szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elindította fővárosi kampányát az MSZP – és a pártnak kormányfőjelöltet kölcsönző Párbeszéd. A Coldplay híres, Paradise című számára vonult be Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely. Közösködni kell, adták ki a jelszót a szocialisták. Üzentek Orbánnak is: a többség nem lehet ellenzékben.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Kő kövön

Tóth Bertalan frakcióvezető szerint a tét nem kisebb, mint hogy felszámolják a diktatúrát vagy „itt kő kövön nem marad”. A szocialista politikus úgy véli, a megoldás a közös listában, a közös jelöltekben és a közös miniszterelnök-jelöltben van.

„Ha olyan országban szeretnének élni, ahol a focisták adómentességét önökkel fizettetik meg, akkor ne szavazzanak ránk”

– mondta a frakcióvezető, de az se legyen MSZP-s, aki szerint rendben van, hogy itt él a világ leggazdagabb gázszerelője. Ők, a szocialisták egy igazságos Magyarországban hisznek, ahol független a bíróság, korszerű az egészségügyi ellátás és versenyképes a tudás. Szerinte együtt sikerülhet elzavarni a kormányt, közös erővel sikerülhet választást nyerni.

Budapest elesik

„Nagyon zavar engem valami” – kezdte beszédét Kunhalmi. Méghozzá az, hogy miközben Orbán jobboldali barátaival parolázik és Európa végvári vitézeként tünteti fel magát, mihelyt hazajön, ugyanezek az emberek később köpködik a magyar munkásokat, Orbán pedig nem tesz semmit, utalt Kunhalmi Kurz kijelentéseire. De megvan annak is az oka, hogy miért mennek külföldre a magyar munkások: Orbán miatt, a hitelek miatt, a nagymama fogsoráért és csípőprotéziséért. Összegezve:

Orbán Viktor azt ígérte, hogy megvédi a magyarokat, de nem védte meg.

©

Kunhalmi szerint nincs többség a Fidesz mögött, sőt, már 2014-ben sem volt. Budapesten a listákat összesítve még kevesebb ember van a miniszterelnök mögött Kunhalmi szerint: Orbán nem bírja elviselni Budapestet, vörös Csepeltől Angyalföldig. De ez az érzés kölcsönös.

Az MSZP arca úgy fogalmazott, először Budapestet kell rendbe tenni, utána lehet Hódmezővásárhelyre villamost ígérni.

Ha Orbánék megint nyernek, nem lesznek kerületek, önkormányzatok

– mondta a tétről Kunhalmi. Szerinte ha a Fidesz nyer, Tarlós volt az utolsó ember, akire szavazni lehetett a fővárosban. Lassan mondta, hogy mindenki megértse: ebben a politikai klímában csak közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel lehet nyerni, különben kétharmaddal nyer a Fidesz. Be kell fejezni a testvérháborút.

Összefogás mindenáron

Üzent a DK-soknak is, nem adhatják fel a reményt, ők pontosan tudhatják, hogy ennek az országnak nem DK-, MSZP-, vagy Juhász Péter-problémája, hanem Fidesz-problémája van.

Kontrollt kell szabni ennek a nyomorult hatalomnak, meg kell állítani a Fideszt

– mondta Kunhalmi, ehhez pedig a DK-ra is szükség van. A megegyezéskor Karácsonnyal megfogadták, hogy nem fogják feltépni a múlt sebeit, annyira összefogáspártiak, hogy minden sérelmet félretesznek. Kunhalmi még tovább ment, egyre feljebb és feljebb nyomják a szocialisták a 2018-as választás tétjét, szerinte az ország nem bír ki még négy évet.

Kuhalmi Ágnes
©

Az ő plakátjaikra nem az lesz írva, hogy ki az aktuális ellenség, hanem az, hogy jó magyarnak lenni, ők nem adják fel. Kunhalmi szavazásra buzdította hallgatóságát, mindenkinek, Habonynak, Orbánnak, Karácsonynak és neki is csak egy szavazata van, amivel élni kell.

Kard és napelem

Barabás Richárd úgy konferálta fel Karácsony Gergelyt, hogy Magyarországnak nem olyan kormányfőre van szüksége, aki kardot kovácsol, hanem olyanra, aki házat épít, rajta napelemmel. Karácsony a járdán térdeplő óvodásokkal és Vajna Tímeával kezdte, akinek nincs pénze új ruhára, ez két Magyarország, egymástól elszakadva. Nem érti, hogy lehet az, hogy ezt tűrik az emberek, vagyis mégis érti, oszd meg és uralkodj, csak ehhez ért a Fidesz.

Karácsony Gergely
©

De Karácsony megérti azokat az embereket is, akik 2010-ben bíztak a Fideszben és erős kormányt akartak. Azonban ezek az emberek csalódtak a Fideszben és ma már változást akarnak. A kiindulóhelyzetről azt mondta:

Azt látni kell, hogy ma a Fidesznek áll a zászló.

Nem Messiás

Kijelentését meg is magyarázta Karácsony. Azért vezetnek, mert ők a legnagyobb, legszervezettebb kisebbség, a szétaprózódott többségnek össze kell fognia, mert szerinte a többség nem lehet ellenzékben. Az MSZP és a Párbeszéd már összefogott, várják a többieket.

Nem Messiás akarok lenni, nem megváltó vagyok, hanem szolgáló.

©

Ha azzal tesz a legtöbbet, hogy a listát vezeti, hát azt teszi. Szerinte az elmúlt 27 év csak az ígéretekről szólt, áldemokrácia helyett pedig szociális demokráciára van szükség, és kiemelte az oktatás fontosságát. Azt érzi, mintha a Fidesz nyugdíjpolitikája arról szólna, haljunk meg minél hamarabb.

Kormányzásának jelszava az lenne, ha messzire akar valaki jutni, ne menjen egyedül. Hiszi, hogy sikerülhet választást nyerni, de ehhez sokat kell tenniük, most kell cselekedniük, mert lehet, hogy később késő lenne. Karácsony beszéde végén felállította székeiből a közönséget, akikkel elszavaltatta, hogy:

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!

Horváth Csaba fővárosi képviselő arról beszélt, Budapest nyerhető, nagyon is, aminek megágyazott a Fidesz és Tarlós azzal, hogy problémahalmazt hagytak maguk után, kórházak, metrófelújítás, kiüresedett kasszák.

Ennek a városnak több jár, Budapest többet érdemel.

Horváth után a 2006 óta kispesti polgármester, Gajda Péter beszélt, szerinte is inkább kórház, mint termálvizes lórehabilitációs központ. “Hajrá MSZP, legyen Karácsony.” Tüttő Kata, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt, megcsinálják, ha lesz összefogás, de volt már bizonytalan ezzel kapcsolatban. Most nem az.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri

Negyven éve halt meg a németfalui cigánytelep keserű hőse, Cséplő Gyuri

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni