte az Európai Uniót, hozzátéve: mindenképpen népszavazást kezdeményeznének az unióban maradás és a feltételek megváltoztatása érdekében. Szerinte pusztán olcsó munkaerő és piac vagyunk az EU számára, mert „cukrászdánk nem lett Bécsben, csak Simon Gábornak bankszámlája”.

A pártelnök kiemelte, hogy drasztikus rendvédelmi programot dolgoztak ki, mert "a helyzet ezt kívánja". Bevezetnék a nemi erőszakot elkövetők kémiai kasztrálását, a szabálysértési értékhatárt ötezer forintra csökkentenék, továbbá csendőrség állítanának fel, amely "csak a helyi közbiztonsággal foglalkozna".

A magyar-cigány együttélésről Vona Gábor kifejtette: egyedül a Jobbik programja nem tesz különbséget az egyes társadalmi csoportok között etnikai vagy vallási hovatartozás szempontjából. Közölte, hogy elképzeléseik "nem a magyar vagy a cigány emberek, hanem a tisztességes és tisztességtelen emberek között" tesznek különbséget. Úgy vélte: ma már nem az integráció a feladat a romák esetében, hanem az a kérdés, hogy akarnak-e a többségi társadalom írott és íratlan szabályai szerint élni. "Amennyiben nem, akkor nem fogjuk finanszírozni a mindennapjaikat" – fogalmazott.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szólt arról is, hogy kormányra kerülve elvégzik az elszámoltatást, mert "tele van az Országgyűlés Simon Gáborokkal". Hozzátette: el fogják törölni a parlamenti képviselők mentelmi jogát és bevezetik a dupla büntetés elvét, mert „amikor a törvényalkotó törvényt sért, minősített esetet követ el, hiszen ennek a legrosszabb az üzenete a társadalom felé”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!