szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly nyáron történt az eset, a bíróság négy év börtönbüntetésre ítélte a 41 éves elkövetőt. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Első fokon négy év börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn azt a nagykanizsai nőt, aki tavaly nyáron erős felindulásban, egyetlen késszúrással halálra sebezte férfi ismerősét - közölte Beznicza Árpád, a törvényszék szóvivője. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért vagy enyhítésért fellebbez.

A 41 éves nő a több mint húsz éve ismert férfival egy korábbi tartozás miatt veszett össze tavaly nyáron. O. Erzsébet több alkalommal is kisegítette kölcsönökkel a régről ismert férfit, akiről a januári első tárgyalási napon azt mondta, azokat is mindig megbántotta, akik szerették őt.

A tragédia napján az asszony a húga házában volt, amikor megtudta, hogy a férfi nem adta át neki egy közös ismerősüktől neki küldött 10 ezer forintos tartozását. Felhívta, hogy beszélni akar vele, majd miután a férfi megérkezett, számon kérte rajta a pénzt.

A férfi szidalmazta őt és a családját, majd el akarta hagyni a házat, de az utcán tovább veszekedett a nővel. Meg is rúgta, hátizsákjával pedig többször megütötte, mire a nő a földre esett. Az asszony ekkor visszaszaladt a házba, majd egy konyhakéssel tért vissza, s amikor a férfi a táskájával újból meg akarta ütni, O. Erzsébet mellkason szúrta.

A szúrás szívtájékon érte az áldozatot, a nő rokonai és ismerősei próbálták ellátni. Ők hívták a mentőket is, de az életét már nem lehetett megmenteni.

A vádiratban az áll: a nő szellemileg teljes mértékben beszámítható, de különösen feszült helyzetekben indulatos, agresszív, kíméletlen. Húgának élettársa is azt vallotta még a nyomozás során, hogy az asszony a svájci élettársát is többször bántalmazta, késsel sérüléseket okozott neki.

Az ügyész a vádiratban úgy fogalmazott: "méltányolható okból származó erős felindulásban" szúrta halálra ismerősét a nő, mert a vita rendezését kilátástalannak ítélte. A védő jogos védelmi helyzet okán kérte a vádlott felmentését, de az ítélet indoklása szerint az áldozat nem okozott sérüléseket, és a nőt abban sem akadályozta meg, hogy távozzon, a szakértői vélemény szerint pedig a szúrás nem védekező mozdulat volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!