szerző:
Kaufmann Balázs - Windisch Judit

Nehéz helyzetben vannak a miskolci DK-sok: a taktikai szavazást népszerűsítő oldalak szerint a Jobbik jelöltje helyben megverheti a fideszes Csöbör Katalint. Mi a rosszabb, Orbán vagy Vona? Hogyan szavazzanak valakire, aki Gyurcsánynak is bilincset ígér? Nehéz dilemma ez. Videóriportunk a városról, ami annyira izgalmas, hogy a miniszterelnök kétszer is járt ott.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Véghajrában a pártok, ehhez képest nem tapasztalni nagy pezsgést Miskolcon a két nagy ellenzéki párt jelöltjei körül, pedig itt a különböző takitikai szavazást népszerűsítő oldalak szerint Jakab Péter jobbikos jelölt megverheti Csöbör Katalint, a Fidesz jelöltjét. A város plakáttengerben úszik, Jakab azt mondja, onnan tudják, kitől fél a Fidesz, hogy kinek a plakátjait rongálják meg. Van, hogy a baloldalét, van, hogy az övékét. Miskolcon inkább jobbikos plakátokat látunk átfirkálva, letépkedve.

©

Igazán nehéz helyzetben ebben a körzetben a dékás szavazók vannak: hogyan szavazzanak úgy Orbán ellen az esélyesre, hogy közben Jakab Péter arról beszél, azért is lehetetlenség a DK-val összefogniuk, mert az elszámoltatás részeként "Fletónak is tartania kell a csuklóját". Többeket megszólítottunk, volt, aki csak kamerán kívül akart beszélni. Egy idősebb nő – aki Gyurcsány Ferences szórólapot szorongatva ült a padon – arról beszélt, Gyurcsány hívására – legalábbis valami jelzésére – vár azzal kapcsolatban, hogy szavazzon át az esélyes Jakab Péterre. Ő megtenné, más dékás viszont még így sem.

Gyurcsány jelzésére ugyan várhatnak, a DK elnöke sajtótájékoztatón annyit mond, mikor a kérdés szóba kerül, hogy mindenki a lelkiismerete szerint szavazzon. DK-s fórumon viszont még ennyit sem, sőt csak a baloldal mellett buzdít.

©

Beszéltünk egy idősebb férfival is, aki a legkisebb rossz elve alapján a baloldalt támogatja, a cukiskodó, néppártosodó Jobbikban nem hisz.

A másik miskolci körzetben viszont a jobbikosok dilemázhatnak, ott ugyanis a szocialista Varga László a négy évvel ezelőtti győztes. Találkoztunk jobbikosokkal is, egyikük azt mondta, semmiképpen nem szavazna a legesélyesebbnek tartott Vargára, az ismerősei sem teszik, akkor inkább a Fidesz. Más akkor is kitart pártja mellett, ha nem az az esélyes, a harmadik pedig azt mondta, ő átszavazna baloldali jelöltre, ha az kell a Fidesz legyőzéséhez. Vagyis, ez esetben a közvélemény-kutatások pontosak, azok ugyanis pont ezt az arányt igazolják vissza: egyharmadnyi jobbikos szavazna át balra.

©

Megkérdeztük az embereket arról is, valóban a migrációt tartják-e a legnagyobb problémának. Aki fideszes igen, aki nem, az inkább a szegénységről és a munkanélküliségről panaszkodott. Azért egy éber férfi csak rákérdezett, a hvg.hu munkatársait elkísérő külföldi újságíró biztos nem migráns-e.

Az utcán nem tapasztalható nagy nyüzsgés a párteseményeken. Jakab Péter jobbikos jelölt napokkal korábban meghirdette utcafórumát, de csak nagyjából 20 ember jelent meg. Az egyik résztvevő meg is jegyezte, milyen kevesen vannak, mire az a konszenzusos mondás született Jakabbal, hogy biztos félnek az emberek elmenni, a fórumra érkezett férfi maga is ismer rejtőzködő jobbikosokat. Ennek ellenére Jakab magabiztos, azt mondja, négy éve nem érezte, hogy győzni fog, de most szerinte teljesen más a hangulat.

©

Jakab Pétert ellentüntetők nem támadták le – mint ahogy ez jellemzően Vona Gáborral, vagy más jobbikos jelölttel rendre előfordul –, így müezzinhang nélkül beszélhetett hosszan a bérkérdésről, egészségügyről és migrációról. A beszéd alatti morgások alapján itt az alacsony bérek elleni küzdelem talál be, nem a migráció. A fórumot egy kis téren tartotta, háromnegyed óra alatt egy furgonból dudáltak neki szitkozódva.

Feltettük a kérdést a jelöltnek – aki egyben a párt szóvivője –, hogy egy Orbán nélküli Fidesszel van-e együttműködés, illetve hogy mivel tudja meggyőzni a DK-s tábort, szavazzanak rá.

Még Jakabnál is kevesebb embert mozgatott meg a DK akciója, Debreczeni József és maroknyi csapata szórólapozást tartott az avasi lakótelepnél lévő postahivatal környékén.

©

Egy-két ember leállt beszélgetni, pár szórólap is fogyott, de belehallgatva a beszélgetésekbe úgy tűnt, az áll meg, akit Debreczeni amúgy is maga mögött tudhat.

Az látszik, hogy a Fidesz is óriásinak látja a tétet: bár a nagy taktikus Orbán próbálja elhitetni, nem csak a billegő körzetekbe megy, biztos ami biztos alapon Miskolcon kétszer is járt, igaz, titokban. Itt beszélt arról, a miskolciak pontosan tudják, milyen a bevándorlás, gondoljanak csak a romákra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gamernek lenni nem csak hobbi: így tanítják az e-sportot

Gamernek lenni nem csak hobbi: így tanítják az e-sportot

Megvertek egy párt az Ó utcában, keresik őket

Megvertek egy párt az Ó utcában, keresik őket

Autóversenyzőnek öltözne? Nem lesz olcsó mulatság

Autóversenyzőnek öltözne? Nem lesz olcsó mulatság

Lassan is lehet csúnyán balesetezni: komótos gőzmozdony préselt össze egy Mercedest

Lassan is lehet csúnyán balesetezni: komótos gőzmozdony préselt össze egy Mercedest

Bezárnák a két éve 69 millió forintból felújított Merényi-kórház pszichiátriai osztályát

Bezárnák a két éve 69 millió forintból felújított Merényi-kórház pszichiátriai osztályát

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra