szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ne csak az elzárás és pénzbírság legyen a fiatalok, terhes anyák, fogyatékkal élők egyetlen reális büntetése szabálysértés esetén, a kormány dolgozzon ki olyan alternatív közérdekűmunka-lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik ennek alkalmazását is, írja jelentésében az alapvető jogok biztosa.

Nem jó, hogy egyes szabálysértési eljárásokban nem dönthet úgy a bíró, hogy közérdekű munkát szab ki szankciónak, hanem csak elzárásra vagy pénzbírságra ítélhet bizonyos elkövetőket, áll az alapvető jogok biztosának, Székely Lászlónak a jelentésében. Bizonyos sérülékeny csoportok (fogyatékossággal élő személyek, tizenkettedik hetet betöltött várandós nők, illetve a 14 és 16 év közötti gyermekek) esetében ugyanis szabálysértés elkövetésekor a közérdekű munkavégzést automatikusan kizárja a szabályozás. Ez nem jó, főleg úgy nem, hogy büntetőeljárásban, vagyis súlyosabb vétségeknél ez a lehetőség megvan.

A pénzbírság számos esetben lehetetlen helyzetbe hoz családokat, a fiatalkorúak elzárása pedig a legvégső esetben alkalmazandó, szögezi le a biztos. A jogszabály épp jogvédelemre hivatkozva zárja a ki a munkavégzés alól az érintetteket, mert úgy véli, megfelelő, a sérülékeny csoportok által is végezhető közérdekű munka nehezen lehetne biztosítható.

A gyerekek tankötelezettsége és sérülékenysége miatt legitim lehet, hogy a pénzbírság és az helyszíni bírság egyértelmű korlátozottsága miatt az elzárás marad az egyetlen lehetőség, holott a közérdekű önkéntes munka alsó határa ma 10 év. Ki kéne dolgoznia a BM-nek egy olyan alternatív szankcionálási lehetőséget, amely ad tényleges választási lehetőséget az igazságszolgáltatásnak. Az emberi erőforrások miniszterét arra kérte a biztos, hogy mindehhez biztosítson szakmai segítséget, a nemzetgazdasági minisztert pedig arra, hogy vizsgálja meg, hogyan lehetne bővíteni a fogyatékossággal élő személyek számára alkalmas közérdekű munkavégzési lehetőségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

A Sinopharm szerint gyerekeknek is adható a vakcinájuk

A Sinopharm szerint gyerekeknek is adható a vakcinájuk