szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A WWF jogi lépéseket tervez azzal kapcsolatban, hogy az Új Magyarország Párt (ÚMP) a természetvédelmi civil szervezet közismert védjegyét, a pandás logót használja a kampányában. A párt a védjegyet egy homofób Facebook-poszthoz is felhasználta.

©

A WWF pandás logóját használja kampányában az ÚMP, amellyel veszélyezteti a civil szervezet általánosan pozitív megítélését és hírnevét – közölte a WWF, amely közleményében azt írta, a magyarországi vezetése megdöbbenve értesült a védjegy illetéktelen felhasználásáról.

Az ÚMP a WWF értesülései szerint idáig Facebook-oldalán és elsősorban Szombathelyen, plakátokon használta a pandát. „Ezért minden jogi eszközzel fel kívánunk lépni a WWF-logó jogszerűtlen, politikai célú felhasználása ellen, gátat szabva a további jogsértéseknek” – idézte a közlemény Fáth Ákost, a szervezet magyarországi ügyvezetőjét.

A logó világszerte jogilag védett, annak használatára csak a szervezet jogosult – közölte a WWF.

A panda mellé egyébként az ÚMP a következőket írta a Facebook-posztjában: „Magyar, dolgozik, heteroszexuális – Kihalásra ítélve? Nem! Új Magyarország Párt”. A párt a Facebookon egy másik, a WWF logójára nem hasonlító pandával is hirdette magát.

A WWF-nél azt írták, a leghatározottabban elhatárolódnak minden politikai kampányüzenettől, politikai párttól vagy politikai mozgalomtól. Ezen kívül – mint nyitott, együttműködő, sokszínű természetvédelmi civil szervezet – a leghatározottabban elhatárolódnak mindenféle rasszista, homofób, részrehajló, kirekesztő magatartástól és propagandától is.

©

„Nemcsak jogszerűtlennek és felháborítónak tartjuk, hogy egy, a természetvédelem ügyéért küzdő szervezet jelképét bárki szélsőséges, kirekesztő ideológiák terjesztésére, népszerűsítésére használja fel, de védjegyünk etikátlan felhasználása a WWF általánosan pozitív megítélését, a hírnevünket is rontja” – mondta Fáth Ákos.

„Ez egy önmagát adományokból fenntartó civil szervezet számára különösen kritikus, és egyértelmű veszélyt jelent a működésünkre” – tette hozzá a magyarországi ügyvezető.

A korábban teljesen ismeretlen, 2013-ban alakult ÚMP célja saját állítása szerint az, hogy „tükröt tartson a mai közélet szereplői elé”. Programját a honlapja szerint három pontban foglalta össze: ne szemetelj, ne pazarolj, és kérjél mindig számlát. Budapesten és 16 megyében sikerrel állított összesen 50 egyéni jelöltet, így országos listájuk is van.

Az ÚMP-t a sajtóban Zuschlag Jánossal is kapcsolatba hozták, de a párt kommunikációs vezetője, Racker Béla március közepén a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, Zuschlag a párt tevékenységében nem vesz részt, bár korábban a párt egyik szereplője egyezetett vele a párt alapításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén