Windisch Judit
Windisch Judit

A DK elnöke a 14. évértékelőjét tartja, Gyurcsány Ferenc szerint ők az egyetlen ellezéki párt, amely nem kötött tisztességtelen alkut a Fidesszel. Kiosztotta a kormányt és az ellenzéket is, de durván nekiment a katolikus egyháznak is.

Rövid, mindössze 35 perces beszédet tartott Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki egy budapesti luxusszállodában értékelte az évet - legalább a szegénységet csak érintőleg említette -, immár tizennegyedszer. Hektikus beszédet tartott, amelyben a kormányt, az ellenzéki pártokat, és az egyházat is szídta, utóbbit meglehetősen hosszan, és szorosan összekötve a szexuális zaklatási botránnyal.

Gyurcsány azzal kezdett, nincs alku Orbánnal, és percekig sorolta, miért. Példálul, mert "a kormány az országot beteggé tette, erkölcseit porrá zúzta, a becsületest baleknak nézik, a lopást pedig törvénynek, háborúznak Brüsszellel, diktatúrákhoz dörgölőznek."

"Feslett erkölcsű bűnszövetkezet a kormány"

- mondta, és többször diktatúrázott is. Már hat perce beszélt, mire megkapta az első tapsot arra, hogy "nincs olyan ítélőszék, amely kegyes lesz az Orbán-kormányhoz."

Nagyon durva gyomrost kapott az MSZP

Gyurcsány szerint "ha van ellenzéki párt Magyarországon ami soha nem kötött tisztességtelen alkut Orbán rendszerével, az a DK."

Először az LMP-t említi, bár a gondolatmenete nem volt pontosan érthető. Arról beszélt, a párt éveken keresztül ejátszotta, hogy lehet középen állni, demokrácia és diktatúra között, a választás közeledtével viszont elfogadhatatlan alkut kötöttek, kisegítették a Fideszt a törvényhozásban. Ezt a beszédében nem fejtette ki bővebben.

©

A szocialistákkal folytatta: nincs rendben, hogy az MSZP-hez köthető pártsajtót ilyen-olyan módon a Fidesz finanszírozza. "Aki a Fidesz tányérjából eszik, az a Fidesszel válik egyenlővé.

Nem lehet egyik oldalon kapni valamit, másik oldalról figyelmezetni, hogy nem mehet így tovább. Aki így tesz, elveszti alapvető erkölcsi tartását."

Viszonylag könnyen, és nem véletlenül beszél ilyen durván az MSZP-ről: egyrészt nincs közös lista, csak koordinált egyéni jelöltek, ahol legfeljebb csak kampányolni kell a másik párt jelöltje mellett, a listás szavazatokért pedig "harcban állnak", sokak szerint ugyanis Gyurcsánynak egyik célja, mint a legnagyobb párttá válni a baloldalon.

Vissza a beszédhez: Vona Gábor Jobbik elnök kapcsán azt tartja alkukötésnek, hogy Vona annak idején egy polgári körben ült Orbán Viktorral. Erről maga Vona korábban azt mondta, ő egy csalódott fideszes. 2002-ben lépett be a polgári körbe, amelyből 2003-ban kilépett, abban az évben lett az ifjúsági szervezetből párttá alakuló Jobbik alelnöke, 2006-ban pedig elnöke.

Gyurcsány folytatta: a DK bojkottot hirdetett, "mert egy demokrata nem lehet konstruktív ellenzéke a diktatúra parlamentjének, a diktatúra konstruktív ellenzéke ugyanis a diktatárúrát építi." A DK elnöke szerint a válaszáson legyőzhető a kormány - ahogy Gyurcsány fogalmazott, a diktatúra -, a harcot ugyanis nem a pártok vívják, hanem az emberek.

Nem tiszte védeni Sorost, de...

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, Soros írt két vitatható cikket, ezzel a kormány ellensége lett, és minden erről szól. Az elmúlt hónapokban róla többet hallottak, mint a munkásokról, holott 4 millió ember dolgozik.

"Nem dolgom védeni a Sorost, de itt istenverte manipuláció hazugságával állunk szemben."

©

A kormány több ezer embert fogadott be, miközben folyik a menekültellenes kampány.

"Ezek az embere elvették a munkát, megbecstelenítették lányainkat, asszonyainkat, drámaian növelték a bűnözést, tönkretették a közbiztonságot? Valóban kalifátus lettünk?"

- sorolta a kormányzati paneleket Gyurcsány, amivel nem kis tetszést váltott ki.

Az igazán "nagy dobás" csak ezután jött, Orbánra húzta egyik, az őszödi beszédből elhíresült mondatát:

"A világ hazugságát követte el a kormány, amely tovább fröcsög, ahelyett, hogy beismerné, hogy hazudtunk reggel, délben..." - fogott hozzá Gyurcsány, majd a taps miatt kénytelen volt újrakezdeni a poént, melynek lényege, hogy Orbánék nemcsak reggel, délben és este hazudtak, hanem tízóraikor, uzsonnakor, és felkeltek éjjel is, hogy hatodjára is hazudjanak.

Előhúzta a "pedofil papok" kártyát

Minden eddiginél keményebben nekiment az egyháznak is: az állam-egyház összefonodásakor idézett egy évtizedekkel korábbi Orbán-gondolatot, melyben bírálta az MDF kormány és az egyház kapcsolatát. Jelezte, hogy most "fél percre Orbán lesz", de tovább volt az, elég jelentős részt kapott beszédéből az egyházakra vonatkozó rész.

Azzal kezdte, a hit az élet egyik legnagyszerűbb adománya, ezért tiszteletet és védelmet érdemel, a pártpolitizáló egyház viszont nem védelem tárgya, hanem pártpolitikai küzdelem alanya.

"Aki befolyásáta diktatúra szolgálatába állítja, az nem szolgálja, hanem meghazudja Istent. Ezekre az egyházakra a DK is így tekint, és ekként kezeli azokat.

Sorolta a tervezett intézdekéseket:

  • Ma az egyházi iskolák háromszor annyi működési támogatást kapnak, mint az államiak vagy az alapítványiak, a DK kormányra kerülve ezt a helyzetet megszüntetné.
  • Alaptörvény sértő, hogy 100 településen csak egyházi iskola van, ezt a helyzetet is megszüntetnék.
  • A pártpolitikában részt vevő egyházak az adókedvezmények sorát kapják, amelyhez más szervezetek nem jutnak hozzá, ezt is megszüntetnék.

Majd rátért a legdurvább részre. A DK-s hallgatóság is sokat változott: mikor Gyurcsány egy korábbi beszédében a Marton ügyre utalva női combokat fogdosó férfiakról beszélt, volt, aki felkuncogott a közönségben, most viszont inkább borzongó morajlás volt, mikor arról kezdett beszélni, "az elmúlt években sokkolta a világot a napfényre került szexuális zaklatások ügye." Gyurcsány azt mondta, a 2000-es évek elején egy vatikáni jelentés kimutatta, a szolgálatot teljesítő papok mintegy hat százaléka érintett gyermekmolesztálási ügyekben.

"A Katolikus Egyház berkein belül itthon 2 ezer pap teljesít szolgálatot, így arányosan ez Magyarországon 100-120 papot és több ezer gyermeket érint. Mit tett a katolikus egyház? Semmit. Az elmúlt időszakban 5-6 gyermekmolesztálási ügy került elő, ez a jéghegy csúcsa."

Ferenc pápával értenek egyet, aki rémtettekről beszél és zéró toleranciát hirdetett. A DK ezért független bizottságot hozna létre az egyházi köröket érintő pedofilía kivizsgálására.

©

Saját sikersztorikról, röviden

Gyurcsány felhozta azokat a témákat is, amelyekben a párt aláírásokat gyűjt: ez pedig a nem itt élő magyarok szavazati joga, és az ukránok magyar nyugdíja. A DK elnöke arról beszélt, ha nem szavazhatnak azok, akik soha nem éltek itt életvitelszerűen, akkor megszűnik az az érdek, hogy orosz bűnözők állampolgárságot kaphassanak.

Megemlítette azt is, a DK nem adna nyugdíjat azoknak az ukrán állampolgároknak, akik egy korábbi egyezmény alapján erre most jogosultak. Azzal zárt, totális hatalom épült fel, ezt kell megtörni, megverni, leváltani. Azzal fenyegetett, ha nyernek, a diktatúra rendszerével együttműködő politikus, bíró, ügyész, diplomata vagy közigazgatásban dolgozó szakember nem kap helyet a kormány környékén.

Gyurcsány beszédét nagyjából 200 lelkes DK-s hallgatta, bevonulásakor többen huhogva éljenezték, és feltett kézzel tapsoltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Válságos állapotban van a tehervonat alá esett lány

Válságos állapotban van a tehervonat alá esett lány

Megtekeri az algoritumsát a YouTube, változhat a zenei videók megtekintése

Megtekeri az algoritumsát a YouTube, változhat a zenei videók megtekintése

Orbán beszállt az önkormányzati választási kampányba

Orbán beszállt az önkormányzati választási kampányba

Márki-Zay: Politikai alapon büntették a hódmezővásárhelyi önkormányzatot

Márki-Zay: Politikai alapon büntették a hódmezővásárhelyi önkormányzatot

Zebrafestésre kényszerítették Budakeszit

Zebrafestésre kényszerítették Budakeszit