szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyíri-Kovács Patrícia családja tüntetést szervez holnap délutánra a Francia Nagykövetség épülete elé.

Csütörtökön délután öt órára várják a budapesti Francia Nagykövetség elé azokat, akik segítenék a Bora Borán rekedt, koreai származású, francia állampolgárságú férjétől válófélben lévő magyar anya és fia hazatérését. A tüntetést a család szervezi.

Nyíri-Kovács Patrícia és kisfia, Noah négy éve nem tud hazatérni Francia Polinéziáról. A kisfiú nagyapja a jogi út kilátástalanságát látva június 2-án éhségsztrájkba kezdett, hogy felhívja a francia döntéshozók figyelmét, hogy a helyzet tarthatatlan, embertelen, a megoldás pedig a francia kormány kezében van.

Nyíri Ivánt kedden a magyarországi francia nagykövetségen fogadta az ideiglenes ügyvivő, akinek a férfi átadta a Francia Köztársaság elnökének címzett. A Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee között évek óta húzódó magánjellegű ügy fájdalmas az összes érintett fél és családjuk számára is - közölte a külképviselet. Hozzátették: a magánvita párbeszéd útján, jogi keretek közötti rendezésére szólítanak fel.

Ugyancsak kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van a magyar nő ügyében. Úgy vélte: emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.  

©

A Népszabadság pénteken közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia koreai származású francia férjétől, aki ellen az ügyészség Magyarországon vádat emelt. A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben.

 Nyíri-Kovács Patrícia korábban hozzáment egy koreai származású, francia állampolgárságú férfihoz, Japánba költöztek, ott született meg a kisfiuk, aki francia–magyar állampolgár lett. A nő szerint megromlott a házasságuk, férje zsarolta és verte.

A 2011-es fukusimai földrengés után a család a férj javaslatára a Franciaországhoz tartozó Bora Bora szigetére utazott, hogy rendezzék a kapcsolatukat, de az erőszak folytatódott. A nő egy francia válóperes ügyvédhez fordult, a férfi a Francia Polinéziához tartozó szigeten indította el a válópert. Elvette felesége és kisfia útlevelét, így nem tudták elhagyni a szigetet, ráadásul a nő beleegyezése nélkül bejelentette őket egy helyi címre. A férfi tagadja, hogy bántotta volna a feleségét.

A bíróság jóváhagyta, hogy a válóper lezárásáig a nő ne vihesse ki a gyereket az országból. A szigeten zajló bontópert ráadásul felfüggesztették, mert az anya ragaszkodott hozzá, hogy a válóper Magyarországon legyen. A pár évek óta külön él.

A nő családja itthon elindította az eljárást, hogy a válást magyar bíróság tárgyalhassa. 2014 márciusában azonban a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította a beadványukat, a döntést a múlt héten a Kúria is helyben hagyta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!