szerző:
Kele János

A rejtélyes hátterű Zöldek Pártja Kisvárdán Farkas Bertalant, az eddigi egyetlen magyar űrhajóst küldi csatába egyéni országgyűlési mandátumért. Szerettük volna megtudni, hogy mi vitte őt ehhez a zöld alakulathoz, amikor akár az LMP-hez vagy az abból kiszakadt PM-hez is csatlakozhatott volna, de a hvg.hu hiába vett részt szerdán egy középiskolásoknak szóló előadáson Debrecenben, nem engedték, hogy az első magyar űrhajósnak feltegyük politikai kérdéseinket. Ennek ellenére megértettük, hogy az MDF után miért találta meg egy másik párt is plakátarcnak. Mert annak elég jó.

Farkas Bertalannak „honvédsulis” középiskolások előtt szerepelni óriási ziccer. Az egyetlen magyar űrhajós 1997 óta nyugállományú dandártábornok, világ életében katona volt, ezért egyáltalán nem gyanakszunk, amikor őszinte öröm csillog a szemében mintegy kétszáz, pedáns módon katonai formaruhába öltözött diák látványától, akiket szerda délután a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskolába vezényeltek az előadására.

Miután 1980 óta ő a magyar honvédség kirakatembere, az Egyetlen Magyar, Aki Járt Az Űrben, otthonosan mozog a diáksereg előtt is. Előadások százait tartotta, és saját bevallása szerint is megfordult már mindenhol, az óvodától egészen a nyugdíjas otthonokig. Ahogy ő mondta, mindig telt ház várja, amit lehetetlen megunni.

Tényleg lehet benne valami, mert már az előtérben összefutunk egy ünneplőbe öltözött idős házaspárral, akik kifejezetten a közös fénykép miatt érkeztek. Mint mondják, „nagyon hosszú ideje” várnak az alkalomra, és az sem zavarja őket, amikor a hivatalból kivezényelt iskolások miatt csak az egyikük jut ülőhelyhez.

Kubaszov dicsérete

A meghívóban az szerepelt, hogy a tábornok Az űrkutatás múltja, jelene és jövője címmel tart előadást, ehhez képest épp ezek voltak azok a témák, amelyek egyáltalán nem kerültek szóba. Illetve annyiban igen, hogy a Marsról többször is elhangzott, ez a következő cél, és hogy elég nehéz odamenni, mert hát hosszú az út, sok élelem kell, és akkor még mindig ott van a kozmikus sugárzás. Majd az egészet sikerült még megfejelni azzal is, hogy nehezebb az ügy, ha az űrhajóba nőket is raknak.

Itt Farkas Bertalan beszél
©

Ami ezen kívül volt, azt úgy lehet összefoglalni, hogy Farkas Bertalan élete, űrutazása, kitüntetései és barátai. Az egykori űrhajós egyébként kifejezetten jó előadó, könnyen, szabadon és még ilyen hosszúságban is egészen izgalmasan mesél. Persze látszik, hogy van egy jól begyakorolt ív. A gyulaházi születéstől indulunk, aztán jön az életpálya többi állomása, Kisvárda, a szolnoki főiskola, Pápa, az űrprogram, Csillagváros, Bajkonur, a Szojuz-36-os űrhajó, no meg a két társ, Valerij Kubaszov és a tartalék Magyari Béla.

Előbbiről sokat és hosszasan beszél, talán ez az előadás legmegkapóbb része, tényleg látszik rajta, hogy megviselte űrhajós társa közelmúltbeli halála. Nem csak kollégák, de barátok is lettek, mint mondja, élete legnagyobb kitüntetésének Kubaszov dicséretét tartja, amit a földet érés után kapott: Veled akár most is, azonnal visszamennék!”.

Farkas Bertalan az őt ábrázoló, tisztelője, Tímár Antal nyugállományú százados által készített olajfestménnyel 2013. január 17-én
©

Volt politikai szempont?

Sok anekdota előkerül a kiválasztásról, a történetek képen is megelevenednek. Elmeséli, hogy a felesége elsőre nem kifejezetten örült az űrutazós lehetőségnek, hogy hogyan került be a programba, és milyen komoly feladatokon keresztül jutott el végül az űrkabinba. A konkrétum persze itt is kevés, semmi nem derül ki például arról, volt-e annak idején politikai szempont a kiválasztásban, és a Magyari Bélához fűződő személyes kapcsolatáról sem mond semmit.

Az anyám miatt nem lettem focista, ő azt mondta, az túl veszélyes” – meséli még az előadás elején; nagyjából ilyen szintű anekdotákból áll össze az előadás. Finoman ugyan, de említést tesz a hidegháborúról is, állást egyébként nem foglal, az viszont kitűnik, hogy orosz és amerikai űrhajósokkal is jóban van, sokukkal kapcsolatot tart.

Előkerül az Interkozmosz program, beszél az akkori űrhajókról, röviden még a technikát is magyarázza, de csak annyira, hogy mindenki megértse. A hallgatóságban meglepően kevés az unatkozó arc, az elkalandozó tekintet. Itt Farkas Bertalan dandártábornok példakép, kvázi hős, a megtiszteltetés a részükről szinte tapintható.

Nincs is sok kérdés a végén, viszont a válasz arra, hogy tulajdonképpen mit is csinált az űrben 8 napon keresztül, már nehezebben érthető, mert röpködnek a szakszavak. Aztán valaki még rátér a lényegre, és megkérdezi, hogy akkor pontosan mennyit is aludt az űrben, de aztán vége, ennyi, tisztelgés, köszöntés, kivonulás.

A zord igazgató megtiltotta

Bár már az esemény előtt jeleztük, szívesen készítenénk interjút az űrhajóssal, melyben legújabbkori politikai szerepvállalására is rákérdeznénk, az iskolaigazgató ebbéli szándékunkat hamar lekeverte. Amikor személyesen próbáltuk faggatni Farkas Bertalant, a tábornok a vendéglátók gyűrűjében csak mosolygott, nem mondott sem igent, sem nemet, de végül nem jutottunk a közelébe.

Farkast a Zöldek Pártja szűkebb pátriájában, Kisvárdán indítja a választásokon. Ebben a körzetben összesen 15 jelölt küzdhet a szavazatokért. Indul többek között az MDF-utód JESZ is. Farkas legutóbb egyébként az MDF színeiben politizált, a 2006-os országgyűlési választáson is indult a párt színeiben. 2008-ban nyílt utoljára esélye a parlamenti képviselőségre, de az időközi választáson induló Csapody Miklós nem nyert egyéni mandátumot, így nem léphetett elő az országos listáról, és nem került be a parlamentbe.

A Zöldek Pártja egyike az idei választás előtt feltűnt, finoman szólva is rejtélyes hátterű alakulatoknak. Bár a pártot 2006-ban alapították, és akkor indult is az országgyűlési választásokon, azóta gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem végzett. Honlapjuk arról ír, idén alakultak újjá, 33 egyéni jelöltjük pedig össze is gyűjtötte a nyilvántartásba vételhez szükséges mennyiségű aláírást.

©

150 millió

A honlapjuk meglepően kiforrott, de informatívnak csak nehezen nevezhető, a párt felépítése, vezetőinek neve például meg sem jelenik rajta. A nyilvánosság előtt (így a köztévé reggeli műsorának bemutatkozó sorozatában) eddig szinte csak és kizárólag Brezovits László környezetgazdálkodási szakember képviselte őket, mint a párt szakmai vezetője.

Az Államkincstár által kiadott információk szerint a párt összesen 149 250 000 Ft kampánytámogatást kapott az államtól. A párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legaktívabb, itt mind a hat körzetben sikerült jelöltet állítaniuk.

A Zöldek Pártja valódi kampányesemények szervezése helyett inkább a Facebookon aktív, oldaluk új kedvelői között például egy Iphone 5S okostelefont sorsolnak ki a kampány végeztével. Bár programot felskicceltek, a rejtőzködő vezetőség miatt igen nehéz pontosan meghatározni a párt céljait és lehetőségeit. Ha nem lenne ott Farkas Bertalan neve, senki nem is jönne zavarba attól, hogy ezt a pártot is lebizniszpártozza.

Egy fontos információ a végére: Farkas Bertalan a nyolc nap alatt négy és fél óránál többet egyszer sem aludt odafent.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

A horvátok már kint vannak az Eb-n és Wales is győzött

A horvátok már kint vannak az Eb-n és Wales is győzött

Ifj. Lomnici szerint törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok

Ifj. Lomnici szerint törvénybe kellene foglalni, hogyan viselkedhetnek a politikusok

Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

Miért nem lehet szemüveges egy nő a munkahelyén Japánban?

Miért nem lehet szemüveges egy nő a munkahelyén Japánban?

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek