Mi van, ami egy szoptató anyánál irritálóbb? Aki közben még vezet is!

Mi van, ami egy szoptató anyánál irritálóbb? Aki közben még vezet is!

Utolsó frissítés:

Mizsur András Szerző:

Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ki a hibás? A gyerekét veszélyeztető nő? A jogsértést elkövető fotós? Már megint egy szoptató nőn köszörüli a nyelvét a netes társadalom. De mi ebben annyira irritáló? És tényleg minősített eset a dugóban ülve szoptatni úgy, hogy a közelben esély nincs üres parkolót találni?

Hatalmas vita támadt az interneten amiatt a fotó miatt, amelyen az látható, amint egy nő a körúti dugóban ülve, vezetés közben szoptatja gyerekét. A kommentekhez az alaphangot már a kép feltöltője megadta, amikor azt írta: „Remélem az apa este kicsit elbeszélget vele. Én biztos tudnék neki mit mondani.”

Természetesen mások sem fogták vissza magukat, de voltak, akik védelmükbe vették az anyukát, bevallva, már ők is szoptattak a dugóban vesztegelve: “A kismamák se azért csinálják, mert jó nekik, hanem ha sír a gyerek, akkor lehetetlen nem felvenni!” A hozzászólásokban több vélemény keveredett: az egyik tábornak csak az szúrta a szemét, hogy az anyuka vezetés közben szoptatott, a vélemények másik része viszont azt is szóvá tette, hogy minek kell nyilvános helyen szoptatni, miért nem lehet négy fal között elintézni a dolgot.

Szoptató anya dugóban 2015. november 12-én
©

“Az elmúlt 15-20 évből jó néhány hasonló történetet fel lehetne idézni” – mondta W. Ungváry Renáta, a Szoptatásért Magyar Egyesület (SZME) elnöke az autós esetről. Szerinte a vezetés közben szoptató nő ott hibázott, hogy megszegte a KRESZ-t, ami minden 150 centinél alacsonyabb gyermekek esetében kötelezővé teszi a biztonsági gyermekülés használatát. Tapasztalata szerint más országokban is van cirkusz a nyilvános szoptatás miatt, de Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már törvény van arról, hogy szoptatni igenis bárhol lehet. A brit törvények szerint csak olyan esetekben lehet megtiltani a szoptatást, ahol egyértelműen fennáll valamilyen egészségügyi kockázat, például vegyszerek közelsége vagy radioaktív sugárzás lehetősége. Ungváry szerint ennek kellene Magyarországon is mérvadónak lennie.

Az aktivista azt is elmondta, hogy egy ilyen autós esettől eltekintve a nyilvános szoptatások 99 százalékában nincs is semmiféle fennakadás és vita. “A szoptatás természetes és normális. Nincs olyan ok, ami miatt titokban, elbújva kellene szoptatni. Az anyák túlnyomó többségének esze ágában sincs feltűnést keltve szoptatni, pontosan tudják, hogyan tehetik meg ezt úgy, hogy a mellettük ülő szinte semmit se vegyen észre. Az a társadalom, amelyik igényt tart arra, hogy gyerekek szülessenek, köteles elviselni a gyerekek jelenlétét az élet valamennyi területén, ahol az anya szeretne, vagy ahol kénytelen jelen lenni” – érvelt az SZME elnöke.

"Ha egy koccanás miatt kinyílik a légzsák, tragédia történik"

Megkérdeztünk közlekedésbiztonsági szakértőket is az esetről, akik a képet látva teljesen ledöbbentek, azt mondták, hasonló esetről még ők sem hallottak. A vezetés közbeni mobilozás szinte mindennapos, de az sem ritka, ha valaki tévézik vagy megebédel a volán mögött, de “a szoptatás az abszurd” – véleményezték az esetet. A szakértők szerint egyértelmű, hogy az anyuka veszélyeztette a gyereke testi épségét, önmagában már az is balesetveszélyes, hogy csak egy kézzel fogta a kormányt: "ha egy koccanás miatt kinyílik a légzsák, tragédia történik".

