szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balázs Árpád fideszes polgármester tavaly elbukta a választást az ellenzékkel szemben, azóta a korábbi önkormányzat ügyeit boncolgatják a közösségi oldalakon is. Egy bejegyzés szerint gyanúsan áron alul kelt egy városi ingatlan Balázs idején, az egykori polgármester a gyanúsítgatások miatt feljelentette a posztolót és a bejegyzés megosztóit is.

Az Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága Facebook-csoport több siófoki ellenzéki szimpatizánst is tömörít, akik rendszeresen kritikával illetik a Balázs Árpád vezette egykori városvezetést. Egy közelmúltban megosztott posztjukban arról számoltak be, hogy az önkormányzat mindössze 76 ezer forintos négyzetméteráron adott el egy önkormányzati ingatlant a telekszomszédnak. Állítólag az ingatlan nem szerepelt az önkormányzat ingatlan-nyilvántartásában, ezáltal nem is volt forgalomképes.

A poszt nem írta, hogy Balázs hűtlen kezelést követett volna el vagy csalt volna, egyszerűen gyanúsnak és "büdösnek" nevezte az ügyletet, a bejegyzést negyvenen osztották meg, Balázs közülük vádolt meg rágalmazással 17 személyt, a bejegyzés szerzőjét nem. Mivel a kritizált ügylet még polgármestersége idején történt, így a nyomozó ügyészség a magánvádas eljárást közvádra minősítette, ebben az esetben pedig letartóztatják és rabosítják a gyanúsítottakat – ez történt Kovács Péter Balázs DK-politikussal is. A Facebookon egy egyszerű megosztás ugyanis a rágalmazások esetében belefér a valótlan hír terjesztésének kategóriájába, ezért a könnyelmű kattintásért kiszálltak mindenkihez a rendőrök, kihallgatták és lefotózták őket.

Miután a 444 beszámolt az esetről, a posztot a véleményszabadság jegyében szolidaritásból több mint ezren osztották meg. Balázs később nyilatkozott a portálnak, elmondása szerint azért tett feljelentést, mert bár szó szerint semmilyen vád nem hangzott el, de közvetve a szövegösszefüggésben bűncselekmények elkövetésével vádolták meg a korábbi városvezetést – a jogszabályok szerint a közszereplőknek és közintézményeknek munkakörüknél fogva jobban kell tűrniük a kritikát. Balázs azt is hangsúlyozta, hogy az ingatlan igenis forgalomképes volt, a város már 2010-ben meghirdette az eladását, valamint az adásvétel előtt mind a város, mind az állam lemondott az elővásárlási jogról. Végül közel hárommillió forintért kelt el a rendkívül olcsó ingatlan, azonban a korábbi bérlőt is kártalanítani kellett, neki összesen kétmilliót fizetett a város.

Balázs szerint egy fantomoldalt nem tud feljelenteni, azonban a bejegyzést megosztókat igen. Bár felmerült, hogy miért várja el egy olvasótól, hogy szerkesztői vagy újságírói kvalitással mérlegelje egy cikk valóságtartalmát és miért vegzálja az olvasókat, Balázs kötötte az ebet a karóhoz, hogy az eset így legalább rávilágít a közösségi oldalakon terjedő valótlan információkra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel