szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Névtelenül mesélte el a 444-nek több nő, hogy fiatal korukban hogyan környékezte meg őket Marton László színházi rendező. Az is kiderül elmondásukból, hogy miért nem tiltakoztak, miért nem szóltak, miért találkoztak a rendezővel annak ellenére, hogy előtte megalázta őket.

A hatalmi helyzetben lévő rendező a tapasztalatlan, de lelkes lányokat meginvitálja a próbáira, ahol a nézőtéren melléjük telepszik, beülteti őket a kocsijába, amivel elmennek egy elhagyatott helyre, vagy csak elhívja őket fagyizni - a 444.hu vasárnap megjelent cikkében megszólaltatott nők beszámolói alapján Marton László ilyen módszerrel hálózta be őket 18-23 éves korukban. A Marton László zaklatási ügyével egy héttel ezelőtt a nyilvánosság elé álló Sárosdi Lillán kívül mindenki név nélkül nyilatkozott a 444 újságírójának.

- Az első nő egy 50 évvel ezelőtti történetet mesél el, akkor tízenéves balettintézeti növendékként Szegeden egy társaságba hívta el őt Marton. Mint mondja, naiv és éretlen lányként ugyan megtisztelve érezte magát a Kossuth-díjasok között, ám Marton végig Pontyikának hívta őt, mint a pontyot, amit kihalászott magának. Aztán amikor Marton hazakísérte, a lány kezét a sliccéhez húzta, aki elkapta a lezét, mert legfeljebb egy csókra számított. Marton a lány kezét visszatette, aki ettől leblokkolt, majd amikor feleszmélt, visszarohant a kollégiumba. Az mondja, ez nem udvarlás volt, egy férfi akart használni egy nőt, és a megalázottság érzése miatt nem mesélte el senkinek a történetét.

- A második egy, a nyolcvanas években egyetemistaként a Vígszínházban interjút készítő nő története, akihez Marton odament, és felajánlotta, hogy járhat próbákra, amitől a lány "dobott egy hátast", ahogyan arra is büszke volt, hogy a rendező mellé ült és kikérte a véleményét. Aztán a premier estéjén maga mellé ültette a lányt, és miközben a saját rendezését nézte, a lány kezét a nemi szervére szorította. A lány nem mert jelenetet rendezni, de a darab végén eltűnt a színházból. De a rendező addig hívogatta, amíg visszatért, egyszer pedig behívta a rendezői szobába és orális szexre próbálta erővel rávenni. Mintha az okozott volna neki perverz örömet, hogy míg egy kiszolgáltatott lány csinál vele valamit, közben nézheti a saját rendezését. Ennek ellenére később is visszatért, mint mondja, "én akkor tényleg azt gondoltam, hogy ennek a szörnyűségnek egyszer át kell fordulnia valami általam is érthető kapcsolatba". Ezt követte egy Sárosdiéhoz hasonló parkolós jelenet, amely után nem ment a Vígszínház környékére. (Ez a történet hangzott el pénteken este Veiszer Alinda műsorában.)

-  A harmadik nő arról beszélt, a 80-as években vidékről járt fel a vígszínházi próbákra. Marton szívélyesen invitálta őt többször is, aztán rendszerint kettesben maradtak, aminek a végén rányomta erővel a lány fejét a nemi szervére. Azt mondja, ő nem húzta el a fejét, hagyta, hogy megtörténjen, talán mert gyenge akaratú volt és azt hitte, ilyenek a férfiak, ilyen egy viszony. "Benéztem" - tette hozzá. Az eset többször megtörtént, le is feküdtek egymással.

- Sárosdi is elmesélte a 444-nek a történetét, azt is elmondta, hogy az ominózus eset előtt is ült már Marton kocsijában, akivel normálisan beszélgettek, de aztán amikor megkérdezte a lánytól, hogy gondolt-e arra, hogy szokott-e arra gondolni, hogy több férfivel szeretkezni, a nő igennel felelt. Szűz volt, ez egyáltalán nem volt igaz, csak úgy érezte, az elvárás az lehet, hogy igennel feleljen.

- Az ötödik nő egy másik színházban dolgozott, amikor Marton a titkárán keresztül áthívta az irodájába, és nyájasan felajánlotta, hogy segít új színházban munkát találni neki. Közben igyekezett közeledni hozzá, amit ő elhárított és kisétált. Azt mondja, mivel nem volt alárendeltségi viszonyban Martonnal, ezért nem tudta őt kényszeríteni és meg sem viselte az eset.

- A hatodik nő a kétezres évek közepén, 18-19 évesen arról álmodott, hogy színésznő lesz, egy nyílt napon ismerkedett meg Martonnal, akire úgy nézett, mint egy hatalmas birodalom császárára. Meghívta egy próbára, leültette a hátsó sorban, majd mellé telepedett, és elkezdte fogdosni. A nő lemerevedett, várta, hogy vége legyen. A próba végén Marton még felajánlotta, hogy vele utazhat egy külföldi útjára, de nem ment bele a nő. Amikor később máshol többször találkoztak, például dedikáláson, Marton úgy tett, mint aki nem ismeri. A nő reméli, hogy sokan Sárosdi Lilla mellé állnak, Marton ezt nem úszhatja meg.

- A hetedik történet is elhangzott már Alinda műsorában. Két éve az akkor már 72 éves Marton a Színművészeti felvételijén kiszórta az egyik jelentkező lányt, de ezzel egyidőben felajánlotta neki, hogy járjon hozzá próbákra. Ekkora embernek el is hitte. A próbák alatt is kereste a testi kontaktust, és miközben elhívta kocsikázni, folyton tapizta a combját. A nő nem akart megbántani egy ekkora embert. Az egyik próbán mondta neki azt, hogy "tanár úr, az az érzésem, hogy maga többet akar tőlem", mire Marton azt felelte, hogy "ezt nem gondolod rosszul". Amikor lány elsírta magát, més megjegyezte, hogy "jajj, de szép vagy, amikor sírsz". Megbeszélték, hogy nem találkoznak többet, amit Marton úgy próbált szentesíteni, hogy "milyen szép, hogy ez a mi kettőnk titka marad".

Marton László pénteken lemondott vígszínházi főrendezői posztjáról, és a Színművészeti Egyetemen is egyelőre befejezte a tanítást. Az ügyben az állítások se pró, se kontra nincsenek bizonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Kopaszokkal és meghatalmazásokkal mennek egymásnak a Dunaferr-ügy szereplői

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat

Miközben Putyin fenyegetően üzent beszédében, a rendőrök elkezdték bevinni a Navalnij mellett kiállókat