Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A jogsértés miatt öten perelték be a Magyar Orvosi Kamarát, de akár több ezer orvost is érinthet az ügy.

Három éve mondta ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát, amikor úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy nem kérte beleegyezésüket adataik átadásához. Az adatszolgáltatás 2011 és 2013 májusa között történt.

A kamara az orvosok nevét, azonosító számukat (pecsétszám), illetve a kamarába való ki- és belépésük dátumát adta ki a szerződő biztosítónak, az MKB Életbiztosító Zrt.-nek.

A NEIH állásfoglalása szerint viszont a MOK kizárólag a (kamarai) tagsági jogviszony létesítése, fenntartása és megszüntetése, valamint az abból származó jogok és követelések érvényesítése céljából kezelheti az orvosok adatait.

Bíróságra mentek

Az ügyről aztán évekig semmit sem lehetett hallani. A kamara érthető módon hallgatott róla, de a sajtó sem nagyon foglalkozott azzal, hogy mi lett a NAIH határozatának utóélete. Pedig Bánki Magdolna, a MOK Országos Felügyelő Bizottsága elnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy az érintett orvosok akár bíróságra is mehetnek a jogtalan adatkezelés miatt.

A hvg.hu birtokába jutott dokumentumok szerint ez meg is történt: 5 orvos indított pert a MOK ellen, amit 2014-ben első, majd 2015-ben másodfokon is megnyertek. Az elsőfokú ítélet azt is kimondta, hogy a kamarának fejenként 40 ezer forint kell fizetnie az érintett orvosoknak.

A kamara azonban nem hagyta ennyiben a dolgot, és fellebbezett a döntés ellen. Ezt a Kúria 2016 novemberében azonban elutasította.

©

Ezreket érinthet

A történet onnantól kezd izgalmasabb lenni, hogy a szóban forgó életbiztosítási szerződés azokra az orvosra vonatkozott, akik 2011 májusában már kamarai tagok voltak, vagy később, 2012 májusa után lettek azok.

Ez alapján nemcsak ez az öt, hanem az összes olyan orvos perelhetné a MOK-ot, aki a megadott időszakban tagja volt a kamarának. A mostani állás szerint több mint 40 ezer tagja van az orvosi kamarának, vagyis a jogsértési ügy akár több ezer orvost is érinthet.

Könnyű kimatekozni, hogy ha tömegével kezdenék beperelni a kamarát, akkor az orvosoknak fejenként megítélt 40 ezer forint kifizetése is rögtön húzósabb tétel lenne. Kérdés, hogy az öt orvos sikerén felbuzdulva hánya tesznek majd így.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

Vádat emeltek egy tatabányai mobilos kukkoló ellen, aki próbafülkénél filmezte áldozatát

Vádat emeltek egy tatabányai mobilos kukkoló ellen, aki próbafülkénél filmezte áldozatát

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát