Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Van, aki nem szeretne erre a szintre lemenni, van, aki áll a vizsgálatok elébe, van, aki jótékonyan figyelmezteti Németh Szilárdot – a Fidesz alelnöke által belengetett titkosszolgálati és nemzetbiztonsági vizsgálatokra vérmérséklettől függően reagáltak az általunk megkérdezett civilszervezetek. Egyben közösek: a nagy dérrel-dúrral bejelentett Soros-kapcsolatok mindenhol, ahol voltak, nyilvános és jól követhető módon zajlottak.

Koherens, kerek putyini világkép bontakozik ki Németh Szilárd Fidesz-alelnök a Pesti Srácoknak adott interjújában, amelynek része lenne a magyarországi civilszervezetek elleni titkosszolgálati vizsgálat is. Németh szerint "Soros György ez irányú ügyködése nagyon komoly kockázatot jelent a magyar emberekre, ezért az államnak minden erejével fel kell lépnie a jogtalanság ellen". "Én most, mint a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke a bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását. Eddig 22 Soros-lerakat jött ki a napra avval, hogy nyíltan beálltak a spekuláns által működtetett kampánygépezetbe, a TASZ-tól az Eötvös Intézetig." A 444 megtudta, hogy Németh valóban lépett a kérdésben, kezdeményezte a vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén.

Megkérdeztük az érintett szervezeteket, mit gondolnak Németh eszmefuttatásáról.

"Voltunk már norvégbűnözők, most épp Soros-bérencek vagyunk", mondja Szántó Diana, az Artemisszió vezetője. Bár nem először fordul elő ilyen, mégis újra és újra meglepődik ezeken a vádaskodásokon. A szervezet 18 éve végzi ugyanolyan lelkiismeretesen a munkáját állami felkérésre, állami (magyar és EU-forrásokból). Az alapítvány a kultúrák közötti párbeszéd, együttélés témáját járja körül gyerekekkel, iskolákban játékosan, problémákat felvetve, vitatkozva. Ezenkívül, több mint 10 éve segíti bevándorlók, menekültek társadalmi beilleszkedését. Az állam ezt a feladatát régóta kiszervezi, kormányoktól függetlenül. Az állam ezzel a munkavégzéssel mindig meg is volt és meg is van elégedve, "úgyhogy nem értjük, miért váltunk ellenséggé". A forrásokat mindig a megfelelő körültekintéssel használják fel. Németh megnyilvánulása egy hecckampány része Szántó szerint, "erre a szintre nem akarnék leszállni". Ami az ügyben különösen abszurd: Az Artemisszió most épp egy olyan jelenség, az ellenségképgyártás szenvedő alanya, aminek károsságát hirdeti és oktatja az állam felhatalmazásával.

A Segítsünk Együtt (korábban Segítsünk Együtt a Menekülteknek) kizárólag magánadományokból tartja fenn magát, ebből szervezi meg ételosztásait, különböző szociális akcióit. Egy ösztöndíjprogramjuk futott a Soros-féle Open Society Institute-támogatással, ez 19 560 dollárt jelentett, és idén is pályáztak rá, de most nem kapták meg. A programban 11 gyerek kapott ösztöndíjat, mindenki más ingyen dolgozott benne, a fiatalokat felelősségteljes közösségi vezetőkké képezték, önkéntességről tanultak, ételosztásokon vettek részt. A szintén Soros-féle CEU-val is van kapcsolatuk: vannak önkéntesek onnan, adományozók is. Ha valaki nagyon akar Soros-szálat, keresse, ez már "egy hisztire elég" - mondja László Janka Luca, a szervezet egyik vezetője. A SE több hatósági vizsgálaton is átesett: 2015-ben a NÉBIH szállt ki a szervezethez, de lényegében mindent rendben talált. Két hete pedig egy Magyar Iszlám Közösséggel együtt tartott ételosztáson jelent meg kissé váratlanul a rendőrség, és az engedély felől érdeklődtek.

A jogvédő TASZ szerint a titkosszolgálatokat csak nemzetbiztonsági célokra szabad használni, másra súlyos jogsértés. "Az, hogy Németh Szilárd nem ért egyet velünk, szerencsére nagyon messze van a nemzetbiztonsági kockázattól." A TASZ gazdálkodása átlátható, fent van a szervezet honlapján, ahogy az is, milyen projektekre kapott pénzt a jogvédő szervezet korábban a norvég alaptól, illetve a Soros-féle Open Society Institute donorszervezettől.

Az Eötvös Károly Intézetnak (EKINT) a Németh-interjúról az jut eszébe, "hogy miután a Nemzeti Együttműködés Rendszere belépett a pangás korszakába, amelyben saját világán belül is megszűnőben az eszményekre hivatkozás, egyre vállalhatatlanabb alakokkal mondat egészen vállalhatatlan mondatokat." Az intézet "fennállása óta soha nem mondott egyetlen olyan szót, mondatot, amelyet bárki sugalmazott volna, csak azt, ami a meggyőződésünk". A demokratikus értékekért elkötelezett EKINT erkölcsi kötelességének érzi "Európa történetének eddig szinte példa nélküli gyűlöletkampányára nemet mondani. Ha ennek nemzetbiztonsági eljárás a következménye, akkor legyen, már csak azért is, mert nincs titkolnivalónk." A Soros-alapítvány által 2003-ban alapított szervezet gazdálkodása átlátható, a honlapon követhető, honnan mire kaptak forrásokat.

Klima László az oktatásügyben tevékenykedő Hálózat a Tanszabadságért-től így vall: "Én bizony kaptam pénzt Soros Györgytől, igaz még azelőtt, hogy a HAT akár csak gondolatban létezett volna. Éspedig 16 évvel ezelőtt útiköltséget egy konferencián való részvételre. Az utazáson egy másik leendő HAT-tag is velem volt. Ezzel azonban nem tudtam überelni Orbán Viktort, aki nálam előbb és nálam többet kapott népünk és országunk jelenlegi legnagyobb ellenségétől."

A kirekesztettek aktív közéleti részvételében segítő Közélet Iskolája szervezet finanszírozása és költései is átláthatóak: 2016-an a Soros-féle Open Society Foundationstől 7,5 millió forintot kapnak az alábbi tevékenységeikre: állampolgári oktatás; személyi költségek fedezése; részvételi akciókutatás fórumok megszervezése; szervezeti adminisztrációs költségek. "Minden tevékenységünkről és a szervezetünk finanszírozásáról részletes beszámolók olvashatók a honlapunkon. És igen, tagjai vagyunk annak a civil koalíciónak, amely teljesen törvényes módon a népszavazás bojkottálása vagy érvénytelen szavazat leadása mellett kampányol."

Darvas Ágnes, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület vezetője elmondja, a szervezet is kapott már Soros-pénzeket: az OSI még 2011-12-ben adott pénzt a szervezetnek, mivel a kormány megszüntette a Ferge Zsuzsa által vezetett gyerekszegénység elleni programirodát, és az ott szerzett tapasztalatokat segített lezárni az OSI, ileltve az ott még folyamatban lévő projekteket csak az OSI-forrással lehetett lezárni. Született is négy kiadvány, jelentés, összefoglaló. Azóta semmi, tehát "Soros nagyon előrelátó volt". A szervezet a Humán Platformhoz csatlakozott az érvénytelen szavazatos kampányban, így került a 22-k közé. Nem is elsősorban a népszavazási kérdés, hanem a gyűlöletkampány miatt: ahogy a kormány harcot hirdetett a menekültek, a másként gondolkodók ellen, s ahogy a romákat (és most már a szegényeket is) belekeverte a kampányba. "Szólni kell" ez ellen, mondja Darvas. Amúgy nem optimista, a civilszervezetek szerinte lassan lehúzhatják a rolót, ahogy most több roma jogvédő szervezet is bejelentette, bezár, átalakul, felfüggeszti tevékenységét.

A kormányzat taktikája egyébként egyszerűnek tűnik: így-úgy megnehezíti a civilek pénzhez jutását, hogy azok ne is tudjanak a korlátozott magyarországi adományozási kultúra mellett máshoz fordulni, mint az (egyelőre nem működő) norvég alaphoz, illetve a (mostanában egyébként szintén leállófélben lévő) Soros-féle Open Society Institute-hoz. Ekkor a kormány diadalmasan felemeli a mutatóujját: itt vannak a külföldről felbérelt, pénzelt gyanús szervezetek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Kamupártokat vezető házaspár ellen emeltek vádat Szabolcsban

Kamupártokat vezető házaspár ellen emeltek vádat Szabolcsban

Lazul a maszkviselés Németországban

Lazul a maszkviselés Németországban

Tóth Bertalan a Horn-i örökségről beszélt

Tóth Bertalan a Horn-i örökségről beszélt