szerző:
hvg.hu

L. Simon László államtitkár a közpénzek kiosztásának technikáját a fürdőszoba-burkoló mester kiválasztásához hasonlította az RTL Klub péntek esti hírműsorában. Azért adta az ismerősének a megbízást, mert róla tudja, hogy jól dolgozik – mondta L. Simon László a riportban, amely arról szólt, hogy 1 forinttal a közbeszerzési értékhatár, azaz 25 millió forint alatti szerződésekben osztottak ki sok-sok közpénzt. Szó volt a békemenetesekről és a mobilos parkolási rendszer visszásságairól is.

A 25 millió forintos közberszerzési értékhatár alatt 1 forinttal, 24 millió 999 ezer 999 forintért végeztették el Győr-Moson-Sopron megyei bíróságok felújítását, mégpedig úgy, hogy 5 ilyen összegű szerződést hoztak létre, így az összesen 125 millióba kerülő beruházást nem nyilvános közbeszerzés keretében kellett megvalósítani – adta hírül az Átlátszó információja alapján a péntek esti RTL Klub Híradó.

A tudósítás szerint 2011 óta hatmilliárd forintot osztottak ki a közbeszerzési értékhatár alatt, több állami cég, közintézmény így járt el.

L. Simon László államtitkár nem is tagadta, hogy egy ismerősét – kabinetfőnökének volt üzlettársát – hívta meg 4,9 millió forintért egy kerékpárút kommunikációjára – hangzott el a tudósításban. L. Simon meg is szólalt a riportban egy korábbi felvételről: "Maga is olyat hív meg a fürdőszobájába burkolni, akiről tudja, hogy jól dolgozik. (...) A rám bízott közpénzzel ugyanígy kell eljárni" – érvelt a fideszes politikus.

A riportban Schiffer András LMP-társelnök is megszólalt, hogy pártja készített egy törvényjavaslatot, amely átláthatóvá tenné az alvállalkozói szerződéseket, illetve a pénzek kiosztását, és eltörölné a közbeszerzési értékhatárt.

Békemenetesek és mobilfizetési állami monopólium

Egy másik tudósításban arra mutattak rá, hogy a Kehi azokat a civileket világítja át, amelyek a Norvég Civil Alap pénzeit használják fel, miközben nem tudni, hogy a Békemenetet szervezető Civil Összefogást átvilágítják-e, pedig az magyar pénzekből gazdálkodik. Tavaly a CÖF 20 millió forintot kapott a Fidesz pártalapívtányától, a többi 290 millió forintot magánadományokból szedték össze. Csizmadia László, a CÖF elnöke azt mondta, állnak a Kehi vizsgálata elé.

Szó volt még arról is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a mobilfizetési rendszer miatt, amelyben állami monopólium érvényesül. A riportból kimaradt, hogy 17 másik tagállammal együtt kapunk ki emiatt, az viszont szerepelt, hogy a mobilos parkolási rendszer sokkal kevésbé éri meg a felhasználóknak, mint a hagyományos, aprópénzes.

Az RTL Klub Híradója június eleje óta foglalkozik politikai hírekkel behatóbban, amióta a parlament megszavazta a kifejezetten a csatornát sújtó reklámadót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!