szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtette hatását a migránsellenes propaganda, soha nem volt ennyire durva az idegenellenesség Magyarországon – írja az Index a Tárki és a Závecz Research kutatásaira hivatkozva.

A Tárki huszonöt éve zajló mérései szerint most nőtt a legmagasabbra – 58 százalékra – az idegenellenesség Magyarországon. Az idegeneket elutasítók csoportjába 2012 előtt a magyarok 30 százaléka tartozott, arányuk 2015-re körülbelül 40 százalékra nőtt – olvasható az Index cikkében.

Az 1992-ben a köztes kategóriába, a „mérlegelők” csoportjába tartozott az emberek közel háromnegyede, míg az „idegenellenesek” és az „idegenbarátok” nagyjából ugyanannyian voltak. Mára az elutasítók vannak többségben, soha ilyen kevesen nem voltak a mérlegelők, az idegenbarátok aránya pedig szinte nullára csökkent.

Az idegenellenesség 2016 elején kezdett erősödni – nem pedig tavaly nyáron, a Magyarországot is érintő menekültválság csúcsán –, akkor, amikor már szinte már nem is lehetett menedékkérővel találkozni. A kvótanépszavazás előtti kampány pedig az eddigi legmagasabb szintre lökte az elutasítást.

Az Index megbízásából a referendum előtti kampány utolsó napjaiban a Závecz Research is kutatást készített a témában, amelyből az derül ki, mekkora egyes csoportok – például az erdélyi magyarok, a homoszexuálisok és a cigányok – elutasítottsága.

Sokáig a cigányok iránti ellenérzés volt a legerősebb az idegenellenesekben, mostanra ez megváltozott: a leginkább elutasítottak az arabok. Őket követik a romák, majd a szíriai keresztények. Az is látszik az adatokból, hogy a legkevésbé az idősek, a falusiak és az alacsony iskolai végzettségűek tolerálják az idegeneket.

A felmérés azt is megmutatja, hogy az ellenzéki pártok szavazóinak idegenellenessége hasonló, függetlenül attól, hogy a bal- vagy jobboldallal szimpatizálnak. A legerősebb ellenérzései azonban a Fidesz szavazóinak vannak a kisebbségekkel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Robbanás történt Kispesten egy autószerelő műhelyben

Robbanás történt Kispesten egy autószerelő műhelyben

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Ehrlacher nyerte a túraautó-világkupa második futamát a Hungaroringen

Ehrlacher nyerte a túraautó-világkupa második futamát a Hungaroringen