szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csonttörő, petárdázó, üvegdobáló B-közepet is elvarázsolta egy 18 éves szerelmes dal, tegnap óta pedig a franciák is kérdezgetik, mi zengett a bordeaux-i utcákon az osztrák-magyar előtt. Utánajártunk, miért nem érhet véget az éjjel.

"Repülj velünk a szerelem szárnyán, indul az utazás, csak erre vártál", éneklik a legkeményebb kemény mag 130 kilós kigyúrt kopaszai is a 90-es évek végének egyik legnagyobb diszkóslágerét, a Soho Party Az éjjel soha nem érhet végét című számát. Ezen a szurkolói videón is látszik, ahogy az ultrák végigdübörögnek Bordeaux utcáin a eurotrash alapokra összerámolt könnyű nyári opuszra.

Ez szólt legjobban a buszban

A Soho Party 1998-as örökdarabja lett 2016-os Eb hivatalos magyar indulója, miután az MLSZ áprilisban megszavaztatta, mit szeretnének énekelni a szurkolók a válogatott biztatására. A listán láthatólag a könnyen énekelhető, bevált darabokat keresték,  azért is, hogy ne csak a fociőrültek, hanem a kijutással felébresztett alvószurkolók is egyből rá tudjanak gyújtani a nótára. Az éjjel soha nem érhet véget viszont kakukktojás volt. Egyedül ez született a 90-es években, ezt ismerik igazán sokan, és ez az egyetlen hagyományos sláger a választékból.

Talán sokat nyomott a latban az is, hogy alulról jövő kezdeményezés kaparhatta elő a 90-es évek másolt kazettáiról a diszkóhimnuszt, hiszen már a márciusi horvát-magyaron is ez szólt a szurkolói torkokból, de még korábban, az októberi görög-magyar meccsen is énekelték. Végül erre érkezett a legtöbb szavazat, és ez lett a hivatalos induló. Több focis oldalon is azt boncolgatják, hogy a dalra talán a "indul az utazás, csak erre vártál" szövegrészlet miatt eshetett a szurkolók választása, ami a kiemelt külföldi mérkőzésekre, sőt az olyan tornákra szól, mint az Eb, vagy akár a vb.

De miért nem érhet véget?

Náksi Attila, a dal szerzője, az egykori Soho Party alapítótagja a hvg.hu-nak elmondta, fogalma sincs, miért ezt a számot választották ki a szurkolók, de szerinte legalább egy éve zeng a stadionokban, sokszor a külföldi mérkőzéseken is, és neki fantasztikus élmény. "Lassan egy éve kezdték el az ultrák és a meccsjáró szurkolók énekelni, talán a görög-magyaron, azóta pedig nincs megállás" – mondta a zenész. Szerinte része lehet benne, hogy a szurkolók a külföldi meccsekre vezető hosszú külföldi utakon sok zenét hallgatnak, elsősorban magyar nyelvűeket, melyeket könnyen lehet énekelni és így találhattak rá a 18 évvel ezelőtti slágerre. "Az egyértelműen látszik, hogy ez a szurkolók saját választása volt, és éppen ettől működik" – mondta Náksi.

A 90-es évek slágergyárosa egyébként ott lett volna a magyar-osztrák meccsen, de a francia légiirányítók sztrájkja keresztbe húzta a számításait. Sokan mások is így jártak, köztük rengeteg londoni magyar, akik a mérkőzés napján akartak kijutni a magyar-osztrák meccse helyszínére. "Természetesen a meccset sajnálom a legjobban, de a meccs utáni bulin fel is léptünk volna" – mondta a DJ-producer. Csak az ő gépükön 50-60 magyar szurkoló utazott volna Bordeaux-ba. Így végül egy 15 fős magyar szurkolói csapattal énekelték az "Éjjel"-t egy lutoni pubban a 0-2-es győzelem után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst