szerző:
Tetszett a cikk?

A kórházudvaron parkoló mobil CT-ben látják el a daganatos és más súlyos betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, már ha fel tudják őket vinni a csúszós rámpán a kamion ajtajához. A kórház szerint ez csak átmeneti megoldás, mert a jövőben új szolgáltató végzi a CT- és MR-vizsgálatokat, csakhogy addig csúsztak a pályáztatással, míg most a hóesésben kell hurcolni az akut betegeket. A tender győztese pedig egy olyan cég, amelytől egészségügyi referenciát nem is kértek, de korábban a TEK-nek gyártott zubbonyt és derékszíjat. A kamion ajtaján ott virít a logó: "Magyarország megújul".

Miközben heti penzumként kellene jó híreket generálni az ezer sebtől vérző egészségügyi rendszerről, nézni is rossz volt, mi zajlik jelenleg a pesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet udvarában: a hideg téli időben egy „csúszásveszély” táblával ellátott rámpán hurcolják fel és le a fekvő- és akut betegeket a kórházi udvarra leparkolt kamionba. Csak így emlegetik a speciális járművet, amelyben található a mobil CT, ezt általában akkor szoktak bevetni, ha valamilyen okból nem áll rendelkezésre a drága, korszerű diagnosztikai berendezés. Ilyet állítottak üzembe például az ajkai kórházban, miután egy daganatos beteg belehalt, hogy az ottani, elavult gép olyan rossz minőségű felvételeket készített, amelyeken kivehetetlen volt a végzetes elváltozás.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban viszont szó sincs vészhelyzetről, így valószínűleg nem is lett volna szükség erre az átmeneti megoldásra, ha az egészségügyben különösképpen elvárható gondossággal és a betegek érdekeit figyelembe véve járnak el. A X. kerületben található, nagy kórházi tömbben ugyanis van egy „CT és MR, illetve DEXA csontsűrűség vizsgáló” központ egy állandó, erre kialakított épületben. Több mint tíz éven át itt egy külsős szolgáltató, a Mediworld Plus Kft. végezte ezeket az úgynevezett képalkotó diagnosztikai eljárásokat, a szerződése viszont lejárt, a tavaly lefuttatott tenderen kiválasztott új szolgáltató pedig még nem kezdett működni.

©

A járóbeteg menjen máshova, a fekvőbeteget felviszik a rámpán

A köztes, átmeneti időszakról a kórház honlapján tájékoztatták a betegeket arról, hogy "2018. február 1-én 00:00 órától az új, nagy tudású CT és MR készülékek” beüzemeléséig a járóbetegeket egyáltalán nem fogadják, hanem átirányítják egy XIII. kerületi vizsgálóba. „Az akut és fekvőbetegei részére” pedig az eddigi vizsgáló épülete előtt üzembe helyezett mobil CT állomásban végzik a vizsgálatokat. Mindez az új berendezések „beüzemelésével járó munkálatok elvégzéséig” tartó átmeneti időszak alatt, vagyis „előreláthatólag két hónapig” így lesz

„zavartalan és folyamatos betegellátás érdekében”.

Saját szemünkkel győződtünk meg arról, mennyire zavartalan az ellátás: valóban ott parkol a kórház szívében az ideiglenes diagnosztikai állomás, csakhogy ennek ajtajához egy hosszú rámpán lehet feljutni, amelyen ott virít az említett, csúszásveszélyre figyelmeztető tábla. Ottjártunk idején is hoztak egy idős asszonyt, több betegszállító tudta nagy lendületet véve, együttes erővel felgurítani a bejáratig, mindezt a hideg, téli időben, latyakban, hóesésben.

Csúszásveszély
©

A lélegeztetett betegek ágya be sem fér

Ráadásul egy névtelenséget kérő kórházi forrásunk szerint az intenzíves, illetve lélegeztetett betegeket eddig saját betegágyukon szállították át a vizsgáló épületébe, hiszen náluk fokozott jelentősége van, hogy minél kevesebbet mozgassák őket. Az ilyen betegeket mindig többen, köztük orvos kíséri, főleg azokat, akiket folyamatosan lélegeztetni kell. Csakhogy ezeket az ágyakat egyáltalán nem tudják felvinni a mostani rámpán, elfordítani pedig végképp nem tudnák a rámpán, illetve a csőszerű járműben. Ezért ezeket a legsúlyosabb állapotú betegeket át kell fektetni először egy betegszállító kocsira, azon feltolni, majd arról még egyszer mozgatva átemelni őket a vizsgálóasztalra.

Így különösen pikáns volt látni, hogy a mobil CT kamionjának ajtaján

ott virít az Új Széchenyi Terv-logó és az uniós-magyar zászló mellett, hogy „Magyarország megújul”.

Nem csak gépcsere, még a padlót is felszedték

Ráadásul a kórház hivatalos tájékoztatásával ellentétben egyáltalán nem tűnik úgy, hogy éppen csak az új készülékek beüzemeléssel járó munkálatai zajlanának. Mivel az eddig diagnosztikai központnak egy irányból még a falát is kibontották, a tátongó lyukon keresztül sikerült bejutnunk a korábbi CT-MR-vizsgálóba. Fotókat is készítettünk arról, hogy az egész helyet szabályosan szétbombázták a csupasz falig, még a burkolatokat, az aljzatot is felszedték, de láthatóan még az új elektromos hálózatot sem alakították ki, a helyiségek teljes kialakítása hátravan.

Kórházi forrásunk szerint, ha egy CT-MR-DEXA-központban csak a gépeket cserélték volna le, akkor egy profi, erre szakosodott szolgáltató az új készülékek beüzemelését, az átállást pár hét alatt meg tudta volna oldani. Úgy tudja, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az előző cég „partner lett volna” abban is, hogy az általa kialakított berendezést egy megállapodás szerinti értéken átadja, hogy ne kelljen a nulláról újraépíteni mindent.

Kívülről így festenek a beüzemeléshez szükséges munkálatok
©

Addig totojáztak, míg jött a tél

Úgy tudjuk, hogy a kórházban a vizsgált betegek jelentős része olyan onkológiai beteg, akinek pár havonta kontrollra van szüksége, illetve a kemoterápiához, sugárkezelésekhez is elengedhetetlenek a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Őket most hónapokig más kerületbe irányítják, az akut betegeket a kamionban látják el, ami elsősorban azért erősen megkérdőjelezhető, mert több forrásunk szerint is mindez elkerülhető lett volna. A korábbi szolgáltató cég szerződése ugyanis több mint tízéves működés után járt le, a kórház vezetésének pontosan tudnia kellett, hogy mikortól kell másnak átvennie a feladatot, ehhez képest kellett volna tendert kiírni.

Az új szolgáltató kiválasztása viszont annyira elcsúszott, hogy információnk szerint már a mobil CT előtti átmeneti időszak előtt is volt egy másik átmenet: az eddigi szolgáltató Mediworld Kft.-vel a hosszú távú megbízása lejárta után hónapról hónapra leszerződtek, így hosszabbítgatva a CT-, MR-szolgáltatást a kórházban. Az ügyet jól ismerő forrásunk szerint már tavasztól kezdve így működött a diagnosztika, miközben még javában tartott a pályáztatás. Végül január 31-vel az eddig szolgáltató levonult, így következett be az, hogy a tél közepén kellett átadni a területet, és akkor kezdődtek meg az új központ kialakításának munkálatai.

Furcsa pályázat, korábbi TEK-beszállító a győztes

Közben az új szolgáltatót az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), illetve az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. egy olyan pályázat során választotta ki, amelyet  forrásaink több szempontból is furcsának neveztek. Ezek közül kettőt emeltek ki: egyáltalán nem kértek az indulóktól számottevő, ezen az egészségügyi területen szerzett tapasztalatot, referenciákat, holott azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen hosszú távú, speciális ellátásnál ez alapvető. Másrészt viszont úgy kellett volna 10 éves megbízásra szerződni, hogy 3 év után a kórház viszonylag könnyen felbonthatja a megállapodást. Beszéltünk olyan céggel, amely utóbbi kitétel miatt végül el sem indult, pedig diagnosztikai területen zsíros falatnak számító megbízásról van szó.

Hiszen ahogy a tenderkiírásban szerepel, a költséghatékonyság és az optimális munkaerő-kihasználtság miatt a „CT, MR és DEXA szolgáltatást nem kívánták részekre bontani”, egyben vihette a győztes. A közbeszerzés eredményhirdetése alapján négy ajánlatot bíráltak el, a befutó végül a Kraft HD Zrt. lett. A cég tevékenységi körei közt szerepel ugyan az „egyéb humán-egészségügyi ellátás”, de nem találtuk nyomát annak, hogy valaha akár csak hasonló szolgáltatást végzett volna. A fő tevékenysége ugyanis a konfekcionált textiláruk gyártása, „ruházat kivételével”.

