Tetszett a cikk?

Az ujjlenyomat nélküliek ellen nincs kerítésünk. Gyíkemberveszély van, tudta?

Mint tudjuk, a Pharaon tucatnév szerte az arab világban, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a magyar kormány egy pedigrés terroristát rejtegetett Budapesten, a miniszterelnök szembeszomszédjaként. Történelmi kecskerím lenne, Carlos után majdnem negyven évet kellett várnunk, míg sikerült ismét leigazolni egy nagy nevet.

P. László neve talán még a Ghaith Pharaonnál is gyakoribb, okkal feltételezzük, hogy több P. László él Magyarországon, mint Ghaith Pharaon az egész világon. Ennek ellenére a hatóságoknak sikerült azonosítaniuk, és így már letartóztatásban várhatja, mennyit mérnek rá a körúti robbantásért. Szóval meg lehet oldani ezt a tucatnévproblémát, ha kicsit erőlködünk. Ott vannak például mindjárt a fényképek, videofelvételek, és a rutinszerűen begyűjtött ujjlenyomat.

Én például már leadtam a magamét, egy segédhernyó ügyében, aki sérelmezte az ő rendszertani besorolását. Nemhogy minden egyes ujjamat, hanem a tenyérmintázatomat is akkurátusan beszkennelte a III. kerületi rendőrkapitányság. (Ezúton köszönöm az emberséges bánásmódot.) Nem vitatkoztam én ezzel; magam sem szeretném, hogy az én veszedelmes becsületsértésemért esetleg egy névrokonomnak kelljen ülnie merő tévedésből.

Erre a felvetésre válaszolta Lázár János: elképzelhető, hogy Ghaith Pharaonnak nincs ujjlenyomata (korábban egyébként volt).

És, bazmeg, tényleg! Miért ne lenne elképzelhető? Miért zárkóznánk be poshadt, megszokott, unalmas életünkbe, ahol az embereknek szemük, fülük meg ujjlenyomatuk van? Picasso neve mond valamit? Miért ne engednénk szabadon a képzeletünket? Igenis vannak másnak született embertársaink. És a sok tragikus genetikai mutáció meg sziámi ikrek mellett vannak ilyen apróbb kellemetlenségek is, mint hogy valaki ujjlenyomat nélkül kénytelen leélni az életét.

Ez egy igen ritka betegség, vagy inkább állapot, a Földön összesen négy családban diagnosztizálták, ezért nem csoda, hogy a szélesebb közönség nem tud róla. Az adermatoglyphia oka génre pontosan visszafejthető, nincs benne semmi lehetetlen, igazából az a furcsa, hogy kialakult az egyedi ujjlenyomat az evolúció során. De ez a tény ma még nem közismert, ezért érdemes lenne indítani egy röpke pármilliárdos kampányt, hogy megértsék az emberek.

Az előadó érzi, hogy a feszültség tovább nem fokozható, mégiscsak azzal próbálja kimenteni az alkaidás terroristapénztárost, hogy gyíkember. Nincs más hátra, mint beszállni a freak show-ba. A miniszter felemeli kezét, és mutatja: íme, neki sincs ujjlenyomata, és ne tudják meg, mennyi kellemetlenséget visel emiatt. Például a trafikpanama törvénytervezetében direkte benne kellett hagyni a haverja nevét, hogy vissza lehessen vezetni hozzá. És gondoljunk bele, mit okoz egy ember pszichéjében, hogy úgyse tudják elkapni. Olyan, mint a lézerblokkoló. Kifejlődhet akaratlanul egyfajta kleptománia, sportlopás, rekreációs korrupció – nem fenékig tejfel, az biztos.

Eddig megvolnánk, a mai epizód egészen hihetőre sikerült.

