szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ő világa a miniszterelnökség, őt a 2017-as államfőválasztás nem érinti – közölte a miniszterelnök kedden. Orbán Viktor Székesfehérváron járt a Modern városok programja, országos körútja keretében. A miniszterelnök elsődeleges célja ezzel a körúttal a városvezetők megnyugtatása. Újságírói kérdésekre válaszolva most is meglepő válaszokat adott.

"Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyek" – jelentette be kérdésre válaszolva Orbán Viktor kedden, székesfehérvári látogatásán, hozzátéve: az "ő világa" a miniszterelnökség, mely posztról legfeljebb a választók "távolíthatják el". A miniszterelnök a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nemcsak konkrét dolgokban egyeznek meg a megyei jogú városokkal, hanem egy nagyobb terv része a program, melynek célja, hogy modern európai városokká váljanak, ahol pezseg az élet. Megjegyezte, ne feledkezzenek el arról, hogy a világháború után elítélt Hóman Bálint volt kultuszminiszter volt a város képviselője, akit rövidesen rehabilitálnak.

A miniszterelnök programja kedden is megcsúszott, több mint 50 percen keresztül váratta a hallgatóságát.

Orbán Viktor március végén jelentette be, hogy országjáró körútba kezd, és ellátogat mind a 23 megyei jogú városba. A tervek szerint a miniszterelnök mindegyik várossal külön együttműködési megállapodást köt, már járt többek között Sopronban, Miskolcon, Egerben, Pécsen, Debrecenben, kedden délelőtt pedig Székesfehérvár fideszes polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással találkozott. A kormányfő vidéki útjain rendszerint gyorsforgalmi utakat ígér a városoknak, olyan bejelentéseket tesz, melyekkel egyébként már tavaly októberben, az önkormányzati választás előtt is kampányolt, illetve először nyilatkozott például arról, hogy mit gondol a halálbünetetésről vagy tanácsadójáról, Habony Árpádról. A mostani körút a Modern városok elnevezést kapta.

Jégkorong-fellegvár

A kormányfőnek – amikor az újságírók kérdéseket tettek fel neki – úgy csinált, mintha nem jutna eszébe Gyurcsány Ferenc pártjának (DK) és cégének (Altus) neve. Szerinte a parlamentnek igenis meg kell vizsgálnia, hogy az Altus EU-s megbízásának vannak-e pártfinanszírozási vonatkozásai (a Fidesz az állami támogatás felfüggesztését javasolta – a szerk.).

Orbán Viktor miniszterelnök és Cser-Palkovics András a mai bejelentésen
©

"1990-ben ez egy depressziós körzet volt, de tíz körömmel kikapartuk magunkat" – mondta Orbán, aki felidézte a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Majd véletlenül főpolgármesternek nevezte Cser-Palkovics Andrást. A miniszterelnök büszkén számolt be a 14,5 milliárdos elkerülő út építéséről és a kórház folyamatban lévő fejlesztéséről. Hozzátette, a városi kórház fejlesztése nem áll le, és újabb felsőoktatási campus épül.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a föld alá viszik a városi központján áthaladó közlekedést. Így a mostani belváros "összenő" a Zichy-ligettel. Megállapodtak arról is, hogy közös lakásépítési program kezdődik, hogy a városba további munkaerő áramolhasson, hiszen a városban szerinte már megvalósult a teljes foglalkoztatás. A kormány fogja állni a tervek elkészítésének a költségeit, külön kiemelte a repülőtér továbbfejlesztését is.

Cser-Palkovics András a találkozó után azt mondta, magyar kormánytól Székesfehérvár "soha nem kapott annyi támogatást", mint az Orbán-kabinettől. Megjegyezte, 2013-ban is ülésezett már a városban a kormány, akkor is jelentős segítséget kapott, az akkori ígéretek egy része már megvalósul. "Tehát a mostani megállapodás nemcsak egy papír, ami rajta van, meg fog valósulni" – jelentette ki a polgármester, aki azt is megköszönte, hogy a kormány korábban átvállalta a város 18 milliárdos adósságát, amit szerinte így már nem "a székesfehérvári embereknek kell visszafizetni".

A város vezetője szerint a megállapodás része, hogy Székesfehérvár a jégkorong fellegvára lesz, ugyanis új rendezvény- és sportközpont is épül az új megállapodás szerint. Hozzátette, a 2013-as megállapodásból már teljesült a fütőerőmű és a repülőtér visszavásárlása, folyamatban az elkerülő út fejlesztése. Orbán hangsúlyozta, az összes megállapodás költségvetési háttere, "lába" megvan.

Felcsút feladja a Videoton utánpótlásképzését

Cser-Palkovics András kérdésre válaszolva azt mondta, nem az ő dolga meghatározni, hogy ki legyen a Videoton középcsatára, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a csapat infrastruktúráját fejlesszék. Szerinte nem a menedzserek dolga a csapat vezetése – de nem árulta el, hogy ez alatt mit ért, szerinte a városban élők értik, mire gondol.

©

Orbán ugyanakkor bejelentette, az utánpótlás kezelése júliustól a Puskás Akadémiától átkerül ismét a Videotonhoz. Majd arról is beszélt, hogy ő a kormányát igyekszik "távol tartani a sport ügyeitől", mint mondta, a szakmai szövetségek döntését kormánya tiszteletben tartja, legfeljebb a végrahajtásukban tudnak segíteni.

Orbán hangsúlyozta, a halálbüntetés vagy a menekültügy "nem kávéházi stratégia", nem azért beszél róla, hogy a Fideszt érintő botrányokról elterelje a figyelmet, szerinte ezek komoly kérdések, melyekről beszélni kell. Szerinte, ha most nem szerzik meg a jogot a tagállamok, hogy ezekről a kérdésekről döntsenek, akkor később már nem lehet visszacsinálni a bekövetkező változásokat, ezért ellenzi az EU menekültügyi javaslatát.

Mint arról a hvg.hu a múlt héten beszámolt, a fideszes városvezetők jelentős része úgy érzi, hogy az önkormányzati választás óta a pártközpont „elfeledkezett” róluk, nem figyel a jelzéseikre, nem jutnak el hozzájuk az információk. Ezt Orbán is érzékelte, aki részben ezért látogatja meg a polgármestereket – akiknek többsége az előző ciklusban még parlamenti képviselő is volt, tehát akkor még rendszeres kapcsolatban álltak a miniszterelnök-pártelnökkel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Gyönyörű naplementét fotóztak Budapesten

Gyönyörű naplementét fotóztak Budapesten

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Irán rájött, miért van ez a sok hír a koronavírusról

Irán rájött, miért van ez a sok hír a koronavírusról