szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Művészek és civilek álltak ki a Népszabadság dolgozói és a szabad magyar sajtó mellett a szombaton délutáni, Vörösmarty téri demonstráción Budapesten. Hargitai Miklós, a két hete felfüggesztett lap munkatársa szerint nyíltszíni korrupció volt az az állítólagos döntés, amelyre hivatkozva megfojtották a napilapot.

A fél 4-kor indult demonstrációt civilek és művészek kezdeményezték, a szervezésben a Kettős Mérce segít a Népszabadság Dolgozóinak Kulturális, Szociális és Segélyező Egyesülete közreműködésével.

Kezdésre nagyjából 400-500 ember gyűlt össze a Vörösmarty téren, stílszerűen a friss Nobel-díjas Bob Dylan, szólt bemelegítésként a hangszórókból, de elhangzott 30Y-dal is (mint elhangzott, ehhez Beck Zoltán, a zenekar frontembere adott engedélyt. Korábban azt írtuk, hogy buzdító üzenetet is küldött az egybegyűlteknek, de nem, csak félreértettük a felkonfot.)

©

A demonstráció műsorvezetői Veiszer Alinda és Szikszai Rémusz voltak. Veiszer Alinda egyebek mellett azt mondta: nem akar olyan országban élni, ahol kollégái nem végezhetik a dolgukat. „Én is voltam hasonló helyzetben, de van remény” – tette hozzá.

©
©

Csepelyi Adrienn, a Népszabadság kulturális újságírója abban a népszabadságos felsőben ment fel a színpadra, amelyet egy október 15-i divatbemutatón is hordott az egyik modell – így fejezték ki a tervezők szolidaritásukat a Népszabadság szerkesztőségével.

"Az utolsó cikkem M.I.A.-ról (a menekültkérdésben és más politikai támákban is véleményformáló popelőadó) szólt, akinek a neve annyit jelent "missing in action" azaz eltűnt akció közben. Kicsit én is így érzem most magam. El tudnák képzelni például azt, ha eltörölnék David Bowie életművét úgy, mint a Népszabadság archívumát? Vajon akkor is beleszerettünk volna Kurt Cobainbe, ha nem énekli el a The Man Who Sold The Worldöt (egy Bowie-feldolgozást - a szerk.)? Vagy tudnánk így értelmezni azt a jelenetet, amiben Bowie Cat People-je szól, amikor Shosanna, a Becstelen Brigantykban kisminkeli magát mielőtt lemészárolják a teljes náci vezérkart? Ma én is a Cat People-re sminkeltem, mielőtt idejöttem. Amiatt pedig embernek érzem magam, amit ez a szerkesztőség tett az elmúlt hetekben” – mondta.

Jordán Adél és a Puszi
©

A tüntetésen elhangzott, hogy hétfőtől újra lehet majd kapni a Fedél Nélkül című lapot, amelyhez 12 oldalas mellékletet készítettek a Népszabadság újságírói. A csütörtökön megjelent újság olyan jól fogyott, hogy bejelentették: még 13 ezer példányt készítenek belőle.

Szikszai Rémusz felolvasta Megyesi Gusztáv cikkét ebből a számból. A szerző ebben a balatoni szabadtéri alvás és a pesti hajléktalanok éjszakái között vont párhuzamot némi iróniával. A hajléktalanok elmondása szerint a Népszabadság szigetel a legjobban a magyar napilapok közül. A cikk azzal zárul, hogy bizony fel kell készülni a szabad ég alatt alvás technikáira, mert sose lehet tudni, mi jön még.

©

Nyári Zoltán operaénekes, színész arról beszélt: saját példájából tudja, hogy milyen, amikor egy orgánumot elhallgattatnak. Aztán elénekelte a Hazám hazámat, és a dalt azoknak ajánlotta, akik otthon ülnek félelemből. Az ária után ő kapta legnagyobb tapsot – jelentette munkatársunk. Közben a résztvevők száma negyed öt körül elérhette az ezer főt már.

Vörös Eszter és a Magamnál jobban kórus is színpadra lépett, a Szabadság dalát tangóra hangszerelve adták elő. Farkas Franciska színésznő József Attila Ős patkány terjeszt kórt című versét szavalta el, de fellépett még a rendezvényen Jónás Vera, Dés László, vagy Pajor Tamás is, utóbbi elmesélte, hogy néhány hetet dolgozott még ő is a Népszabadságban a rendszerváltás előtt, amikor "közveszélyes munkakerülőnek" számított.

A Kistehén tánczenekar tagjai pedig az Erdős Virággal közösen írt, Ezt is elviszem magammal című dalukkal mozgatták meg a közönséget.

Hargitai Miklós: szégyen, hogy egy volt pártlap lett a sajtószabadság jelképe

17 óra után szólalt fel a tüntetésen Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója. Azt mondta: itthon körülbelül tízezer ember dolgozik a sajtóban, ebből háromszáz a valódi újságíró, és őket akarják elhallgattatni most. Ez a "gazdasági döntés" nyíltszíni korrupció, tiszta szégyen, hogy egy egykori pártlap lett a sajtószabadság jelképe, de ez nem a mi szégyenünk – fogalmazott. Azt is elmondta, hogy bár hetek óta téma a magyar sajtóban a Népszabadság, a közmédia még egyetlen felfüggesztett újságírót sem kérdezett meg közülük az ügyről, csakis a kormány álláspontját mutatják be híradóikban.

„Maradjatok velünk! Amíg olvasók vannak, addig van Népszabadság” – zárta beszédét Hargitai Miklós.

Mészáros Lőrinc nem cáfolta, hogy lapot venne

Nem cáfolt, de világos választ sem adott arra a kérdésre a felcsúti polgármester, megvenné-e a Népszabadság kiadóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók

Újabb négy országból jöhetnek az üzleti utazók