szerző:
hvg.hu

A választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson, a pártpreferenciák tekintetében pedig nincsenek jelentős változások – derült ki a Medián legújabb felméréséből, amelyről részletesen a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashat. A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a Fidesz fölénye stabil, az MSZP pedig tavasz óta jó pár százalékot vesztett, de még így is magasan a legnépszerűbb a baloldali pártok közül.

Az MSZP azért veszített népszerűségéből: tavasszal még a teljes népesség 13-15 százalékát tudhatta maga mögött, most viszont 11 százalék körül jár a támogatottsága (a választani tudóknak 15 százaléka támogatja a pártot). A Fidesz stabilan élvezi a választók 37 százalékának bizalmát, a választani tudók 50 százaléka húzná melléjük az ikszet – derült ki a Medián felmérésőből, amelyet a csütörtökön megjelenő HVG-ben hoztak nyilvánosságra.

A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a párt végkép meghódítani látszik a második helyet: a teljes népesség 15 százaléka, a biztos szavazó választani tudók 21 százaléka szimpatizál a párttal. Ezzel a szélsőjobbos ellenzéki párt megismételte márciusban mért rekordját.

A baloldali ellenzék kispártjai közül most az Együtt-PM a népszerűbb: a teljes népesség 4, a választani tudó biztos szavazók 6 százaléka szavazna rájuk. A DK-nál ugyanez az arány 3, illetve 4 százalékos, az LMP-nél 3 és 3 százalékot mértek.

©

A teljes népesség 26 százaléka állítja, hogy nincs pártja.

A részvételi arányokat illetően elmondható, hogy átlagos a választás iránti érdeklődés. A válaszadók 49 százaléka, a fővárosiak 53 százaléka jelezte, hogy biztosan részt vesz a vasárnapi önkormányzati választáson.

Tovább nőtt a politikai hovatartozás jelentősége, a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest csökkent azoknak a száma, akik szerint lényegtelen, hogy a polgármester kormánypárti vagy ellenzéki.

Az április 48 százalékról 44-re csökkent azoknak az aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. A Fidesz-szavazók 9 százaléka elégedetlen Orbánék munkájával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Egészen aranyos választ adott Mark Zuckerberg lánya arra, hol is dolgozik az édesapja

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Megszületett Katalin hercegnő húgának a gyereke

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”