Gyulainé Tóth Zsuzsa közlekedési szakjogász elmondta, a KRESZ külön nem mondja ki, hogy nem lehet vezetés közben szoptatni (ahogy sok minden más balesetveszélyes szituációt sem nevesít, egész egyszerűen azért, mert lehetetlen lenne összegyűjteni az összes körülményt), de a biztonságos közlekedésre vonatkozó gumiszabály („aki a közúti közlekedésben vesz részt, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon”) alapján egyértelmű, hogy az anyuka vétett a szabályok ellen. Ilyenkor az sem számít, hogy normális forgalmi körülmények között vagy a dugóban állva történt a szoptatás.

Perelhetne is a kép miatt az anyuka

Erősen aggályos ugyanakkor, hogy a Facebookra felkerült képeken felismerhető az anyuka és a kocsi rendszáma. Zágori Rita, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Adatvédelmi programjának vezetője elmondta, a kocsiban szoptató nő magánéleti jogait súlyosan megsértették azzal, hogy a Facebookon megosztott képen az autó rendszáma és az arca is tisztán kivehető. Csak olyan esetben nem lenne törvénysértő a kép nyilvánosságra hozatala, ha van olyan közérdek, ami ezt indokolja; például ha egy körözés alatt álló személyről osztanak meg képet – magyarázta.

Ebben az esetben viszont nincs ilyen közérdek, mert a kép megosztásával nem lehet megakadályozni egy potenciálisan balesetveszélyes szituációt, vagyis hogy az anya veszélyezteti a gyereke testi épségét. "A figyelemfelhívó szándék jogos lenne, de azt meg lehet tenni a magánélet megsértése nélkül is" – hangsúlyozta Zágori Rita. Véleménye szerint a kép megosztása személyes adat jogellenes kezelésének minősül; emiatt az anyuka bírósághoz fordulhat, és kérheti az adatok törlését, a személyiségi jog megsértése miatt pedig sérelemdíjat is követelhet az adatkezelőtől.

A szoptatás négy fal közé szorult

Sződy Judit pszichológus és a laktációs szaktanácsadó szerint ugyan minden esetben a baba biztonsága a legfontosabb, "de nem ítélkezhetünk, mert nem tudjuk, miért nem állt félre az anyuka". Annak is megvan szerinte a magyarázta, miért vált ki szélsőséges reakciókat a nyilvános helyen szoptató nők látványa. A 19. századtól kezdve a mesterséges tápok megjelenésével, és ahogy egyre kontrolláltabb folyamattá vált a szoptatás és szülés, a szoptatás átkerült a négy fal közé, mert csak ott lehet lemérni, hogy mennyit evett a kisgyerek.

Flashmob a szabad szoptatásért egy gyorsétteremben 2015. május 22-én
©

“A szoptató nő látványa gyakorlatilag eltűnt a társadalomból, és a női mell reprodukciós értéke helyett a szexuális érték került előtérbe” – magyarázta a pszichológus. Azt viszont nem lehet elvárni az anyáktól, hogy egy évig éjjel-nappal otthon legyenek a gyerekükkel, miközben minden szakember az igény szerinti szoptatást (tehát hogy akkor szoptassák meg a gyereket, amikor az enni kér) javasolja, tette hozzá.

Visszatérő kiakadás

Nem ez első eset, amikor nagy port kavar, hogy nő nyilvános helyen szoptatja gyerekét. Májusban a Nyugatinál lévő McDonald's egyik biztonsági őre kitessékelt egy anyát négy hónapos gyerekével együtt az étteremből, bár a nő előzőleg engedélyt kért és kapott egy dolgozótól. Ez itt "nem elfogadott tevékenység" – mondta az anyának a biztonsági őr. Az incidens miatt tiltakozásul másnap szoptatós flashmob szerveződött, amin több mint 200 kismama vett részt. Az anyák akciója teljesen zavartalanul zajlott, sem az étterem dolgozói, sem a vendégek nem problémáztak a szoptató nők látványa miatt.

Néhány éve a CIB Bank Teréz körúti fiókjában járt ugyanígy egy anyuka, miután diszkréten megszoptatta alig másfél hetes gyerekét, és az egyik ügyintéző rászólt, hogy a szoptatást tiltja a bank szabályzata. A bank később az esetet közlő Magyar Narancsban kért elnézést az anyukától.

Hozzászólások