Zubbonyt és TEK-pólót már gyártottak

A Magyar Nemzet még 2016-ban írt a Terrorelhárítási Központ egyenruha-beszerzési tenderéről, amely meghívásosan zajlott, csakhogy olcsóbban dolgozó beszállítókat meg sem hívtak. A győztes pedig Kraft HD Zrt. jogelőd cége, az ugyanilyen néven futó kft. volt a Milipol Zrt.-vel közösen. Így a Bajcsy-Zsilinszky Kórház leendő diagnosztika cége korábban a TEK-nek szállított textilárukat, a pályázati ismertető szerint a zubbonyoktól és taktikai bakancstól kezdve a derékszíjon át a pólókig, munkavédelmi kesztyűig mindent.

Befutott a válasz: sikertörténet a rámpás megoldás

Sikerült elérnünk a Kraft HD Zrt. vezetőjét, aki írásbeli választ ígért, ez cikkünk megjelenéséig nem futott be. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz is eljuttattuk részletes kérdéssorunkat, azonban többszöri érdeklődés ellenére tőlük sem kaptunk választ.

Cikkünk megjelenését követően viszont azonnal megérkezett reagálásuk, amiben a kért adatokat nem adták meg, a kérdéseink nagy részére nem válaszoltak, viszont kifejtették, hogy a hóban egy csúszós rámpán hurcolni a betegeket a kamionos CT-be „sikertörténet”, és minden a tervezett módon zajlik. „Február 1-jétől megkezdődött a diagnosztikai berendezések le- és felszerelése, ezen időszak alatt a betegellátás előre tervezett módon történik. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház betegeinek CT- és MR-diagnosztikai ellátása a teljes magyar radiológus közösség szakmai összefogásával valósul meg, és mint ilyen, sikertörténet” – válaszolta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A hivatalos válaszban arra hivatkoznak, hogy „a standardok szerint bonyolított, nyílt közbeszerzésen bárki, szabadon indulhatott” és „a rövid átmeneti időszakot követően” az „új szolgáltatás sokkal előnyösebb lesz, hiszen korszerűbb berendezéseken zajlik majd a diagnosztikai ellátás”. „A betegellátás mindvégig folyamatos és biztonságos, a szakmai szabályok maximális betartása mellett. Az intézmény vezetése mindent megtesz a betegek átmeneti kényelmetlenségének minimálisra csökkentése érdekében. A betegek tájékoztatása a Bajcsy kórház honlapján teljes körű, a hírek, az előjegyzés és a betegfelvételi menüpontok alatt egyaránt olvasható” – közölték.

A teljes válasz magáért beszél, itt olvashatja el!

Amire nem voltak hajlandóak válaszolni:
  • Hogyan lehetséges, hogy semmilyen korábbi egészségügyi referenciát, előzetes tapasztalatot nem kértek a tender győztesétől?
  • Mi a véleményük arról, hogy a konfekcionált textiláru gyártásával foglalkozó, egyenruhát gyártó Kraft HD Zrt. lett a győztes?
  • A cég 3 alkalmazottal, egy diagnosztikai központ kialakításához képest csekélynek tűnő árbevétellel rendelkezik, milyen forrásból fogja fedezni a beruházást?
  • Elég bonyolult pontrendszerrel adták meg a 10 éves szolgáltatás ellenértékét, leegyszerűsítve megadnának egy összeget, amit ezért az állami egészségügy fizet?
  • Ha a több mint 10 éve szolgáltató cég felajánlotta, hogy mindent hajlandó átadni, értékesíteni az utódjának, miért nem fontolták ezt meg a betegek érdekében?
  • Ha előzetesen is tudni lehetett, mikor jár le az eddig cég szerződése, miért nem lehetett mindezt a betegek érdekében jobban szervezni?
  • Ki fizeti a mobil CT költségét, és mennyibe kerül mindez?

Ki fizeti a kamionos CT-t?

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház pályázatának eredményhirdetéséből nem derül ki, hogy az új szolgáltató pontosan mennyit kap majd tevékenységéért, mert egy speciális pontozási rendszerben kellett meghatározni az ellenértéket. A Kraft HD Zrt. pedig az erre fordítható maximális keretet figyelembe véve kevesebbért vállalta, hogy elvégzi a CT- és MR-vizsgálatokat az intézményben.

Úgy tudjuk, hogy a mobil CT költségeit, vagyis a kamion költségeit nem az új szolgáltató fizeti. Ez kizárásos alapon azt jelentené, hogy az állami egészségügyi rendszer dotálja az átmeneti megoldást. Akkor pedig a döcögősen lebonyolított, télre időzített szolgáltatóváltás miatt valójában nemcsak a rámpán hurcolt betegek szívnak, hanem minden magyar adófizető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!