G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Tetszett a cikk?

Nem támogatja a kormány, hogy az Erzsébet-programban használt szállodákat és üdülőket ingyen visszakapják az önkormányzatok – derül ki Fónagy János államtitkár tegnapi parlamenti válaszából. A többtucatnyi ingatlant aukcióra bocsátják; a piacon már fogadásokat kötnek arra, hogy vajon melyik hatalom közeli nagyvállalkozó építhet belőlük olcsón hotelbirodalmat.

„Kiváló középkategóriás szállodát lehetne belőle csinálni, esetleg a horgászturizmusra felfűzve. Az olcsó szállások jól mennek a környéken, van egy erdei iskolánk, oda már a jövő nyárra nincs szállás” – kommentálta Horváth László, Balatonberény polgármestere a hírt, mely szerint a helyi gyermeküdülőt hamarosan aukcióra bocsátják. A mintegy 30 éven át a vasi önkormányzat által használt ingatlan pár évig az Erzsébet-program szálláshelye volt, de idén nyáron már nem is táboroztatott ott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), mely az Erzsébet-utalványok jutalékából befolyt összegből bonyolította a szociális üdültetésnek nevezett bizniszt. Idén december 1-jétől több tucat szálloda, üdülő kerül át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) az Erzsébet-cégcsoporthoz tartozó vagyonkezelőtől. Előbbi cég azt ígérte, hogy átlátható módon, az elektronikus aukciós rendszerben lehet majd licitálni az ingatlanokra.

Árverés lesz: de ki tud majd arról?

Amikor az MNV 2012-2013-ban átvett vagy száz egykori kormány- és önkormányzati üdülőt a településektől és a megyei önkormányzatoktól, a volt gazdák körében kisebb felhördülés támadt: mások közt a Vas megyei önkormányzat is benyújtotta az igényét, hogy igenis ragaszkodik a balatonberényi épületegyütteshez. Az MNV nemet mondott a kérésre, s úgy látszik, az önkormányzatnak most is hiába fájna a foga volt ingatlanjára.

„Fő szabályként az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása jelenleg vagyongazdálkodási szempontok alapján nem támogatott”

 – szögezi le Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára egy mai írásbeli parlamenti válaszban. A jobbikos Kepli Lajos képviselő tette ugyanis fel a „Mi lesz az Erzsébet-programban részt vevő állami ingatlanok sorsa?”-kérdést Seszták Miklós miniszternek. Bonyolítja az ügyet, hogy az Erzsébet-táborokhoz és üdültetéseknél használt ingatlanok közül csak néhány került át az MNV-től az Erzsébet Vagyonkezelőhöz, sokat használt ugyan az MNÜA, de továbbra is MNV-kezelésben voltak, sőt akadtak magántulajdonú szállodák is, amelyeket kibéreltek az erzsébetesek. Az állami tulajdonúaknak most az lesz a sorsuk, hogy valaki olcsón megveheti őket, és így, két lépésben szépen magánkézbe kerül az összes egykori állami és önkormányzati üdülő. Az önkormányzatok pedig lemondhatnak arról, hogy valaha is visszakapják azokat.

A balatonberényi gyermek- és ifjúsági üdülő
©

Ahogyan a Hunguest-szállodák is magánkézre kerültek néhány hete: a papíron Jászai Gellért nagyvállalkozó érdekeltségébe átvándorolt Hunguest Hotelsben kisebbségi tulajdonos volt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-je is, melynek résztulajdonos szakszervezetei fellázadtak, amikor úgy tűnt, aprópénzzel fizetik ki őket. A HVG információi szerint a mindössze 1,2 milliárd forintot érő pesti, Hermina úti irodaházat, valamint egy 200 millió forint értékű Podmaniczky utcai ingatlant szánták az érdekképviseleteknek, holott 1992-ben összesen 364 ingatlannal szálltak be a korábbi Hunguest-főrészvényes Leisztinger Tamással kötött házasságba. Igaz, éveken át 350 millió forint osztalékot kaptak az egyezség értelmében, cserébe nem szóltak bele a pénz- és ingatlanügyekbe. A vita most odáig jutott, hogy felmerült: az MNÜA-ból két alapítványt kreálnak, az egyik állami, a másik szakszervezeti tulajdonú lesz, ám hogy ki mit kap a vagyonból, még nem dőlt el.

Az eddigi példákat alapul véve most jó áron lehet majd hotelbirodalmat építeni: a nyár elején már eladta a lovasberényi egykori kormányüdülőt az MNV - akkor átláthatónak egyáltalán nem bizonyuló - elektronikus aukciós rendszerén: csak sok találgatás után derült ki, hogy az OTP érdekeltségébe tartozó Lido Immo Ingatlanhasznosító Kft. 176 millió forint plusz áfáért juthatott hozzá Czinege Lajos Kádár-kori honvédelmi miniszter kedvenc vadászházához.

Erzsébet Szálloda Siófok
©

A többi erzsébetes ingatlan tulajdonoscseréjére sem kell majd sokat várni: néhány szállodában már meg is kapták a dolgozók a felmondólevelüket, így a nyíregyházi, a balatonőszödi, a siófoki és a balatonvilágosi volt állami üdülőkben december végén már nem lesz alkalmazott. A kiárusítás hivatalos magyarázata nyilván az, hogy az Erzsébet-utalványt elmeszelte az EU – egészen pontosan kifogásolta, hogy előnyt élvez az állami étkezési jegy a piaci szereplők portékájával szemben –, így a jelenlegi feltételekkel aligha folytatódik tovább a szociális üdültetés.

Az erzsébetes tótumfaktum

Az Erzsébet-programról ellenzéki és szállodapiaci körökben mindig is az volt a vélekedés, hogy valójában nem szociális ügy, hanem ingatlanbiznisz, melynek hátterében hivatalosan Guller Zoltán áll. (Róla, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriuma elnökéről egyébként azt beszélik, hogy Gál András Levente volt jóállam-kormánybiztos "embere".) 

Guller, aki tehát nemcsak kuratóriumi elnök, hanem tavasz óta a frissen gründolt Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is, a 2002-es kormányváltás után az oktatási biznisz egyik legbefolyásosabb cégcsoportját alapította meg. A fideszes körökben jól csengő Commitment számos településen a közpénzből finanszírozott pedagógiai szakszolgáltatásokat vette át, s néhány év alatt milliárdos forgalmú részvénytársasággá nőtte ki magát. Ő rendezte egy csokorba az egészen a közelmúltig MNÜA részérdekeltségébe tartozó Hunguest-szállodák mellé az összes egykori kormányüdülőt és önkormányzati üdülőt, s szerezte meg mindehhez még az Erzsébet téri Gödör ingatlant is. Évekig ugyanis az Erzsébet-program biztosa lehetett, majd a nemzeti táboroztatási koncepcióért is felelősnek tette meg a kormány. Kereskedelmi berkekben azt mondják, lehetett köze ahhoz is, hogy a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc hústermékei nagyjából egy időben kerültek be a kereskedőláncok üzleteibe azzal, hogy azok elfogadhatták az Erzsébet-utalványt.

Erzsébet Szálloda Balatonőszöd
©

Az egyház is felbukkan

Érdekesen passzolták át a közelmúltban a volt fonyódi ifjúsági tábort és a zánkai gyermeküdülőt egyházi kézre: ezek elvileg az Erzsébet-program részei maradnak, pontosabban a gyermektáboroztatás helyszínei lesznek a jövőben is, de már nem állami kézben. Az erzsébetes vagyonkezelő ugyanis már korábban átadta őket az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, amelyet a Hunguest Vagyonkezelő alapított, csakhogy közben tulajdonoscsere történt. Az alapítói jogokat ugyanis nemrég átruházták a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra, mely a Szeged-Csanád Egyházmegyéé. A szervezet vezetésében olyan fideszes kötődésű tisztségviselők vannak, mint az egyházmegye-vezető Kiss-Rigó László, aki 2010-ben a Fideszre szavazásra buzdított, illetve a szolgáltató főigazgatója, Kothencz János, a szegedi Fidesz-vezér.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!