szerző:
Bánovics Attila

Bármilyen sok bizonyítékunk van, ahhoz, hogy a gyanú bizonyossággá váljon, kell még egy kísérlet. Vagy még négy. Vélemény.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A választási rendszerünk nem olyan, amilyennek szeretnénk, hanem amilyennek tapasztaljuk. Az hogy leváltható-e egyáltalán a kormány, megfigyeléssel igazolható vagy cáfolható állítás.

Hont András vitaindító cikkében azt írja:

Nem közismert tény, de a legutóbbi választáson a parlamenti ellenzék nemhogy több szavazatot kapott, mint a kormány, de egyenesen megszerezte a szavazók abszolút többségének támogatását.

Mit műveltünk eddig, ha ez sem közismert tény? Az eredmények négy éve fent vannak az úgynevezett interneten.

Itt az ideje beírni a böngészőbe, hogy www.valasztas.hu, és összehasonlítani az adatokat a két lehetséges hipotézissel: Ebben a rendszerben a kormány leváltható vagy nem leváltható. Ha igen, minek bojkottálni? Ha nem, minek szavazni?

Például azok, akik magas részvételben bíznak, észrevették, hogy 2006 és 2014 között félmillió választópolgár tűnt el a szavazófülkékből? Éppen amikor a gazdasági válság százezreket kényszerített arra, hogy külföldön dolgozzanak, ahonnan ők nem szavazhatnak levélben (könyörgöm, a XXI. században, levélben, miért nem?). Most Ausztriában vagyok, és a hozzám legközelebbi szavazófülke 202 kilométerre van (megnéztem az interneten). Öntől milyen messze van a legközelebbi?

A számok mögött emberi döntések vannak, sőt kényszerhelyzetek.

Magyarországon az átlagos részvétel 65%, a legutóbbi választáson 61,73% volt. Miközben a tavalyi osztrák parlamenti választáson 80%-ot mértek. Ami ott átlagos. Igaz (és tessék figyelni, ezek adatok), Ausztriában arányos a választási rendszer, lehet levélben szavazni, és a kampányban minden pártnak annyi plakátja van az utcákon, hogy orra lehet bukni bennük. Mondom, mindegyiknek. Magyarország ennek mindenben az ellentéte. Melyik hipotézissel vannak összhangban az adatok? Azzal, hogy idén a választási részvétel olyan lesz, amilyen nálunk szokott, vagy olyan, amilyen Ausztriában? Mindannyian az utóbbit szeretnénk, de nem számít, mire vágyunk. Az emberi döntéseket a benyomások, azokat meg a számok határozzák meg.

Vita a választási bojkottról a hvg.hu-n

Hont András: Utolsó szavak a választási bojkott ügyében

Béndek Péter: A demokráciánk sírfeliratához

Szigetvári Viktor: Érvek az alkotmányos forradalom mellett

Krómer István: A bojkott bojkottja

Gulyás Márton: Orbánt az ellenzéki pártok nem, de a szavazók még megbuktathatják

Szarvas Koppány Bendegúz: Bojkott? Oké. És utána?
Seres: Legyünk önzők, menjünk szavazni!

Tüttő Kata: Az elit öngyilkos alakulat

Elek István: A Fidesz legyőzhető

Az közismert, hogy aki kormányváltást akar, nem szavazhat a Fideszre, de ez csak Ausztriában lenne elegendő információ (tudják, arányos rendszer, náluk a többség dönt). Magyarországon azt is tudni kellene, melyik ellenzéki pártra/jelöltre kell voksolni a cél érdekében.

Seres László azt írja:

Most abban bízhatunk, hogy az emberek megtalálják a legesélyesebb helyi jelöltet.

A bennem élő hatéves gyerek felteszi a kérdést: Honnan tetszik majd tudni, hogy ki a legesélyesebb? A felnőtt pedig megadja a választ: a választás eredményéből. Abból kiderül, hogy melyik volt, melyikre kellett volna szavazni. És előtte? Honnan?

Változtassuk meg, képzeletben, a szabályokat csak kicsit. Legyen kétfordulós a választás, és a másodikba csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be. Most kire kell szavazni a kormányváltáshoz? A másikra. A döntéseinket a rendszer határozza meg.

Ismerjük a szabályokat, elvégeztünk egy kísérletet, ez volt a 2014-es választás. De egy nem elég. Ha viszont idén is azt látjuk, hogy a rendszer ugyanúgy működik, mint legutóbb, akkor bajban vagyunk.

Utána is lehet borzolni az idegeinket a „bízunk, hiszünk, remélünk” szavakkal, és elmondani: „Igaz, hogy kétszer nem sikerült, de harmadszorra menni fog. Vagy negyedszerre. Ötödszörre már biztos.” De ahogy gyűlnek a bizonyítékok, úgy tűnik fel egyre több választónak:

ha olyannak látszik a rendszer, amelyikben nem lehet kormányt váltani, és nem is tudunk kormányt váltani, akkor talán ez egy olyan rendszer, amelyikben nem lehet kormányt váltani.

Ez a legegyszerűbb hipotézis, amely egyelőre működik. De bojkott még nem lesz, mert bármilyen sok bizonyítékunk van, ahhoz, hogy a gyanú bizonyossággá váljon, kell még egy kísérlet. Vagy még négy. És akkor idén vagy 2030-ban megállapíthatjuk, hogy ami úgy megy, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, az valószínűleg egy kacsa.

Van rosszabb a bojkottnál.

Az, ha a magyar választó úgy végzi, mint az új-zélandi Kakapó madár, amely nemcsak elfelejtett repülni, de azt is elfelejtette, hogy elfelejtett. Ezért, ahogy egy kutató írja, amikor izgatott lesz, felszalad egy fára, leugrik, majd a földbe csapódik, mint egy darab tégla. Aztán megint megpróbálja. Újra és újra.

Egy félelmetesebb dolog van annál, ha a választók nem tudják leváltani a kormányt. Ha nem tudják, hogy nem tudják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway