szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Negyven vádlottja van a nyelvvizsgacsalási botrányként elhíresült ügynek, melynek elsőfokú tárgyalása kedden kezdődik a Budapest Környéki Törvényszéken. Vesztegetés, befolyással üzérkedés és közokirat-hamisítás a fő vádpontok, amiket bűnszervezetben követtek el.

„Nem tartom bűncselekménynek az okirat-hamisítást, mert senkinek nem okozok kárt. Azok az emberek, akik fel tudják mutatni a sikeres vizsgáról szóló papírt, még ha az nem is igazi, el tudnak helyezkedni valahol. Ezzel pedig nem csak fizetőképesek lesznek, és csökken a munkanélküliek száma, hanem kikerülnek a szociális ellátó rendszerből is, ami hasznot hajt az államnak.” Ezzel magyarázta a megélhetését a hvg.hu-nak az okirat-hamisításban utazó K. Tamás, aki a kilencvenes évek eleje óta hamisít gimnáziumi, szakmunkás, szakközépiskolai, technikumi vagy OKJ-s végzettséget igazoló papírokat, gyárt le főiskolai és egyetemi diplomákat, illetve a már említett nyelvvizsga-bizonyítványokat.

A férfi még 2013-ban mesélt a szakmáról, akkor, amikor kipattant, hogy egy hatalmas nyelvvizsgacsalási botrányban többek között rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozók, illetve ügyészek és neves ügyvédek is érintettek lehetnek, és az ügyben érintettek száma akár a több százat is elérheti.

Nem kellett a vizsgára sokat készülni

A tavaly nyilvánosságra került nyelvvizsgacsalásban a módszer az volt, hogy az érintettek pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat és elintézték azt is, hogy akik fizettek, azok átmenjenek a szóbeli vizsgán. Az előre megszerzett írásbeli feladatsorokat kitöltve adták el a jelentkezőiknek, a szóbeli vizsgát pedig úgy intézték el, hogy a velük együttműködő vizsgáztató érdemi teljesítmény nélkül vagy minimális tudással engedte át azt, aki fizetett ezért. A középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kértek.

©

Az ügy kipattanása egyébként banális volt: a szervezők már annyira bátrak voltak, hogy nem csak az interneten hirdették szolgáltatásukat, hanem szórólapon is, amelyen olcsó, gyors és biztos módot ígértek a nyelvvizsgát megszerezni vágyók számára. Egy ilyen, a Keleti pályaudvar környékén osztogatott reklámanyag alapján szereztek információkat a nyomozók, s ez alapján indult meg a büntetőeljárás. Még a szórólapot osztogató férfit is bilincsben vitték el, tudomásunk szerint a férfit azzal gyanúsították, hogy hét éve szervez ügyfeleket a nyelviskoláknak: két Pest megyeinek és egy budapestinek.

Mintegy ezer emberből negyven lett vádlott

Az ügyben a Pest Vidéki Nyomozó Ügyészség (PNYÜ) vesztegetés, befolyással üzérkedés és okirat-hamisítás miatt folytatta le a nyomozást. Az ezer érintettből azonban csak negyven ellen emelt vádat az ügyészség: 914 személlyel szemben vádelhalasztást alkalmazott, 25 embert pedig megrovásban részesített. A felelősségre vonást segítette, hogy a PNYÜ munkatársainak egy olyan lista került a birtokukba, amelyen névvel, telefonszámmal, illetve a nyelvvizsga típusa alapján pontosan vezették, hogy kik fizettek a nyelvvizsgáért, sőt azt is nyilvántartották, hogy ki volt a közvetítő, aki az „ügyfeleket” beszervezte.

Vásárolhatta nyelvvizsga-bizonyítványát a Barátok közt egykori Hoffer Misije, a 42 éves Halász Gábor, Kiskutas polgármestere, aki a hír felröppenésekor, idén szeptemberben ügyvédjén keresztül azt üzente a Blikknek, hogy nem követett el bűncselekményt. A lap értesülései szerint a gyanúsítottak között van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik vezető munkatársa, aki korábban Répássy Róbert igazságügyi államtitkár kabinetfőnöke volt.

A HVG 2009-ben írt arról, hogy félévente legkevesebb tíz alkalommal kényszerül feljelentést tenni a szaktárcához tartozó, oktatásszervezéssel foglalkozó Oktatási Hivatal (OH) nyelvvizsga-hamisítás gyanúja miatt. Főképp saját tapasztalatuk, illetve a felsőoktatási intézmények, egyes munkáltatók visszajelzései alapján úgy kalkuláltak, hogy Magyarországon minden tizedik nyelvvizsga-bizonyítvány hamis. Ráadásul „hamisítanak mindent”: a világnyelvek ismeretét igazoló okmányokon kívül kínai, eszperantó, lovári nyelvtudást bizonyító papírokat is. A csalásnak két formája létezik: egyik a „piacon vásárolt” okmány, a másik, hogy valaki más vizsgázik ahelyett, aki fizet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Közel 900 gyanúsított a nyelvvizsgacsalásban

Több ügyvédet is meggyanúsítottak már a Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen folyó nyelvvizsga-csalási ügy nyomozásában – közölte a hvg.hu-val a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. Egyelőre 860 gyanúsítottja van az eljárásnak, de ez még nem a végső szám.

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév

Négy százalék körül van a koronavírusosok száma a leginkább fertőzött szlovák régiókban

Négy százalék körül van a koronavírusosok száma a leginkább fertőzött szlovák régiókban

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon

Patkány mászott egy utas nyakába a 108-as buszon