szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schöpflin György szerint kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben, és úgy látja, hogy azok az aggodalmak sem valósak, amelyek a demokrácia visszafejlődését emlegetik a CEU ügyével kapcsolatban.

A demokrácia visszafejlődésével riogató, széles körben terjedő liberális szólamok ellenére a Közép-európai Egyetem rendben működik Magyarországon – állította a Deutsche Wellének adott interjújában Schöpflin György. Szerinte nem sérült itthon az akadémiai szabadság, bár nem feltétlenül ez köszön vissza a tudományos szféra képviselőitől. Ennek pedig az az oka, hogy több intézmény a liberális baloldalra támaszkodik, és ez a megnyilatkozásaikban is tükröződik – tette hozzá.

A néppárti EP-képviselő a kormánykörökben eddig hangoztatott érvvel állt elő a CEU ügyében. Vagyis, az egyetem amerikai és magyar diplomát is ad, anélkül, hogy lenne amerikai anyaintézménye, amerikai oktatási tevékenysége, emiatt nem egyenlő feltételekkel indul a magyar felsőoktatási intézményekkel szemben. Ezt egyébként az intézmény korábban többször is cáfolta már. Schöpflin György bizonygatta: a magyar kormánynak nem az a célja, egy elűzze a CEU-t.

A politikus szerint háromféle médiafelület létezik most. A baloldali, a Jobbik-barát és a Fideszé. Itthon azonban egyetlen újságírót sem tartóztattak le, ezért is nonszensz párhuzamot vonni Magyarország és Törökország vagy Oroszország között – érvelt.

A képviselő úgy látja: rengeteg vetülete van annak az állításnak, hogy a magyar kormány aláássa a demokráciát, már csak azért is, mert kinek mit jelent a demokrácia.

Schöpflin György szerint a magyar kormány csak gazdasági kérdésekben alkalmaz illiberális elveket, és az pedig már a liberálisoknak köszönhető, hogy az Orbán Viktor által a közbeszédbe juttatott kifejezés negatív jelentést kapott.

Az EP-képviselő az interjúban az újságíróknak is odaszúrt, úgy látja ugyanis, hogy az újságírásban régóta már látszata sincs az objektivitásnak. Szerinte a magyar kormányt érő kritikák egy része politikusok és újságírók rosszindulatú feltételezéseiből származik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”