Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Lázadnak a szülők a menzaételek ellen egy I. kerületi iskolában, és panaszkodnak Zuglóban is. Mindkét önkormányzat területén a Hungast szolgálja fel az ebédet. A vállalkozás a közétkeztetési piac egyik dinamikusan fejlődő, fideszes kötődésű cége. A jól dokumentált panaszok ellenére a Hungast egyre-másra nyeri a közbeszerzéseket.

 • A gyerek zsír- és hagymaszagú volt iskola után;
 • a szolgáltató nem vagy csak orvosi igazolásra akar vegetáriánus étrendet biztosítani;
 • az ételek íztelenek, drágák;
 • hajszál és körömdarab volt bennük;
 • a hús mócsingos;
 • a gyerekek szétfőtt, "zselékrumplit" kaptak;
 • az aranygaluskához készített vaníliaszósz sós volt;
 • "száraz volt a spagettitészta, nem főtt meg, nyúlós volt a borsófőzelék, mint a slejm";
 • a főzelék szétfőtt törmelékekből áll;
 • az ételeknek rossz a szaga;
 • elveszi az gyerekek étvágyát.

Csak úgy sorjáznak a gyerekek panaszai abban az elégedettség-felmérőben, amelyet a Batthyány utcai általános iskola szülői közössége szervezett a Hungast Kft. által szolgáltatott menza értékelésére.

"Étlapjainkat gasztronómiai vezetőnk irányítása mellett felkészült dietetikusaink közreműködésével készítjük, szem előtt tartva a hagyományos magyar ízeket, a területi sajátosságokat, a szezonalitást, valamint a fogyasztói elvárásokat. Figyelembe kell vennünk az étlapszerkesztéskor a 37/2014. (IV.30) Emmi-rendelet közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásait is"

– ezek viszont a Hungast szavai saját ételei jellemzésére. Az idézetben az Emmi menzarendeletére utal, amely elvileg előírná a reformkosztot. Az intézkedést követő botrányokról a hvg.hu rendszeresen beszámolt, az előírt alacsonyabb só- és cukortartalom rendszeresen kiverte a biztosítékot a gyerekeknél, rengeteg étel ment a moslékba, de végül a rendelet hatályban maradt.

"Ételallergia esetén kötelesek vagyunk diétás étrendet összeállítani az érintett gyerekeknek, de hála a minden területen alázattal dolgozó, felkészült szakembereinknek, volt már rá példa, hogy egyedi, szülői kérés alapján vallási eredetű diétás étrendet is tudtunk biztosítani a fogyasztó legnagyobb megelégedésére" – ezzel hirdeti magát a Hungast, ám az állítás cseppet sem vág egybe a már idézett szülői közléssel, amely szerint még vegetáriánus étrendet sem hajlandó biztosítani a cég. (A vallási előírások a hús elhagyásánál csak bonyolultabbak lehetnek.)

Hiába jelentette be az iskola, nem változott az étel

A budapesti I. kerületi Batthyány utcai általános iskola menzájára az után érkeztek ezek a panaszok, hogy szolgáltatóváltás történt 2017 végén. A gyerekek és szüleik az előző céggel sem voltak elégedettek, de a Hungast alatt a helyzet szerintük csak rosszabb lett. A szülő ráadásul nem küldhet be otthonról ételt, és nem is rendelhet kívülről a gyereknek – igaz, uzsonnát vihet magával minden iskolás. A szülők ezért végeztettek önkéntes felmérést, amelyben a gyerekek kendőzetlenül elmondhatták a tapasztalataikat. Végül nagyjából a gyerekek felének véleményét sikerült összegezni a havi 13 ezer forintba kerülő ellátásról.

Képünk illusztráció
©

A szülők eljuttatták a kifogásaikat az önkormányzatnak, amely leült a Hungasttal, és átbeszélték a problémákat – ezt követően 2-3 nap alatt minden megoldódott! Legalábbis az önkormányzat szerint. A hvg.hu-nak nyilatkozó szülő viszont továbbra is mindennap ételtermoszban ad ebédet a gyerekeinek. Pedig az érintett kisiskolásoknak semmi különleges dietetikai vagy ízlésbeli kívánsága nincs (élelmiszer-érzékenység, -allergia, húsmentes táplálkozás stb.) Forrásunk úgy tudja, jelenleg a gyerekek 20 százaléka nincs befizetve a menzára, és a felsősök közül egy osztálynyi gyerek inkább a közeli kifőzdét választja ebédszünetben. Az iskola által "kinyilatkoztatott" változások nem következtek be, a helyzet ugyanaz maradt, ezek a legfrissebb tapasztalatok. Az iskola közlése szerint most 256 gyerek van befizetve ebédre.

A cég is tudja, képtelen lenne mindenkit azonos elégedettség mellett kiszolgálni: "Tisztában vagyunk vele, hogy nem könnyű minden ízlésnek egyszerre megfelelni, sőt, talán lehetetlen is, így a legjobb szándékunk ellenére is előfordul, hogy egyes ételek nem mindenkinek ízlenek ugyanolyan mértékben, de rendszeresen kikérjük fogyasztóink véleményét, hogy minél közelebb kerülhessenek a fogyasztói igények a jogszabályi kötelezettségeink betartásával készülő menüsorainkkal."

Nagyvonalú önkormányzati ajánlatok

A Hungast a közétkeztetés egyik üstökösként emelkedő cége. Először 2011-ben figyelt fel rá a sajtó. A HVG akkor arról írt, hogy értékes ingatlant szerezhet meg a cég egy követelése fejében. A Hungast sorra nyerte a közétkeztetési közbeszerzéseket, volt, hogy egyedüliként, mint a fideszes vezetésű Pest megyében.

Nem túl meglepő módon a vállalkozás hátterében kimutatható volt a fideszes szál: a cég tulajdonosának, György Tamásnak az érdekeltségébe tartozó Aquaplus Kft. alapította azt az Aqua Holding nevű céget, amelyben 2010 nyaráig Bánki Erik fideszes politikus, a parlament gazdasági bizottságának mostani elnöke is tulajdonos volt. Ő 2017-ben majdnem 90 hektárral növelte földtulajdonának nagyságát és 190 millió forinttal banki tartozásai mértékét a képviselői vagyonnyilatkozata szerint. (Bánkinak egyébként máshogy is bejött az élet: felesége a röplabdaszövetségben tölt be pozíciót, és épp férje terjesztette be a parlamentben, hogy a röplabda is tao-sportág lehessen – amióta pedig az, egy velük szintén kapcsolatba hozható cég, a Beach Sport Kft. kapta a legtöbb röplabdás tao-pénzt, 1,1 milliárdot.)

Bánki Erik
©

A Hungast pedig nem állt meg: sorra nyerte a közétkeztetési közbeszerzéseket. Pécsett úgy, hogy az előre tervezett éves keretnél 76 millióval drágább ajánlatot adott be (tán az ilyen ügyletek miatt is kellett a várost gyámság alá venni).

A luxusvécéjéről is elhíresült Papcsák Ferenc zuglói polgármester a kerületben 2011 óta jelen lévő Hungasttal 2014-ben közvetlenül a választás előtt írta alá a közétkeztetési szerződést, amelyet aztán utódja, a párbeszédes Karácsony Gergely újratárgyalt, és 200 millióval alacsonyabb áron és a kerületnek kedvezőbb feltételekkel kötött újra. (Mint a figyelmünket felhívták, Karácsony egy másik szerződést tárgyalt újra, a Papcsák által megkötöttet ugyanolyan feltételekkel újrakötötte.)

A cég 2017-ben felvásárolta a francia hátterű (az étkezési utalványok piacáról kitiltott, majd ezért hatalmas kárpótlásért perelő) Sodexo egyik üzletágát is, és a tranzakció után már 11 megyében és Budapesten is főzhetett a Hungast – a Gazdasági Versenyhivatal 2017. július végén kimondta, ez nem jelent versenyjogi problémát, a piacon számos cég marad, nincs fenyegetve a verseny, és káros "horizontális versenyhatások" (áremelkedés vagy minőségromlás) sem igazolhatók.

2017 végén pedig a Hungast Vital Kft. elnyerte a Budavári Gamesz által kiírt közbeszerzést is, és így az I. kerületi Klebelsberg Központ (KK) összesen hat iskolájának (köztük a Batthyány utcainak) és a nyári napközis tábornak is szállíthat ételt 128,8 millió forintért.

A Hungast most már ott tart, hogy 19 megyében, 800 tálalási ponton, napi 200 000 adag ételt juttat el a fogyasztóihoz, tájékoztatta a cég a hvg.hu-t.

Ha egy iskola elégedetlen, az egyedi esetnek is felfogható. A Hungast szolgáltatásával azonban Zuglóban sem elégedettek: "Az étkezés minőségével kapcsolatban érkeznek panaszok a Zuglói Szociális Szolgáltató Központhoz, amely ezekről rendszeresen egyeztet a Hungast Kft.-vel". A zuglói önkormányzatban, amióta a Hungast szolgáltatja a közétkeztetést, így alakul az közétkeztetésre előfizetők száma, és ebből nem az olvasható ki, hogy egyre népszerűbbek az ételei:

 • 2015-ben 239 310 adag / év 953 adag / nap
 • 2016-ban 207 456 adag / év 823 adag / nap
 • 2017-ben 191 111 adag / év 761 adag / nap
Helyreigazítás

Cikkünk megjelenése után a Hungast Vital Kft. helyreigazítási kérelemmel fordult hozzánk. E szerint cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Zuglóban sorra mondják le az előfizetéseket, a zuglói önkormányzatban, amita a Hungast szolgáltatja a közétkeztetést, így alakul a közétkeztetésre előfizetők száma:

-2015-ben 239 310 adag/év 953/nap

-2016-ben 207 456 adag/év 823 adag/nap

-2017-ben 191 111 adag/év 761 adag/nap.

Ezzel szemben az igazság az, hogy Zuglóban az előfizetők száma folyamatosan növekszik, amióta a Hungast szolgáltatja a közétkeztetést, így alakul a megrendelt ételadagok száma:

-2015-ben 2 003 310 adag/év 7981 adag/nap

-2016-ban 2 039 125 adag/év 8124 adag/nap

-2017-ben 2 061 219 adag/év 8244 adag/nap

Cikkünkben valóban pontatlanul fogalmaztunk, az általunk idézett számsor ugyanis a Zuglói Szociális Szolgáltató Központnál a szociális étkezést igénybe vevők létszámára vonatkozott, ezeket az adatsorokat küldte el a hvg.hu-nak az önkormányzat. A kerületi teljes közétkeztetést igénybe vevők száma (amiben tehát a pedagógiai intézmények is beleértendők) valóban emelkedtek.

Képünk illusztráció
©

Így működik a rendszer

Mit mond a cég a felmerülő kritikákra, és mit tud mondani arra, milyen megoldást keres? "Minden beérkező kérést, észrevételt, vagy köszönetet – mert szerencsére utóbbiakból sincs hiány – személyre szabottan megválaszolunk, és amennyiben szükséges, az adott felvetést kivizsgáljuk, az abból leszűrt tapasztalatokat felhasználjuk a szolgáltatásunk fejlesztésére – természetesen a jogszabályi háttér adta lehetőségekhez mérten."

Elképesztő gyorsaságú, versenyhivatali áldással lezajló terjeszkedés, közbeszerzési tarolás a minőségi panaszok ellenére, háttérben megbújó fideszes szál – ilyen cégek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) büszkeségei. Lázár János miniszter a 108. Kormányinfón pár mondatban felvázolta a Fidesz gazdasági filozófiáját. Ezek szerint bizonyos stratégiai ágazatokban az államnak vagy egy "nemzeti" cégnek kell dominálnia.

A 150 milliárdos értékű közétkeztetési piac már huzamosabb ideje van a fideszes politikai vállalkozók érdeklődési körében. 2017 elején azt lehetett hallani, hogy államosíthatják az egészet. De nagyon úgy fest, a lobbiharcok egyelőre megakadályozták ezt. A Fidesz-közeli cégek is meg tudnak etetni sokakat. Még ha közben a gyerekek kicsit éhesek is maradnak.

Cikkünkre, és a Hungast tevékenységére vonatkozó más médiumok cikkére a Budavári Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (GAMESZ) utólag azt reagálta, hogy ezekben a cikkekben téves vagy csúsztatott információk jelentek meg, ami egy ellenzéki lejárató kampány része. A" kerület másik 5 iskolájából nem érkezett hasonló panasz." A GAMESZ a nem is kötelező közbeszerzésen a legjobb ajánlatot tevő Hungast Vital Kft-t bízta meg a feladatok ellátásával, transzparens módon. A felmerült panaszokat pedig a cég és a GAMESZ orvosolta.

Kötelességünknek látjuk megjegyezni, hogy cikkünk természetesen nem egy ellenzéki lejárató kampány része. A szülői panaszok és a zuglói önkormányzati adatok ténykérdések, ahogy a Bánki Erik-féle szál is az. Ezekkel a GAMESZ közleménye nem is foglalkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Ceglédi Zoltán: Tanácsokról szólva

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott