szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmarasztalta a norvég civil támogatások odaítéléséről döntő konzorcium vezetőjét, az Ökotárs Alapítványt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság napokban lezárult vizsgálata – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy júliusban számoltak be arról, hogy a hatóság vizsgálatot indított, miután az alapítvány megtagadta közérdekű adatok kiadását a Hír Televíziónak. A televízió 2004-2009-és és a 2009-2014-es norvég civil pályázaton induló, ám támogatást nem szerző szervezetek nevét, pályázataik címét kérte, továbbá az indoklást, hogy miért utasították el pályázataikat.

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója a közérdekű adatok kiadását arra hivatkozva tagadta meg, hogy nem ők az adatkezelők, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda. Szerinte egyébként a nem támogatott pályázatokkal összefüggő adatok kiadására amúgy sincs jogi lehetőségük, mivel azoknál nem történt kifizetés.

A Magyar Nemzet szerint a hatóság vizsgálata ezzel szemben azt állapította meg, hogy az Ökotárs közfeladatot ellátó szervnek minősül, hiszen a Magyarország és Norvégia közötti szerződésben jelölték ki a norvég civil pályázatok elbírálására és a támogatások odaítélésére. Vagyis egy becikkelyezett államközi szerződés szereplőjeként jogszabályban meghatározott feladat címzettjévé vált. A lap szerint a jelentés külön kiemelte: az államközi szerződés a támogatási rendszer alapelveként jelöli meg a "legmagasabb fokú" átláthatóságot, ezért az Ökotárs köteles a nem nyertes pályázatok adatait is közzétenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével