szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál kezdeményez eljárást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. megsérti az egyenlő bánásmód követelményét, amiért a felújítás során csak részlegesen akadálymentesíti a 3-as metrót.

Ahogy korábban megírtuk, a november elején kezdődött metrófelújítás során a jelenlegi tervek szerint húszból nyolc állomást nem akadálymentesítenek. A MEOSZ szerint a kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg, hogy a következő 30-40 évben az utasok jelentős része ne érhesse el ezeket metróval.

A szervezet országos jelentőségűnek tartja a beruházást, mert a mozgássérültek ellátása Budapest-központú, számos szolgáltatást – például az egészségügy, a rehabilitáció és az oktatás területén – kizárólag ott tudnak igénybe venni. De nem csak számukra fontos: a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és a nehezen mozgó idős emberek számára is.

A MEOSZ-nál úgy látják, hogy a felújítás kapcsán olyan szemlélet bontakozik ki, mely szerint az emberi jogokat, a fogyatékos emberek jogos igényeit megelőzik a gazdasági szempontok. "A szövetség több alkalommal jelezte, hogy az akadálymentesítés követelményének figyelmen kívül hagyása hazai és nemzetközi jogszabályokat, vállalásokat sért. A projekt ráadásul uniós forrásból valósul meg, ahol szintén meg kell felelni a hozzáférhetőségi követelményeknek, a részleges akadálymentesség nem elfogadható. A jogszabályi kötelezettségek betartatásában a kormánynak mint a végrehajtó hatalomnak felelőssége van" – írták.

A szövetség még október végén megbeszélésre hívta az érintett feleket, akik a közlemény szerint egyöntetűen támogatták a vonal teljes körű akadálymentesítését, de elhangzott, hogy a beruházásra rendelkezésre álló jelenlegi források erre nem elegendőek. A MEOSZ javasolta egy munkacsoport felállítását is, amely azt vizsgálná, hogy a most kimaradó megállókat milyen műszaki megoldásokkal lehet akadálymentesíteni, ezzel kapcsolatban november közepén a miniszterelnöknek és a főpolgármesternek is írtak, ám választ mostanáig nem kaptak.

Ezért döntöttek úgy, hogy közérdekű igényérvényesítést nyújtanak be a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata, a BKV Zrt. ellen. Kérték az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy kötelezze az eljárás alá vontakat a jogsértő állapot megszüntetésére és a jogszerű állapot fenntartására.

(via 444.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum