szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügylet még márciusban történt, de most derült ki, hogy a 17,5 milliárdot érő üdülőket teljesen ingyen adta át az állam az azóta az egyház kezébe került alapítványnak.

Az MSZP újabb fideszes "ingatlanmutyinak" tartja a zánkai és a fonyódi üdülőközpontok ingyenes magánkézbe adását, Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón ugyanis bejelentette, Tóth Bertalan frakcióvezető most nyert meg egy pert és kapta meg a tulajdonjog átadásáról szóló szerződést, ebben pedig az szerepel, hogy a Balaton melletti ingatlanok 17,5 milliárd forintot érnek, az állam ennek ellenére egy fillért sem kért azokért, és úgy adta át azokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak. 

Ezt az alapítványt a Hunguest Vagyonkezelő alapította, de azóta tulajdonoscsere történt, az alapítvány alapítói jogai nemrég kerültek át a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálathoz. Ennek a vezetője 2014-ben a Fidesz jelöltje volt – jegyezte meg az MSZP-s politikus.

A zánkai és a fonyódi üdülőközpontok egy gyors márciusi törvénymódosítással kerültek az alapítványhoz. Az egykori állami üdülők elpasszolásáról mi is írtunk korábban, az MSZP azonban most kiperelte az átadási dokumentumokat is.

Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatóján azt firtatta, miért volt szükség az ingatlanok ingyenes átadására, miközben a gyermektáboroztatással, az ifjúsági programokkal kapcsolatos jövőbeni költségeket az alapítvány továbbra is állami forrásokból finanszírozza. Azt is szóvá tette, hogy az ingatlanátadáskor az alapítvány még nem volt közhasznú, pedig az ingyenes átadásnak ez volt a feltétele. Kifogásolta, hogy az alapítvány vezetésében több kormánypárti politikus volt és van.

A politikus emellett azt követelte, a kormány adjon garanciát arra, hogy a táborok tulajdonosa, vezetése az ingatlanokat soha nem játssza át a fideszes haveroknak, sem Garancsi Istvánnak, sem Mészáros Lőrincnek. Ez már csak azért is aktuális, mert a Hunguest Hotels 14 szállodája már Mészáros Lőrinc érdekköréhez került.

Elkótyavetyélhetik az egykori állami üdülőket - vajon ki építhet hotelbirodalmat?

Nem támogatja a kormány, hogy az Erzsébet-programban használt szállodákat és üdülőket ingyen visszakapják az önkormányzatok - derül ki Fónagy János államtitkár tegnapi parlamenti válaszából. A többtucatnyi ingatlant aukcióra bocsátják; a piacon már fogadásokat kötnek arra, hogy vajon melyik hatalom közeli nagyvállalkozó építhet belőlük olcsón hotelbirodalmat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lajos Tamás: Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik

Lajos Tamás: Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Tisztázták, miről beszélt Varga Mihály, mikor azt mondta, adómentes lesz a koronavírus-teszt

Tisztázták, miről beszélt Varga Mihály, mikor azt mondta, adómentes lesz a koronavírus-teszt