szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon megéri blogot írni a közmédiának, derül ki az MTVA által közzétette szerződésekből. Néhol pontos – és nem kicsi – összegeket tüntettek fel, máshol ezek hiányoznak, a közpénzből fizetett juttatást úgy kenik el, hogy "egyedi elbírálás alapján meghatározott díjazás" jár a szerzőnek. Leginkább a Fideszhez közeli értelmiségiek, fideszes polgármesterek osztják meg gondolataikat a közmédia új blogoszférájában, de van köztük két helyettes államtitkár is.

Öt tematikus blogot (urbanusblog.hu, gazdablog.hu, mozgasterblog.hu, messzelatoblog.hu, latoszogblog.hu) indított a közmédia, a domainneveket már 2014 októberében bejegyezték, és 2015 elejétől indult a posztolás. Úgy tűnik, a blogok változó gyakorisággal frissülnek, a napi 1-2 poszttól a 3-4 naponta születő új bejegyzésig terjed a gyakoriság.

Egy helyettes államtitkár és egy főkonzul

A Látószög blog főnöke a Terror Háza igazgatója, Schmidt Mária, aki díjazás nélkül vállalta a pozíciót. Az ugyanitt blogoló – és egyben a Jobbklikk szerkesztőjeként ismert – Békés Márton díjazása nem ismert, a szerződés a máshol is visszaköszönő „előre egyeztetett, egyedi elbírálás alapján meghatározott díjazás” formulával írja le a honorárium költségeit, vagyis nem tudni, tulajdonképpen mennyibe is kerülnek bejegyzései.

A közmédia új logóinak bemutatója
©

A külpolitikai tematikájú Messzelátó blogot Prőhle Gergely, az Emmi nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára fogja össze, szintén havonta bruttó 250 ezerért. Ha viszont blogol is, akkor az írásokért ezen felül további – nyilvánosságra nem hozott – díj jár neki. Prőhle korábban azt nyilatkozta, hogy a Heti Válaszba és a blogba írt cikkei kielégítik külpolitikai ambícióit. Hóvári János volt ankarai nagykövet is itt blogol, „előre egyeztetett, egyedi elbírálás alapján meghatározott díjazás”-ért cserébe, ahogy Győri Enikő volt fideszes EP-tag és római nagykövet is. A szerződések sorában találunk egy megállapodást a Promoidea Hungária Kft.-vel, amelynek kültagja Kumin Ferenc New York-i főkonzul, a Miniszterelnökség volt helyettes államtitkára, aki a nemzetközi kommunikécióért felelt. A megbízási összeg nála sem ismert.

Századvégesek és polgármesterek

A belpolitika rejtelmeibe vezet be a Mozgástér blog, amelynek vezetéséért Lánczi Tamás, a Századvég elemzője havi 380 ezer forintos bruttó bért kap. Böcskei Balázs és Galló Béla „előre egyeztetett, egyedi elbírálás alapján meghatározott díjazás”-ért teszi közzé gondolatait. A közzétett iratok alapján az MTVA blogolásra szerződött a Horváth és Társa Nyelvoktató és Fordító Bt.-vel is, a cég egyik tulajdonosa Megadja Gábor, aki szintén a Mandiner szerzője. Nem tudni, a cég mennyit számláz a blogolásért, ahogy a Gótikus Ház Kft. megbízási díja sem ismert, ennek ügyvezetője a cégnyilvántartás szerint a politológus, Századvég Politikai Iskolában oktató Kiszelly Zoltán. Szerződött a közmédia a kormányközeli politikai elemző Nézőpont Intézettel is blogolásra, szintén ismeretlen bérezés ellenében.

Az urbánusblog „városaink sokszínűségét” hivatott megmutatni, ennek vezetése Szita Károly kaposvári polgármesterre, volt fideszes országgyűlési képviselőre hárul. Feladatát Szita havi bruttó 250 ezer forintért látja el. Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is ide ír, ahogy valamint Pécs polgármestere, Páva Zsolt, illetve Miskolc első embere, Kriza Ákos – mindegyikük a Fidesz politikusa, s mindegyikük előre egyeztetett, egyedi elbírálás alapján járó fizetést vesz fel munkájáért, de a pontos összeg nem szerepel a szerződésekben. Megnéztük Schmidt Csaba fideszes tatabányai polgármester szerződését is, de nála sem szerepel, mennyi pénzt kap a közszolgálati bejegyzésekért. Találtunk egy kakukktojást a szocialista salgótarjáni polgármester Dóra Ottó személyében, viszont a többi városvezetőéhez hasonlóan az ő díjazása sem ismerhető meg.

Megkerestük az MTVA-t, és kértük, pontosan adják meg, mekkora összegeket jelentenek ezek az „előre egyeztetett, egyedi elbírálás alapján meghatározott díjazások”, amint ezeket megkapjuk, közzétesszük a részletes juttatásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!