Szalai Anna
Szalai Anna
Tetszett a cikk?

A biztosítási szakma Mészáros Lőrince végleg bekebelezte a fővárosi önkormányzat cégeit. A közös tenderen októberben hirdetnek eredményt, de már több cég is leszerződött a Keszthelyi Erik alkuszkirály mentorálta biztosítóval.

Várhatóan harminc-negyven százalékkal drágább biztosításokat köt a fővárosi cégek többsége a még le sem járt szerződések helyett. Az indoklás szerint azért, mivel Keszthelyi Erik alkuszcége által „mentorált” új ajánlatok lényegesen több szolgáltatást tartalmaznak. Az alkuszkirály annyira meggyőző, hogy néhány cég már az eredményhirdetés előtt aláírta a vagyonbiztosítási szerződést az általa kommendált biztosítótársasággal – háborog Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő.

A vagyon- és felelősség-, vezető tisztségviselőkre vonatkozó felelősség-, illetve a dolgozókat érintő csoportos személybiztosításokat három évre kötik, de kétszer egy évvel meghosszabbíthatóak. A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. kötelékébe tartozó hat tagvállalat – Főtáv, Főkert, Főkétüsz, BTI, BGYH és az FKF – mellett a BKV, a településtisztasági, vagyongazdálkodási társaságok, valamint a vízművek és a BVH együtt keresett biztosítót jobb árban és magasabb szolgáltatásban reménykedve.

Belső információ szerint ez nem igazán sikerült, mivel a szerződéses árak a cégek többségénél jócskán meghaladják a korábbi még le sem járt megállapodások díját. A drágulás esetenként 30-40 százalékos, ami a közös beszerzéshez csatlakozó négy plusz céggel együtt jócskán egymilliárd forint fölé lökheti a szerződések összértékét. (A BKV egymaga több százmilliót fizet biztosításra évente, de az FKF jelenlegi 3 éves felelősségbiztosítási szerződése is 559 millió forintra rúg.) Mindez három év alatt összesen 3-4 milliárd forint bevételt hozhat a győztes biztosítóknak,

míg az alkusz jutaléka ennek 30 százaléka, cirka 1-1,2 milliárd forint, amit jellemzően nem időarányosan, hanem előre kifizet a nyertes biztosító.

Az üzletbe azonban nehéz lesz belekötni. Különböző biztosítások összehasonlítása olyan, mint két egyforma méretű dobozé, amelyeknek tartamát nem ismerjük. A biztosítási szerződésekben kínált szolgáltatások, illetve a kedvezmények zömmel üzleti titoknak minősülnek.

A Fővárosi Vízművek székháza
©

Győznie sem kell a tenderen, hogy százmilliókat keressen

Nagyon nem mindegy például, hogy a munkavállalók életét 5 vagy 10 millióra „értékelik”, mennyit kapnak rokkantság vagy kisebb sérülés esetén. Ehhez hasonlóan nagyon különböző díjtételek lehetnek a cégek vagyonbiztosítási szerződéseiben még akkor is, ha a biztosított eszközök és ingatlanok köre nem változik, akkor pedig szinte lehetetlen az összehasonlítás, ha ez bővül, mint jelen esetben, amikor az új megállapodásokba például korábban nem biztosított távhővezetékeket és eszközöket is bevonnak a kockázati körbe. Hét cég pedig csoportos élet- és balesetbiztosítást is köt összesen 7100 munkavállalójára. Így jócskán megugorhat a cégek biztosítási kiadása.

A BVH tagvállalatai – a cég közlése szerint – korábban jellemzően kombinált vagyon- és felelősségbiztosítási konstrukcióban kötöttek szerződést a társaságok ingatlanaira, eszközeire, illetve a cég által okozott károk megtérítésére. A fentiekért tavaly összesen 265,3 millió forintot fizetett a hat vállalat. A vezetők felelősségbiztosítási tétele 34,2 millióra rúgott. Ezek megújítására, illetve új elemként a dolgozók csoportos személyi biztosítására írtak ki közbeszerzést áprilisban. A BVH cégeihez ezúttal négy másik fővárosi vállalat is csatlakozott.

A felhívásra 12 biztosító cég jelentkezett be. Az ajánlatokat viszont egyetlen alkusz, Keszthelyi Erik cége közvetíti. Az alkuszkirály így tendergyőzelem nélkül kereshet egyetlen üzleten több százmillió forintot. De nem ez az egyetlen.

Keszthelyi cége, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. hozta tető alá a Fővárosi Csatornázási Művek és további öt vízi közműcég három évre szóló vagyon és felelősségbiztosítási szerződését is idén júniusban. A közös beszerzés itt is több százmillióra rúgott, hiszen csupán az FCSM szerződése 90 millió forintról szól. S nem sok kétely merül fel azzal kapcsolatban sem, hogy Keszthelyi bábáskodik a BKV kötelező felelősségbiztosításra kiírt tendere körül. Az 1200 milliárd forintos vagyon, közük 1600 járműre vonatkozó kombinált vagyon-, felelősségbiztosításának összege évekkel ezelőtt meghaladta az évi 600 millió forintot.

