szerző:
Szelényi Zsuzsanna
Tetszett a cikk?

A korai Fidesz bátorításként szolgált a politizáló civil szervezetek számára, és arra buzdított, hogy mindenki beszéljen szabadon.

"Tulajdonképpen, ha betiltják a szervezetet, akkor azt kell mondani, hogy ugyan létezik Magyarországon egy jogrend, ami lehetővé teszi, hogy ilyen (civil) szervezetek létrejöjjenek, ezt a jogot ugyan mi (az MSZMP) kreáltuk, de hát most nem hagyjuk, hogy ezzel a joggal éljenek" – így összegezte 1988 áprilisában Orbán Viktor a hatalmon lévő MSZMP hozzáállását a frissen megalakult Fidesz nevű civil szervezethez, amely azzal a céllal jött létre, hogy politikai tevékenységet folytasson a kommunista Magyarországon.

A Fidesz és a többi rendszerváltó szervezet törvényesen jött létre a ’80-as évek végén. Mint a korai Fidesz egyik tagja pontosan emlékszem, hogy a jog adta, bár addig nem használt lehetőségeket hogyan fordítottuk véleménykifejezésre, szabad gyülekezésre vagy a sajtó beperelésére, egyszóval politikai cselekvésre. A Fidesz története azzal kezdődött, hogy a kommunista rezsim ellenében elismertesse jogát a civil politizálásra.

A Fidesz megalakulásától kezdve küzdött azért, hogy az MSZMP által létrehozott álcivil szervezetekkel szemben – amelyek az állampártot szolgálták – olyan szabad és valódi politikai közélet valósuljon meg Magyarországon, amiből kikerekedhet egy jobb és demokratikusabb ország. A korai Fidesz bátorításként szolgált a politizáló civil szervezetek számára, és arra buzdított, hogy mindenki beszéljen szabadon.

A korai Fidesz nemcsak beszélt, felvonult és perelt hanem újságot alapított és közéleti akadémiát szervezett. A politizáláshoz magyar magánszemélyektől kapott anyagi támogatást, itthonról és külföldről. Például Soros György támogatása nélkül nem lett volna a Fidesznek a röplapokhoz elengedhetetlen fénymásolója. A civil politizálás maga volt a Fidesz missziója. Orbán Viktor annyira fontosnak tartotta ezt, hogy egyetemi szakdolgozatának is az volt a témája, hogy

Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa).

Ma, közel 30 évvel később, a Fidesz el akarja hallgattatni azokat, akik nem értenek egyet elhibázott központosított kormányzásával és a hatalmi arroganciával, amellyel Magyarországot vezeti. A Fidesz ma szabad embereket és szervezeteket fenyeget szavakkal, jogi eljárásokkal és rendőri felvonulással. A legutóbbi hírek szerint olyan törvény készül Magyarországon, amely külföldi ügynöknek bélyegezne bizonyos, a kormányzat által kiválasztott politizáló civil szervezeteket.

Ismerjük ezt. Vlagyimir Putyin Oroszországában 2012-ben fogadták el az úgynevezett "idegenügynök-törvényt", amely alapján a külföldi magánszemélyek által támogatott szervezeteknek minden kiadványukon nyilvánosan jelezniük kell, hogy ők "külföldi ügynökök". Ennek eredményeképp az elmúlt években Oroszországban megsokszorozódtak a társadalmi szervezetek elleni rajtaütésszerű vizsgálatok, rendőrségi eljárások és más államhatalmi akciók. És valóban: azóta megfogyatkoztak a civil szervezetek, például azok is, amelyek 2012-ben hatalmas polgári választási megfigyelő programot szerveztek. Nem csoda, hogy a 2012. évivel szemben a 2016-as őszi oroszországi választáson Putyin pártja hatalmas győzelmet aratott és kétharmados többséget szerzett. Ha a Fidesz benyújt egy ilyen típusú javaslatot a következő hetekben, tudni fogjuk, miről van szó.

Nemigen van manapság szimbolikusabb bemutatása Orbán Viktor és a Fidesz pálfordulásának a ’88-as alapító hagyományokhoz képest, mint ez az új terv, amelyről a Fidesz-politikusok ezekben a napokban beszélnek. Ha ez valóban megtörténik, azzal a Fidesz végleg felmondja a közösséget eredeti önmagával és mindazzal, amit egyszer, valaha Magyarországért képviselt.

"Nem hisszük, hogy bármely új szervezet kormányra kerülése önmagában lehetővé tenné emberi és polgári jogaink érvényesítését. A demokrácia letéteményese, végső biztosítéka ugyanis nem az államhatalom, hanem a demokratikus politikai kultúrájú társadalom. Az állami élet irányításáért versengő pártok léte elengedhetetlen, de nem elégséges feltétel. Nekünk nem az államhatalmat kell megragadnunk, hanem az a feladatunk, segítsük az önszerveződést annak reményében, hogy az újjászülető, közösségeiből építkező társadalom képes lesz saját kormányát megválasztani" – írtuk a Fidesz Politikai Programnyilatkozatába 1988-ban. Ma is ez a feladat.

A szerző a rendszerváltó parlamentben a Fidesz képviselője volt, jelenleg független országgyűlési képviselő (Együtt)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!