szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövőre az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint jut a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára. A rezidensek ezentúl nem egy kórházzal vagy egyetemmel, hanem az állami képzési központtal szerződnek képzésük idejére – írta a Napi Gazdaság. A rezidensszövetség nem tűnik elégedettnek.

Már ez év júliusától átalakítják a szakorvosképzést oly módon, hogy a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, egyetemmel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENYKK) szerződnek, és illetményüket is központi költségvetési forrásból biztosítják – számol be a szerdai Napi Gazdaság.

Az újság cikke szerint a jövő évi költségvetési tervezet szerint az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint juthat 2016-ban a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára. Részben e többletforrással szeretnék elérni, hogy minden fiatal orvos, aki szeretne, részt vehessen támogatott szakképzésben.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint idén minden eddiginél többen, 838-an jelentkeztek ösztöndíjasnak, és mivel ez évtől már minden jelentkezőt be is fogadnak a programba, ezzel 2500-ra nő az ösztöndíjas rezidensek száma.

Mégis többen mennének külföldre

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a kormány erőfeszítései ellenére tavaly 15 százalékkal több 29 évesnél fiatalabb orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat, mint egy évvel korábban.

"Többször felhívtuk a figyelmet, hogy az ösztöndíjak önmagukban nem jelentenek megoldást" – mondta Dénes Tamás, aki szerint bár valóban több fiatalt fogadtak be idén az ösztöndíjrendszerbe, a 2014-ben végzetteknek mindössze a 40 százaléka érdeklődött a pályázati lehetőségek iránt.

Az elnök szerint a betegbiztonság csak akkor fog javulni, ha az összes egészségügyi dolgozóra kiterjedő, kiszámítható bérrendezésbe kezd a kormány.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Az orosz sportolók azt kérik, a Katyusát játsszák nekik az olimpián és a vb-ken a himnusz helyett

Az orosz sportolók azt kérik, a Katyusát játsszák nekik az olimpián és a vb-ken a himnusz helyett