A tulajdonságok nélküli ember

Holnapra viszont felébred a sokkból a közönség, és spekulálni kezd. Tehát vannak emberek, akiknek nincs ujjlenyomatuk, így azonosításuk nehézségbe ütközik. Ámde tehát ez azt jelenti-e, hogy vitéz rendőreink és terrorelhárítóink tehetetlenek a mutánsok ellen? Lábhoz tett fegyverrel várjuk az ujjlenyomatnélküliek invázióját? És mi van, ha az a mutáns – belegondolni is rossz – egyben migráns? Netán egyenest arab terrorista? Hogyan védjük meg tőlük az országot, és pláne mit üzenünk Brüsszelnek?

Nyilván nincs ez így: számos egyéb azonosítási módszer létezik, amit alkalmaznak is a hatóságok és titkosszolgálatok, az első, ami eszünkbe jut, a DNS-minta. Elég ahhoz egy hajszál vagy cigarettacsikk; nem annyira egyszerű és olcsó, mint a szkennelés, de terrorgyanú esetén indokolt.

Alighanem az lesz a megoldás, hogy Ghaith Pharaonnak DNS-e sincsen.

Ez egy még ritkább mutáció, illetve ellentmond a mutáció fogalmának is, ilyen betegséget még nem ismerünk. De elképzelhető, nem? Ott volt az X-aktákban a gumiember, na olyasmi ez is, tessék csak elképzelni bátran. Aki nem képzel egyszerre, nem kap rétest estére.

Ugyebár ilyenkor mit csinálhat a toleráns, nyitott magyar kormány? Marjon el magától valakit, aki szeretetre, ölelésre, új hazára vágyik, és ráadásul ki is fizeti ennek az árát? Csak azért, mert fogyatékkal él, se ujjlenyomata, se DNS-e, meg egy kicsit terrorista? Miféle előítéletes, kirekesztő eljárás lenne ez? Ártatlanság vélelméről hallottunk már, ugye? Elképzelhető, hogy azt a sok undokságot mind egy másik Pharaon, sőt egy másik Lázár János csinálta.

Ja és hogy kinek fizet? Sajnos csupa ujjlenyomat nélküli sorstársának. Akárhogy igyekszik az ügyészség meg az egész apparátus, ezt egyszerűen nem lehet kibogozni. Nincs a pénzen ujjlenyomat, sajnáljuk, mossuk simabőrű kezeinket, veszett fejsze nyele. Nem lenne váratlan, ha a széttárt, nyomozhatatlan tenyeret újabbak követnék, és lassan felemelné a kezét az egész kormány. Igen, eddig el voltak nyomva és szégyellték magukat, de most eljött az ideje, hogy kiálljanak magukért. A következő Békemenet egyben az Ujjlenyomat Nélküli Pride.

Oscar Pistorius a műlábával gyorsabban fut, mint a legtöbb egészséges ember. Ez a kisebbség pedig gyorsabban lop, mint az épek. Először fogyatékosságnak számított a gerincoszlop is, aztán bevált. Most már elszállt felette az idő, új mutációk hódítanak.

Odalent, Mély-Magyarországon csak ma tucatnyi szegényember nyomja koszos kezét a rendőrségi szkennerre, mert fát lopott, bűnös hajléktalankodásra vetemedett, vagy nem fizette be az árát annak, hogy továbbra is élvezhessük Lázár János élénk képzeletét. Száz vagy hatvan éve ők forradalmakat csináltak, és kábé pont ebből volt elegük. Lehet, hogy most már nem zavarja őket, de ez azért nem biztos. Száz meg hatvan éve is ezt hitték az ujjlenyomat nélküliek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Levélben követelik a fideszes képviselők kizárását a néppárti frakcióból

Levélben követelik a fideszes képviselők kizárását a néppárti frakcióból

Karácsony: Még legalább egy hónapig fenn kell tartani a kijárási korlátozást

Karácsony: Még legalább egy hónapig fenn kell tartani a kijárási korlátozást

A koronavírust elkapó szegedi rektor maszkok átadásán járt, védőmaszk nélkül

A koronavírust elkapó szegedi rektor maszkok átadásán járt, védőmaszk nélkül