szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök honlapján az eredeti címen már tényleg nem található a szakdolgozat, de ott van.

A hazai civil szervezetek elleni kormánypárti kirohanás keltette botrány közepette Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselője azt vette észre, hogy Orbán Viktor kormányfői honlapján nincs ott az ominózus 1987-es szakdolgozat, amelynek címe: "Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)", és amelyet bírálója, Samu Mihály tanszékvezető professzor egyebek mellett azzal méltatott, hogy "a társadalmi mozgalmak és a szocialista civil társadalom problematikájának vizsgálata még a szaktudományi magyar irodalmat nézve is újszerű és egyéni".

Az MSZP-s politikus ezen a címen (illetve ezen: http://www.miniszterelnok.hu/attachment/0017/szakdolgozat.pdf) kereste a dolgozatot, amelyet Schmitt Pál plágiumbotránya után kezdett keresni a sajtó, és amelyet csak Szijjártó Péter – akkor a miniszterelnök szóvivője – hathatós közbenjárásával találtak meg végül.

©

Az eredeti url-en valóban "404 – A keresett oldal nem található" üzenet fogadja a látogatót. Azonban a miniszterelnöki honlapon időnként archiválják a régebbi tartalmakat, és felmerült a gyanú, hogy a dolgozattal is ez történt. Némi próbálkozás után meg is találtuk a szakdolgozatot a honlapon, az egyik archivált kötetben, ezen a címen: http://2010-2015.miniszterelnok.hu/attachment/0017/szakdolgozat.pdf.

Természetesen Orbán Viktor szakdolgozata akkor sem tűnhetne el a süllyesztőben, ha ezt szeretné. Ez esetben is igaz a mondás, hogy az internet nem felejt: a 168 Óra is megtalálta a dokumentum egy példányát a világhálón, távol a miniszterelnok.hu-tól.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke aztán az atv.hu-nak nyilatkozva megerősítette, amire jutotttunk, hogy a szakdolgozatot nem tüntették el, csak a weboldal megújulása miatt fordulhatott elő, hogy az archívum bizonyos anyagai nem hozzáférhetőek. Azt ígérte, hogy a diplomamunkát a lehető leghamarabb újra elérhetővé teszik - nyilván arra gondolt, hogy könnyebben megtalálhatóvá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Eltáncolták, papírból hajtogatták és bútort is készítettek a Rubik-kockából

Eltáncolták, papírból hajtogatták és bútort is készítettek a Rubik-kockából