szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már Románia területéről is érkeztek határsértők Magyarországra Battonyánál. Az elkapott emberek közül a legtöbben pakisztániak, de vannak afgánok és néhány szír is.

A magyar–román határtól nem messze, Battonya külterületén találtak rá határrendészek 2016. augusztus 2-án hajnalban egy nagyobb létszámú csoportra. A gyalogosan közlekedő emberek Románia irányából érkeztek Magyarországra, és az ország belterülete felé haladtak. A rendőrök Battonya és Mezőhegyes között a mezőn állítottak meg 21 pakisztáni, 4 afgán és 2 szír állampolgárt. Egyiküknél sem volt olyan okmány, amellyel jogszerűen az ország területére léphettek volna, ezért előállították őket a battonyai határrendészeti kirendeltségre, és idegenrendészeti eljárást indítottak ellenük.

Visszafelé is volt forgalom. A határrendészek tegnap a visszafogadási egyezmény alapján 25 határsértőt átadtak a román határőrizeti szerveknek. Két pakisztánit Magyarországon tartottak, mert a migránsok közül egy 25 és egy 26 éves pakisztáni férfit embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki és őrizetbe vettek. A nyomozók elfogtak egy román állampolgárt is, aki a gyanú szerint egy hamis rendszámú kocsival akarta továbbszállítani a határsértőket. A 22 éves férfi ellen embercsempészés bűntett, egyedi azonosító jel meghamisítása bűntett, és közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás és őrizetbe is vették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!