szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Egy maroknyi képviselő folytatta le a Stop Soros-törvénycsomag parlamenti vitáját, abban a tudatban, hogy dönteni csak az új összetételű Országgyűlés fog róla. Mirkóczki Ádám szerint agymosást folytat a kormány, már az ötévesek is Soros Györgyről vitatkoznak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A tömeges bevándorlás súlyos kockázatokat hozott Európának, kezdte beszédét a törvényjavaslat-csomag beterjesztőjeként Tuzson Bence államtitkár, majd blöffölt egyet, amikor ő is idézte azt a NATO-jelentést, amiben 2020-ig 60 millió menekültről beszélnek. Idézte már ezt Orbán is, de megírtuk már, hogy ez egy 13 évvel ezelőtti becslés, amit most úgy állítanak be a NER-holdudvarnak, ahogy az neki tetszik, illetve hát: ahogy az neki érdekében áll.

Magyarország biztonságára veszélyes és szemben áll az államérdekkel a migrációt támogató szervezetek működése, mondta Tuzson Bence. „Tisztában vagyunk vele, hogy Soros György és emberei nem fogják feladni.” De Tuzson szerint a törvénycsomag képes megvédeni Magyarországot.

A törvényjavaslatról már korábban megírtuk, hogy a parlament elé került javaslat tényleg szigorúbb – a kormány szerint a társadalmi egyeztetésen az emberek akartak szigorítani, bár ezeket a döntéshozókon kívül senki sem ismeri, ez nem több mint bemondás –, már nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő. A döntés pedig Pintér Sándor belügyminiszter kezébe kerülne, menekülteknek csak az segíthetne, akit nemzetbiztonsági szempontból megvizsgáltak.

 

©

De ahhoz, hogy ez a törvény átmenjen a Házon, kétharmad kell, ugyanis módosítanák a nemzetbiztonsági törvényt is, ami most nem lenne meg, éppen ezért a csomagról csak a választások után döntene a Fidesz. (A csomag másik két törvénye nem igényel kétharmadot.)

Az idegenrendészeti távolságtartásról Tuzson azt mondta, az magyar és külföldi állampolgárokra is kiterjedne. Azokat, akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, nyolc kilométeres sávban távol tartanák a schengeni határtól. Az államtitkár azt mondta, a nem magyar állampolgárokat az ország egész területéről kitilthatnák, ez is szerepel a törvényjavaslatban. Tuzson ezt külön kiemelte beszédében.

Hozzátette, nem számíthatnak az ellenzékre, hiszen ők a Soros-terv létezését is tagadják. De a Fidesz megakadályozza a végrehajtását, ugyanis szerintük van ilyen terv. „Magyarországon nem lesz betelepítés.”

A Fidesz padsoraiból Német Szilárd szólalt fel és nagyon büszke arra, hogy rá esett a választás, ezt el is mondta. Szerinte a törvényjavaslat célja egyértelmű:

„Megvédenék Magyarországot attól az eszement elképzeléstől, amit Soros-tervként szoktunk emlegetni.” Németh szerint a migráció nem emelhető az emberi jogok szintjére, az nem jó dolog. Sőt, az rossz és veszélyes folyamat szerinte, ami senkinek sem jó.

A rezsibiztos is kiemelte, csak április 8-a után szavaznának a Stop Sorosról, rátolta a felelősséget a választókra, ugyanis a Fidesznek kétharmad kell ehhez a törvényjavaslathoz. Az a kérdés szerinte, hogy a parlamentben a magyar emberek, vagy a Soros György-félék akarata fog érvényesülni.

 

©

Az MSZP már korábban közleményben jelezte, nem vesznek részt a „Stop Soros-propagandatörvény vitájában”. Azt írták, jelenlétükkel sem legitimálják a civil társadalom elleni újabb kormányzati támadást. A szocialista párt szerint Magyarországra nem egy távoli, idős bácsi, hanem Orbán Viktor és oligarchái – Tiborczok, Mészárosok, Garancsik – jelentenek veszélyt, akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából.