"Erkölcsi értelemben priuszos"

A fővárosi vállalatoknál arról is beszélnek, ha lezárják ezt a szerződési kört, akkor a közterület-fenntartó dolgozóit lehúzó korábbi modell alapján ismét belevágnak a dolgozói életbiztosítások megkötésébe. Amennyiben a BVH 5900 munkavállalói cafetériájának terhére, az FKF példára, ismét kötelező jellegű, havi 10 ezer forintos életbiztosítást kötnének, az a munkásoknak évi 120 ezres mínuszt jelentene, Keszthelyinek viszont újabb több százmilliós jutalékot.

A módszert már láthattuk: az FKF 2012-ban kötött csoportos életbiztosítást 2700 dolgozójára a Keszthelyi alkuszcégének közvetítésével. Az évi 120 ezer forintos biztosítási díjat a 410 ezer forintos munkavállalói cafetéria-keret terhére vállalta be a cégvezetés, de a szakszervezetek nyomására három év múltán felmondták. Az addig befizetett fejenként 360 ezer forintból a különféle adók, járulékok levonása után alig 80-90 ezret kaptak vissza a dolgozók. Keszthelyi viszont 300-400 milliót kaszált az üzleten.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
©

Mindezek alapján a fővárosi MSZP képviselői levélben kérték Tarlós Istvántól az FKF dolgozók átverését elkövető "erkölcsi értelemben priuszos" Keszthelyi Erik cégeinek a kizárását a BVH és a Fővárosi Önkormányzat egyéb cégeinek közbeszerzéseiből. A városatyák egyúttal azt is kérik, hogy kezdjenek tárgyalásokat az FKF dolgozóknak okozott fejenként átlagosan 200 ezer forint megtérítése érdekében – mondja Szaniszló Sándor. Választ egyelőre nem kaptak.

Keszthelyi Erik olyan a biztosítási szakmában, mint Mészáros Lőrinc az építőiparban. Felesleges szembemenni vele.

Így összegeznek a biztosítási szakma képviselői, és csendesen veszik a kalapjukat. Az elmúlt évek tisztító hatásúnak mondott jogszabályváltozásai nyomán egyébként is felére csökkent számú alkuszok lassan kivonulnak az intézményi, illetve a vállalati szektorból. A szekszárdi hangyaboltos, masamód, szállodás, vendéglátós családból induló Keszthelyi Erik néhány év alatt letarolta a piacot. Házaló ügynökként kezdte a MIC Biztosítási Alkusz Kft.-nél, majd az Optimal-GB Kft.-hez szegődött, ahol 2012-ben tulajdonos lett. Három év alatt kiszorította a többi tulajdonost és Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re változtatta a cég nevét. S az valóban hungarikum, ahogy a néhány tízmilliós árbevételű cégből tíz év alatt 3 milliárdos árbevételű céggé emelkedett. Különösen az elmúlt három évben szárnyalt: 2014-ben még az alkuszok tízes toplistájának alján kullogott, ma már a második.

Egy kicsit visszaforgatott a Fidesz pártalapítványába

A nyitány nagy üzletei közé tartozott az összes Volán-társaság egyetlen közös biztosítási tendere, amelybe Keszthelyi még az Optimál-Gb cégen keresztül szállt be. Később a Volán-dolgozókra is az FKF-miunkavállalókhoz hasonlatos életbiztosítást kötöttek a cafeteria terhére szintén az Uniqával.

Az utóbbi négy évben pedig Keszthelyi gyakorlatilag letarolta a nagyobb állami és önkormányzati vállalatok biztosítási piacát (MVM, MNV, MÁV, VOLÁN, regionális közműcégek, művészeti intézmények, Szerencsejáték, MTVA stb), de közreműködött több önkormányzat szerződéskötésében, sőt a vizes világbajnokságot is rajta keresztül biztosították. Mindezek után a leggyanútlanabb szemlélőben is felmerülne a gyanú, Keszthelyit politikai hátszél is segíti az előrejutásban. Erre egyébként Keszthelyi maga is ráerősít: nagy büszkeséggel hirdeti, hogy 2015-ben Varga Mihály tüntette ki fiatal vállalkozói díjjal. A Fidesz pártalapítványát is támogatta 1,3 millióval, amit külön meg is köszöntek neki az éves beszámolóban.

A Keszthelyi Holding időközben nyolc tagúra hízott cégcsoportjának tavalyi összesített árbevétele saját bevallása szerint meghaladta a 4 milliárd forintot. Így már csak a 6,34 milliárddal piacvezetőnek számító német OVB csoport magyar leánya áll előtte a ranglistán. Keszthelyi már külföldre is kacsintgat. A Keszthelyi Holding áprilisban stratégiai megállapodást kötött a bécsi székhelyű GrECo JLT magyar leányával, amellyel a lakossági biztosítások, valamint a viszontbiztosítás területén dedikált kockázatkezelési és tanácsadó programokban dolgoznak együtt.

Borítókép: L.L.ZS. / IndaFotó Creatve Common – Keszthelyi Erik, a Keszthelyi Holding Zrt. tulajdonosa 2016. február 29-én.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását