szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ő világa a miniszterelnökség, őt a 2017-as államfőválasztás nem érinti – közölte a miniszterelnök kedden. Orbán Viktor Székesfehérváron járt a Modern városok programja, országos körútja keretében. A miniszterelnök elsődeleges célja ezzel a körúttal a városvezetők megnyugtatása. Újságírói kérdésekre válaszolva most is meglepő válaszokat adott.

"Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyek" – jelentette be kérdésre válaszolva Orbán Viktor kedden, székesfehérvári látogatásán, hozzátéve: az "ő világa" a miniszterelnökség, mely posztról legfeljebb a választók "távolíthatják el". A miniszterelnök a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nemcsak konkrét dolgokban egyeznek meg a megyei jogú városokkal, hanem egy nagyobb terv része a program, melynek célja, hogy modern európai városokká váljanak, ahol pezseg az élet. Megjegyezte, ne feledkezzenek el arról, hogy a világháború után elítélt Hóman Bálint volt kultuszminiszter volt a város képviselője, akit rövidesen rehabilitálnak.

A miniszterelnök programja kedden is megcsúszott, több mint 50 percen keresztül váratta a hallgatóságát.

Orbán Viktor március végén jelentette be, hogy országjáró körútba kezd, és ellátogat mind a 23 megyei jogú városba. A tervek szerint a miniszterelnök mindegyik várossal külön együttműködési megállapodást köt, már járt többek között Sopronban, Miskolcon, Egerben, Pécsen, Debrecenben, kedden délelőtt pedig Székesfehérvár fideszes polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással találkozott. A kormányfő vidéki útjain rendszerint gyorsforgalmi utakat ígér a városoknak, olyan bejelentéseket tesz, melyekkel egyébként már tavaly októberben, az önkormányzati választás előtt is kampányolt, illetve először nyilatkozott például arról, hogy mit gondol a halálbünetetésről vagy tanácsadójáról, Habony Árpádról. A mostani körút a Modern városok elnevezést kapta.

Jégkorong-fellegvár

A kormányfőnek – amikor az újságírók kérdéseket tettek fel neki – úgy csinált, mintha nem jutna eszébe Gyurcsány Ferenc pártjának (DK) és cégének (Altus) neve. Szerinte a parlamentnek igenis meg kell vizsgálnia, hogy az Altus EU-s megbízásának vannak-e pártfinanszírozási vonatkozásai (a Fidesz az állami támogatás felfüggesztését javasolta – a szerk.).

Orbán Viktor miniszterelnök és Cser-Palkovics András a mai bejelentésen
©

"1990-ben ez egy depressziós körzet volt, de tíz körömmel kikapartuk magunkat" – mondta Orbán, aki felidézte a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Majd véletlenül főpolgármesternek nevezte Cser-Palkovics Andrást. A miniszterelnök büszkén számolt be a 14,5 milliárdos elkerülő út építéséről és a kórház folyamatban lévő fejlesztéséről. Hozzátette, a városi kórház fejlesztése nem áll le, és újabb felsőoktatási campus épül.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a föld alá viszik a városi központján áthaladó közlekedést. Így a mostani belváros "összenő" a Zichy-ligettel. Megállapodtak arról is, hogy közös lakásépítési program kezdődik, hogy a városba további munkaerő áramolhasson, hiszen a városban szerinte már megvalósult a teljes foglalkoztatás. A kormány fogja állni a tervek elkészítésének a költségeit, külön kiemelte a repülőtér továbbfejlesztését is.

Cser-Palkovics András a találkozó után azt mondta, magyar kormánytól Székesfehérvár "soha nem kapott annyi támogatást", mint az Orbán-kabinettől. Megjegyezte, 2013-ban is ülésezett már a városban a kormány, akkor is jelentős segítséget kapott, az akkori ígéretek egy része már megvalósul. "Tehát a mostani megállapodás nemcsak egy papír, ami rajta van, meg fog valósulni" – jelentette ki a polgármester, aki azt is megköszönte, hogy a kormány korábban átvállalta a város 18 milliárdos adósságát, amit szerinte így már nem "a székesfehérvári embereknek kell visszafizetni".

A város vezetője szerint a megállapodás része, hogy Székesfehérvár a jégkorong fellegvára lesz, ugyanis új rendezvény- és sportközpont is épül az új megállapodás szerint. Hozzátette, a 2013-as megállapodásból már teljesült a fütőerőmű és a repülőtér visszavásárlása, folyamatban az elkerülő út fejlesztése. Orbán hangsúlyozta, az összes megállapodás költségvetési háttere, "lába" megvan.

Felcsút feladja a Videoton utánpótlásképzését

Cser-Palkovics András kérdésre válaszolva azt mondta, nem az ő dolga meghatározni, hogy ki legyen a Videoton középcsatára, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a csapat infrastruktúráját fejlesszék. Szerinte nem a menedzserek dolga a csapat vezetése – de nem árulta el, hogy ez alatt mit ért, szerinte a városban élők értik, mire gondol.

©

Orbán ugyanakkor bejelentette, az utánpótlás kezelése júliustól a Puskás Akadémiától átkerül ismét a Videotonhoz. Majd arról is beszélt, hogy ő a kormányát igyekszik "távol tartani a sport ügyeitől", mint mondta, a szakmai szövetségek döntését kormánya tiszteletben tartja, legfeljebb a végrahajtásukban tudnak segíteni.

Orbán hangsúlyozta, a halálbüntetés vagy a menekültügy "nem kávéházi stratégia", nem azért beszél róla, hogy a Fideszt érintő botrányokról elterelje a figyelmet, szerinte ezek komoly kérdések, melyekről beszélni kell. Szerinte, ha most nem szerzik meg a jogot a tagállamok, hogy ezekről a kérdésekről döntsenek, akkor később már nem lehet visszacsinálni a bekövetkező változásokat, ezért ellenzi az EU menekültügyi javaslatát.

Mint arról a hvg.hu a múlt héten beszámolt, a fideszes városvezetők jelentős része úgy érzi, hogy az önkormányzati választás óta a pártközpont „elfeledkezett” róluk, nem figyel a jelzéseikre, nem jutnak el hozzájuk az információk. Ezt Orbán is érzékelte, aki részben ezért látogatja meg a polgármestereket – akiknek többsége az előző ciklusban még parlamenti képviselő is volt, tehát akkor még rendszeres kapcsolatban álltak a miniszterelnök-pártelnökkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!