szerző:
hvg.hu

Hosszú interjút adott a Promenad.hu-nak a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János beszélt egyebek mellett az elbukott hódmezővásárhelyi polgármester-választásról, nemzetközileg is híressé vált bécsi videójáról és a kapcsolatról az újságírókkal.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az ellenzéki pártok támogatásával, de függetlenként a fideszes jelölt ellen induló és nyerő Márki-Zay Péter választási győzelméről azt mondta Lázár János, "mi, fiatal demokraták nevünkhöz méltóan a demokráciában hiszünk, ezért elismertük a választás eredményét. A győztesnek gratuláltunk, és felajánlottuk együttműködésünket. Az elmúlt két hét eseményei alapján azonban úgy tűnik, nem efelé haladunk, de ez nem miattunk van". Szerinte Márki-Zay első lépései – például a fő- és az aljegyző elküldése – sok emberben kételyeket ébreszthet, jó kezekbe került-e a város.

Arról is beszélt a miniszter, hogy "az ellenzéki pártok és politikusok ma többet szerepelnek a sajtóban, mint a kormánypártiak, tehát nem értem, miért beszélnek kiegyensúlyozatlanságról". Szerinte azt, hogy "cenzúra sem a kormányoldalon működik", az bizonyítja, hogy a Facebook egy időre elérhetetlenné tette a Bécsben magánemberként készített videóját. Ebben egyebek mellett azt mondta, hogy a környék, ahol járt, a bevándorlók érkezése óta sokkal koszosabb és veszélyesebb lett, mint előtte volt, egyórás ott-tartózkodása alatt pedig talán három emberrel találkozott. Megjegyezte azt is: "nem bántam meg, hogy belevágtam, és újra ugyanezt mondanám, sőt olyat, ami még jobban tükrözné a rideg valóságot, amit csak részben és enyhén adtuk vissza".

Szóba került aztán a sajtó, az újságírók szerepe is. Lázár szerint "a politikai újságírónak és a politikusnak szimbiózisban, egymást kiegészítve kellene léteznie, nem egymás feladatait átvéve". Amikor arról kérdezték, ennek megfelelően kezelik-e ma a sajtó munkatársait, a miniszter úgy válaszolt: "A kormánynak az az érdeke, hogy minél több újságíróval beszéljen, és megteremtse ehhez a keretet és a formát. Nem szabad az újságírók elől megfutamodni, korrekt párbeszédet kell velük fenntartani, mert nem ellenségek vagy ellenfelek, hanem szövetségesek: még ha kritikusak is, fórumot teremtenek ahhoz, hogy az ember elmondhassa véleményét, meggyőződését, programját, vitatkozhasson róla, és támogatókat gyűjtsön hozzá".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!