Benn volt a parlamentben a KDNP-s Vejkey Imre azonban, ő arról beszélt, hogy a Stop Sorossal meg lehet állítani, hogy Magyarország bevándorlóország legyen. A politikus szerint a menekültek már nem is tesznek úgy, mintha be akarnának illeszkedni, rögvest létrehozzák a párhuzamos társadalmaikat.

„Küzdjünk, mert rajtunk múlik, lesz-e templom, ahová el lehet menni, vagy mecset fog állni a helyén.”

Mirkóczki Ádám a Jobbik padsoraiból azzal kezdte, épeszű embernek fizikai fájdalmat jelentett hallgatni a fenti sorokat. Arra kérte a kormánypártokat, magyarázzák el neki, mennyivel több ez a Stop Soros a Btk. vonatkozó részeinél, mert szerinte a büntető törvénykönyvvel is lehet küzdeni az illegális migráció ellen. A Stop Soros-törvénycsomaggal csak kampányol a Fidesz – mondta Mirkóczki.

„Már a Minimaxon is az agyament reklámjaik mennek” – mondta, múltkor 4 meg 5 éves gyerekeket látott, akik vitatkoztak Soros Györgyről, elmebajos politika az, amit a Fidesz csinál szerinte, hogy fél egy közel 90 éves embertől. A Jobbik szerint ez nem több mint gumicsont, amit a Fidesz dobott az embereknek. Felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a kereszténység jegyében nem Sorossal kellene riogatni az embereket, hanem inkább arra kellett volna felhívni a figyelmet, hogy múlt hét szerdán, február 14-én az emberek a Valentin-nap helyett inkább a hamvazószerdát ünnepeljék.

Idézi Orwell 1984 című regényéből a két perc gyűlölet nevű intézményt, szerinte nagy probléma, hogy a Fidesz ezt 24 órás, napi szintű gyűlöletté alakította.

 

©

Az LMP-s Sallai R. Benedek megüzente Németh Szilárdnak, hogy amit a Hírcsárdán olvasott és idézett is belőle felszólalásában, az nem a Soros-terv, hanem egy vicces csapat bejegyzése. „Biztos van valamilyen terv, de a Hírcsárda nem az igazi Soros-tervről írt.” Szerinte közröhej tárgya, hogy egyetlen embert démonizálnak, ahogy az is, hogy most zajlik le a vita, de szavazni csak az új választások után fognak róla.

„Kampánycélra használják a törvénykezést.” Állítását azzal támasztotta alá, hogy a törvény beterjesztője a propagandaminisztérium államtitkára, nem pedig a belügyi tárca. Sallai szerint Soros helyett inkább az egészségügyi rendszer leépítésére kellene stopot mondani.

Függetlenként felszólalt Fodor Gábor is, aki a következő parlamentnek minden bizonnyal nem lesz tagja, így nem is fog szavazni a Stop Sorosról, de azt mondta, elítéli a törvényjavaslat-csomagot, mert gyűlöletet szül. Amit a kormánypártok csinálnak, helytelen és téves dolog, a kormány belső bizonytalanságára utal, hogy az indulatokra építenek. Azt ajánlotta a Fidesznek, hogy gondolkodjanak el azon, hogy ha ez a Stop Soros a kommunista állampárt idején születik meg és fogadják el, akkor ma nincs Fidesz és nem ülnek a parlamentben a képviselői.

Mátrai Márta fideszes képviselő is felszólat, aki azt mondta, a törvényjavaslatokat a nemzetért való aggodalom szülte, de tisztában van azzal, hogy ez nem mindenkinek fontos. Ő is arról beszélt, hogy a választás tétje az, hogy az új kabinet megszavazhassa majd a csomagot.

Előterjesztőként Tuzson Bence utolsó felszólalóként azt mondta, a Jobbikról általában azt hiszi, hogy szavakban erősek, tettekben gyengék, de most úgy véli, szavakban és tettekben is gyengék. Kijelentette, a törvényjavaslat nem az illegális bevándorlásról, hanem önmagában a bevándorlásról szól. Érdemi eredménynek nevezte a kerítést, de a folyton felmerülő kihívásokra a kormánynak válaszolnia kell, erről szól ez a csomag.

Szavazás a csomagról majd valamikor később, az új kormány felállta után. A vitát egy maroknyi képviselő folytatta le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat