szerző:
Gergely Zsófia

Ahogy megjelent cikkünk arról, hogy a pesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az udvaron parkoló mobil CT-ben látják el a rákos és más akut betegeket, befutott az állami egészségügyi központ hivatalos válasza. Ebben a kért adatokat nem adták meg, a kérdéseink nagy részére nem válaszoltak, viszont kifejtették, hogy a hóban egy csúszós rámpán hurcolni a betegeket a kamionos CT-be „sikertörténet”, és a tervezett módon zajlik.

„Február 1-jétől megkezdődött a diagnosztikai berendezések le- és felszerelése, ezen időszak alatt a betegellátás előre tervezett módon történik. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház betegeinek CT- és MR-diagnosztikai ellátása a teljes magyar radiológus közösség szakmai összefogásával valósul meg, és mint ilyen, sikertörténet” – válaszolta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A hvg.hu szerdán reggel számolt be arról, hogy átmeneti megoldásként egy kórházudvarra beparkolt kamionban működő CT-vel vizsgálják a fekvőbetegeket, míg a járóbetegeket más kerületbe irányítják.

Ott jártunk, láttuk, ahogy a kamionhoz vezető csúszós rámpán küzdik fel a betegszállító kocsikat, de a lélegeztetett legsúlyosabb állapotú betegeket ágyát állítólag fel sem lehet tolni, ezért őket át kell pakolni hordágyakra. Az átmeneti mobil CT-re azért van szükség, mert a jövőben új szolgáltató végzi a CT- és MR-vizsgálatokat, de addig csúsztak a pályáztatással, míg beköszöntött a hideg idő. A tender győztese pedig egy olyan cég, amelytől egészségügyi referenciát nem is kértek, de korábban a TEK-nek gyártott zubbonyt és derékszíjat – a teljes anyagot itt olvashatja el!

„A kórház mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegek hozzájuthassanak a szükséges vizsgálatokhoz, ennek egyik része, hogy a fekvőbetegek számára az intézmény területén egy mobil konténer CT-vel végzik el a diagnosztikai ellátást” – válaszolta az ÁEEK.

Elismerték, hogy Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben – a korábbi szolgáltatói szerződés lejárta miatt – van szükség a diagnosztikai szolgáltató váltására. Ahogy megírtuk, több mint tíz év után változik a CT, MR és DEXA vizsgálatokat végző cég, vagyis pontosan tudták, mikortól kell megoldani a betegek ellátását, így mikorra kell kiválasztani az új szolgáltató a közbeszerzési tenderen.

Az új szolgáltató TEK-beszállító, az új szolgáltatás "sokkal előnyösebb lesz"

A hivatalos válaszban viszont csak arra hivatkoznak, hogy „a standardok szerint bonyolított, nyílt közbeszerzésen bárki, szabadon indulhatott” és „a rövid átmeneti időszakot követően” az „új szolgáltatás sokkal előnyösebb lesz, hiszen korszerűbb berendezéseken zajlik majd a diagnosztikai ellátás”.

„A betegellátás mindvégig folyamatos és biztonságos, a szakmai szabályok maximális betartása mellett. Az intézmény vezetése mindent megtesz a betegek átmeneti kényelmetlenségének minimálisra csökkentése érdekében. A betegek tájékoztatása a Bajcsy kórház honlapján teljes körű, a hírek, az előjegyzés és a betegfelvételi menüpontok alatt egyaránt olvasható” – közölték.

Csakhogy egyáltalán nem voltak hajlandóak válaszolni az eredetileg feltett következő kérdéseinkre:

  • Hogyan lehetséges, hogy semmilyen korábbi egészségügyi referenciát, előzetes tapasztalatot nem kértek a tender győztesétől?
  • Mi a véleményük arról, hogy a konfekcionált textiláru gyártásával foglalkozó, egyenruhát gyártó Kraft HD Zrt. lett a győztes?
  • A cég 3 alkalmazottal, egy diagnosztikai központ kialakításához képest csekélynek tűnő árbevétellel rendelkezik, milyen forrásból fogja fedezni a beruházást?
  • Elég bonyolult pontrendszerrel adták meg a 10 éves szolgáltatás ellenértékét, leegyszerűsítve megadnának egy összeget, amit ezért az állami egészségügy fizet?
  • Ha a több mint 10 éve szolgáltató cég felajánlotta, hogy mindent hajlandó átadni, értékesíteni az utódjának, miért nem fontolták ezt meg a betegek érdekében?
  • Ha előzetesen is tudni lehetett, mikor jár le az eddig cég szerződése, miért nem lehetett mindezt a betegek érdekében jobban szervezni?
  • Ki fizeti a mobil CT költségét, és mennyibe kerül mindez?

A rámpára ki van téve a tábla: csúszásveszély
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson