szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Értékes késő bronzkori (Kr.e. 10. század) lelet került elő Fegyverneken, összesen hatvannyolc darab bronztárgyból áll. Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig ez a harmadik, egyben leggazdagabb ilyen típusú bronz leletegyüttes.

A Fegyvernek belterületén zajló csatornázás utáni lakossági bekötéskor bukkant egy magánszemély a leletre, amelyről másnap már értesítette is a múzeumot, a bejelentő megtalálói díjban részesült – mondta a Damjanich János Múzeum régészeti osztályvezetője szerdán.

A tárgyak között fakivágásra és földművelésre alkalmas, bronzból készült sarló és tokos balták, lándzsahegyek, egy kardpenge töredéke, valamint nyersanyagként szolgáló bronztömbök is vannak.

Vélhetően egy bronzműves mester edényben elrejtett készlete volt mindez, mivel használt, kopott, törött tárgyakat is találtak, amelyekből újraolvasztás után új tárgyak készülhettek volna.

A még restaurálatlan tárgyakat május 30-án, szombaton tekinthetik meg az érdeklődők a szolnoki Damjanich János Múzeumban. Később a fegyverneki helytörténeti múzeumban, majd újra a szolnoki múzeumban is kiállítják azokat.

A lelet értékére tekintettel a helyszínen további kutatásokat terveznek idén nyáron az ELTE régész tanszékével közösen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kizárták az eljárásból Czeglédy Csaba ügyvédjét

Kizárták az eljárásból Czeglédy Csaba ügyvédjét

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya