szerző:
Unyatyinszki György
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Látta az egyik egyeztetésen az egyetemisták által hiányolt hatástanulmányt, mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, aki szerint ez egy HVG-tanulmány. Gulyás szeretné, hogy a hallgatóknak képviseletük legyen a konzisztóriumokban, azt pedig komoly eredménynek tartja, hogy nem csorbulnak a jogaik az egyetemi szenátusokban. A tüntetéseken "sajnos" nem tudott ott lenni, mert tárgyalt.

„Én nem szuperhatalomként tekintek a konzisztóriumra” – mondta a hvg.hu-nak Gulyás Tibor, aki szerint nem rossz elképzelés, hogy van olyan testület, amely „tükröt állíthat az intézmények elé”. A HÖOK elnöke azt gondolja, hogy az egyetemi polgárok  fel tudnak lépni a konzisztóriumok esetleges túlkapásai miatt. Gulyás a konzisztóriumot legitim testületnek tartja az állam fenntartói jogainak érvényesítésében, melyet főleg amerikai és német mintára hoztak létre. „Lehet rossz stratégia, de ezt majd az idő eldönti” – jegyezte meg Gulyás, aki szerint abban viszont a kormánynak lesz óriási a felelőssége.

A HÖOK elnöke azt követően adott interjút a hvg.hu-nak, hogy a felsőoktatási szereplők továbbra is a kormányzati befolyás növekedésének kockázatát látják a konzisztóriumi rendszer bevezetésében. A jelenlegi tervezet szerint a rektor lenne az egyetem egyetlen választott tagja az új testületben, az összes többit – az intézmény méreteitől függően 4 vagy 6 tagot - a kormány delegálná. A testület tagja lenne a kancellár, továbbá a piaci egyéb neves szereplői. Míg a rektor megbízatása 3 évre szól, a konzisztórium tagjaié öt évre. A testület egyetértése nélkül a rektor és a szenátus érdemi döntéseket nem hozhat: egyetértési joga van intézménygazdálkodási, kutatási és oktatási stratégia megalkotásában, szabályozza a rektori pályázatok tartalmát.

 

Gulyás sajnálja, hogy nem volt ott
©

Gulyás Tibor elsősorban arra törekszik, hogy a hallgatók is képviseletet szerezzenek a testületben. Abban már sikerült eredményeket elérni, hogy a rektorok ellenőrzési jogköre bővüljön az eredeti elképzelésekhez képest. Gulyás szerint a kancellári rendszerben is mutatkoztak problémák, és a későbbi rendeletalkotás során a hallgatói képviselet a jelenlétével befolyást tudott gyakorolni és módosítások tudtak elérni (Ennek eredményességéről azonban megoszlanak a vélemények a hallgatók és oktatók körében – a Szerk.).

Gulyás komoly eredménynek tekinti, hogy a hallgatói érdekképviselet jogköre nem csorbul a szenátusban. Kérdés volt, hogy megmaradhat-e a beleszólásuk a gazdálkodási döntésekbe. Végül győzött az az érv, hogy ha egy 18 éves felnőttnek joga van bekerülni az országgyűlésbe és nagyobb volumenű döntésekbe is beleszólhat, akkor az egyetem polgáraként a hallgatóknak ugyanúgy biztosítani kell a szavazati jogot a szenátusban. „Természetesen akkor teszek pontot a végére, ha leírva látom a módosított tervezetben”, tette hozzá Gulyás.

Szakok megszüntetése: „Láttam a hatástanulmányt”

A kormány feltett szándéka volt a 10 éve bevezetett bolognai rendszer felülvizsgálata, a szakstruktúra átalakítása. A Magyar Rektori Konferencia korábban vállalta, hogy önmaga felülvizsgálja és beterjeszti a módosítási javaslatait a szakstruktúrával kapcsolatban, „az akkori anyag többszöri tárgyalás után sem végezte el ezt a profiltisztítást”, fejtette ki Gulyás. Azt egyértelműnek látja, hogy a felülvizsgálatot be kell fejezni, mert hökösként többször kétségei támadtak bizonyos képzések minőségével a tömegképzést igénylő nagy kapacitások miatt.

A tüntetők a megszüntetésre, vagy átalakításra ítélt szakok esetében hiányolják a hatástanulmányok nyilvánosságát, és nem igazán látszik a koncepció, ami mentén döntenek az átalakításokról. Ezt a benyomást erősíti, hogy amit az első tervezetben megszüntetésre ítéltek, a tiltakozások hatására mégis megtartandónak ítélnek. (Ez történt a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szakkal is)

Gulyás az egyik egyeztetéskor látott egy tanulmányt, amikor a terítékre kerültek a vitás kérdések, és a kormány az álláspontját statisztikákkal kívánta alátámasztani. Gulyás elmondása szerint ez az anyag a HVG munkaerő-piaci tanulmánya volt. (A HVG HR center megbízásából a GVI és az Aon Hewitt készített reprezentatív felmérést arról, hogy a száz főnél több dolgozót alkalmazó nagyobb vállalatoknál hogyan alakul a következő három évben a diplomás munkavállalók kereslet-kínálata. Ez azonban nem abban segít tisztán látni - nem is ez volt a célja -, hogy mely szakok megszüntetésén érdemes gondolkodni.)

Gulyás szerint azért nem hozza nyilvánosságra a kormány a hatástanulmányt, mert minden szereplő fel tud mutatni olya adatot az érvrendszere mentén, ami ellentétes a tanulmány következtetéseivel, így a szakmai vita érdekében zártan kívánta kezelni az államtitkárság. Ezért is „nem nyilvános” a minősítése a dokumentumnak.

 

Gulyás Tibor
©

Gulyás elmondása szerint a HÖOK-nak is kevés ideje volt véleményezni a tervezetet, de igyekeztek utánajárni annak, hogy miért akarnak olyan szakokat is megszüntetni, aminek a HÖOK látja a társadalmi hasznát, aminek van helye a munkaerőpiacon, illetve nagy a tudományos, kulturális, és művészeti értéke. Ezeket mind jelezték – köztük a nemzetközi tanulmányok, a pszichológia, vagy az agrárképzések esetében –, illetve munka előrehaladtával jelezni kívánják a többi szaknál is az államtitkárság felé.

Teljes nyilvánosság és háttéralkuk nélkül

A tüntető hallgatók attól tartanak, hogy a tárgyalások végén olyan nem nyilvános háttéralkuk köttetnek, mint a 2013-as tüntetésekkor Nagy Dávid elnök és Navracsics Tibor miniszter között születtek. A zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalásról akkor nem készült nyilvános jegyzőkönyv, a felek úgy álltak a nyilvánosság elé, hogy részmegállapodás született. Ám az egyeztetés nem folyt tovább, így maradt meg a röghöz kötést jelentő hallgatói szerződés is. Gulyás Tibor a nyilvános beszélgetésekben látja a garanciát, illetve a HÖOK kommunikációján is változtattak, hogy folyamatosan tájékoztatni akarják a sajtón keresztül hallgatókat a jelenlegi helyzetről és a céljaikról. Megígérte, hogy ő nem fog mást mondani, csak ami a tárgyalásokon is elhangzik, illetve távol tartja magát a háttéralkuktól. A HÖK-ökről alkotott kép javítását célozzák, hogy korábban egy etikai szabályt alkottak önmaguk korlátozására, amiben maximalizálnák, hogy 2 évig lehet valaki egy hök vezető tisztségviselője, valamint kizárnák azokat, akik párttevékenységet is folytatnak, előbbi korlátozás a törvénybe is bekerült.

Egyelőre nem lesz tüntetés

Megfogalmazódott az igény a hallgatók között, hogy a HÖOK is szervezzen országos tiltakozást. A hallgatói önkormányzatok a korábbi években országos tiltakozásba fogtak, most viszont sokkal inkább a helyi önkormányzatok szerveznek tiltakozó megmozdulásokat. Helyben soka attól tartanak, hogy a kormány karok és szakok szintjén akarja megosztani a feleket, ezért állnak ki a tüntetéseken az egymás közti szolidaritásért, a konzisztórium rendszere pedig mindenkit érint.

Gulyásék az elmondása szerint viszont egyelőre a tárgyalásban látják a megoldást, bár üdvözlik az eddigi tüntetéseket, az elnök maga is sajnálja, hogy nem volt a munka miatt lehetősége elmenni a megmozdulásokra. Akkor merülhet fel országos tüntetés, valamint ultimátum a kormány felé, ha a napokban zajló tárgyalásokat záró javaslatban nem látják az eddigi és jövőbeli megállapodásokat, például a hallgatói szavazati jogok biztosítását a szenátusban, valamint a megígért szakok megmaradását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!