szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A II. kerület képviselő-testületének csütörtöki döntésével immár a második fideszes vezetésű budapesti önkormányzat fogadott el olyan szabályozást, amely adót vet ki a területén álló reklámhordozókra.

A kerületek sarcolnak, a jelenség viszont egyáltalán nem csak fővárosi: a júniusban áterőltetett, de a Jobbik által hónapokig könnyűszerrel kijátszott plakáttörvény egy szeptemberi módosítása alapján ugyanis az önkormányzatoknak országszerte meg kell alkotniuk a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról szóló rendeleteiket.

A helyi adókról szóló törvény tavaly év végi módosítása pedig szintén általános szabályként írta elő, hogy 2018. január 1-jétől adóköteles minden, az önkormányzat illetékességi területén elhelyezett reklámhordozó, a közelgő határidő miatt a helyhatóságoknak így a helyi adórendeleteiket is módosítaniuk kell.

Legutóbb a fideszes Kocsis Máté vezette VIII. kerület fogadott el hasonló, a reklámhordozókat az építményadó hatálya alá behúzó változtatást. Az adó mértékét a II és a VIII. kerület is a törvényben maximumként szabott évenként négyzetméterenként 12 ezer forintban határozta meg. Vagyis ezentúl egyetlen – átlagban 12 négyzetméteres – óriásplakát éves adója 144 ezer forint lesz.

A II. kerület csütörtöki testületi ülésén az ellenzéki – főként a jobbikos – képviselők politikai bosszúval vádolták a kormánypárti előterjesztőket, tekintve, hogy az adókötelezettség elsősorban Simicska Lajos több oldalról szorongatott cégeinek, a Mahírnak és a Publimontnak jelent újabb nehézséget (az adó alól értelemszerűen az éppen aktuális kormánypropaganda hirdetéseinek – most épp a Soros-plakátoknak – helyt adó francia JCDecaux sem kivétel, de a kormánynak értelemszerűen az sem jelent majd gondot, ha ennyivel drágábban kapja majd a plakátokat, hiszen most is tízmilliárdokért hirdet).

A kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt tagadta, hogy politikai motivációja lenne, illetve országos Simicska-üldözés része lenne a módosítás, állítása szerint egyszerűen arról van szó, hogy vissza akarják szorítani a közterületeket szerinte elcsúfító hirdetéseket a kerületben. Az Együttben politizáló Hajdú Nóra felvetésére, miszerint a kerületet most legfőképpen a kormány Soros-hirdetéseivel vannak tele, azok nem csúfítják-e el a közterületeket, a polgármester azt mondta: nem érti, hogy ezt miért tőle kérdezi a képviselő, hiszen nekik – mint mondta – semmi ráhatásuk nincs erre.

Az ellenzéki képviselők a vita végén kezdeményezték, hogy a tervezetet vegyék le a napirendről. A kormánypárti többség miatt ez nem sikerült, az ellenzék viszont teljes egységben a Jobbiktól az LMP-n és Együttön át az MSZP-ig nemmel szavazott a módosításra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!